Region

Mandić direktoru ODIHR: Vlast u Crnoj Gori demokratski promenjena prvi put 2020.

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

12:53

Mandić direktoru ODIHR: Vlast u Crnoj Gori demokratski promenjena prvi put 2020.
AP/Risto Božović - Copyright AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić sastao se danas u Podgorici sa direktorom ODIHR Mateom Mekačijem i tom prilikom istakao da je prvi put vlast u zemlji na dmokratski način promenjena 2020., a da je do tada vladao, kako je naveo, jedan autokratski režim čiji su elementi bili vezani za organizovani kriminal.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Mandić je za taj režim rekao da je imao značajan uticaj na izborni proces o čemu svedoče i Skaj prepiske koje se ovih dana pojavljuju u javnosti, dok je korupcija bila endemska pojava.

Mandić je dodao da se Izborni zakon u Crnoj Gori menja uz 2/3 podršku, što znači da je neophodan širok konsenzus u parlamentu. Apostrofirao je da Skupština želi da implementira preporuke ODHIR-a, ali da je prvenstveno neophodno da  se sačuva dobra atmosera u parlamentu koja postoji od izbora 28. saziva i koja je preduslov svih ozbiljnih reformi.

Mandić je posebno govorio o situaciji u Šavniku gde je DPS neligitmno na vlasti već godinu i po dana, istakavši da se taj problem mora hitno rešiti kako svi budući lokalni izbori ne bi doživeli istu sudbinu.

Predsednik crnogorskog parlamenta je spomenuo i ideju da se nakon rešavanja ovih problema omogući održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, što je jedna od preporuka ODIHR-a.

Direktor ODIHR-a Mateo Mekači je istakao da organizacija koju predstavlja ima eksperte koji su posvećeni regionu Zapadnog Balkana i da žele najbolju moguću saradnju sa Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Mekači je istakao da će novi saziv odbora, za razliku od prethodnih, imati dovoljno vremena da realizuje sugestije koje je predstavio ODIHR, čiji je cilj da ojačaju demokratske institucije u Crnoj Gori.

Direktor ODIHR-a je istakao da su zapaženi napori novog saziva kada je u pitanju očuvanje jedinstva u parlamentu, te istakao da treba nastaviti rad oko pitanja oko kojih se može doći do konsenzusa, što bi poslalo veoma pozitivnu poruku Evropskoj uniji u kontekstu reformskih procesa.
 

Komentari (0)

Evropa