Region

Kolakušić najavio kandidaturu za predsednika Hrvatske

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

18:00

Kolakušić najavio kandidaturu za predsednika Hrvatske
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat liste Pravo i pravda na izborima za Evropski parlament Mislav Kolakušić najavio je da će se kandidovati za predsednika Republike na predsedničkim izborima krajem ove godine.

"Ja ću biti kandidat na predsedničkim izborima na kojima idemo da pobedimo sadašnjeg predsednika Zorana Milanovića", rekao je Kolakušić, koji je prvi javno obelodanio predsedničku kandidaturu.

Kolakušić kaže da su evropski izbori u nedelju predizborni za predsedničke izbore.

"Idemo da svrgnemo (Zorana) Milanovića s Pantovčaka", rekao je Kolakušić na konferenciji za medije, prenela je Hina.

Osvrnuo se i na javne polemike između predsednika Republike Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, rekavši da "ono što gledamo poslednjih pet godina možda je nekome bilo zabavno i lepo za gledanje kako se njih dvojica svađaju, ali građani od toga nisu imali nikakve koristi".

Istakao je da se zalaže za promenu sadašnjeg parlamentarnog sistema u Hrvatskoj u predsednički sistem tako da se zna, kako je pojasnio, koga građani biraju, a "ne da na osnovu mita i korupcije sastavljamo neke vlade".

Aktuelni hrvatski predsednik Milanović do sada nijednom nije javno nagovestio mogućnost ponovne kandidature na predstojećim predsedničkim izborima.

Što se tiče izbora za Evropski parlament, Kolakušić je uveren da će lista na kojoj je on kandidat osvojiti "sigurno jedan, a verovatno i dva mandata."

Kolakušić je pravnik i nezavisni je poslanik u odlazećem sastavu Evropskog parlamenta, gde je biran 2019. godine.

Početkom februara ove godine Kolakušić je osnovao stranku Pravo i pravda, zajedno sa Ivanom Veliborom Sinčićem i Ivanom Lovrinovićem.

Na aprilskim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Kolakušićeva stranka je bila na listi desnog Domovinskog pokreta vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, a on je bio nosilac liste u prvoj izbornoj jedinici. Iako je Domovinski pokret sa 13 osvojenih mandata stao na treću poziciju političkih partija, Kolakušić je rekao da nije zadovoljan osvojenim rezultatom i da budući da HDZ ne može da formira vladu, očekuje da će izbori biti ponovljeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa