Brisel u mraku: Hladna večera uz sveće u prestonici Belgije, kao priprema na posledice energetske krize
Komentari30/09/2022
-14:09
U glavnom centru Evropske unije, narednih četiri dana na meniju luksuznih restorana su isključivo hladna jela ili hrana pripremljena na vatri, a večeru će posluživati uz sveće.
Dok zemlje EU još razmišljaju o ograničenju cena gasa, neka preduzeća traže rešenja energetske krize. U Briselu vlasnici restorana predstaviće kako bi izgledala budućnost "fajn dajninga" bez gasa i struje.
Gosti u restoranu "Brasserie Surrealiste", jeli su hranu i pića pripremljena bez šporeta, ringle, aparata za kafu, čak bez sijalica. Lokali će ostati u mraku od 30. septembra do 2. oktobra.
Ipak, jela su odlična iako se služe samo hladna predjela, ili lagano pečena na žaru na drveni ugalj japanskog roštilja, poslužena za stolovima osvetljenim svećama.
"Ideja je da se vratimo u doba pećine. Pripremili smo čitav niz jela koja samo treba da se ispeku na roštilju nekoliko sekundi... Ali potraga za neverovatnim i zadivljujućim ukusom, i dalje je deo našeg posla", rekao je Frančesko Kiri, vlasnik Racinesa
Na meniju: brioš sa inćunima, sirova bela tunjevina, svinjetina sa roštilja sa pasuljem i krem od rikote sa džemom od bundeve i pistaćima kao desert.
"Ljudi vide povećanje cena od 30 odsto do 40 odsto u supermarketima. A mi, vlasnici restorana, kupujemo istu sirovinu, iste proizvode. Pa šta da radimo? Povećavamo cene. Ali onda na vrhu dolazi cena gasa i struje. Da li možemo da radimo svoj posao bez izvora energije? Odgovor je ne. Zato moramo još malo da razmislimo, a društvo mora da shvati koliko je situacija kritična", dodaje Kiri.
Na večeri u okviru organizacije "Brisel u mraku" učestovalo je desetak restorana i 50 gostiju.
"U trenutku smo kada treba da biramo između toplote kod kuće ili jela napolju. Postoje navike koje treba promeniti, koje mi pokušavamo da promenimo u svakom slučaju, čak i ako to nije uvek lako, rekao je Stefan Lepla u noćnom izlasku sa svojom devojkom.
Komentari (0)