Briselske vesti

Evropski sud pravde: Pol i nacionalnost dovoljni da avganistanske žene dobiju azil

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

15:08

Evropski sud pravde: Pol i nacionalnost dovoljni da avganistanske žene dobiju azil
Evropski sud pravde: Pol i nacionalnost dovoljni da avganistanske žene dobiju azil - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde doneo je danas presudu da su pol i nacionalnost dovoljni da se odobri azil ženama iz Avganistana, u kojem su vladajući Talibani oštro smanjili njihova prava.

Kako je javila agencija Rojters, do presude je došlo nakon što su vlasti u Austriji odbile status izbeglica dvema ženama iz Avganistana, koje su podnele zahtev za azil 2015. i 2020. godine.

One su osporile odbijanje azila pred austrijskim vrhovnim Upravnim sudom, koji je zatim zatražio odluku od Evropskog suda pravde, koji je najviši sud Evropske unije.

"Nepotrebno je utvrđivati da li postoji rizik da će podnosilac zahteva stvarno i posebno biti predmet progona ako se vrati u svoju zemlju porekla. Dovoljno je uzeti u obzir njenu nacionalnost i pol“, naveo je Evropski sud pravde u svojoj presudi.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova nije odmah odgovorio zahtevu agencije Rojters za komentar na ovu presudu.

Od kada su se Talibani vratili na vlast u Avganistanu, 2021. godine ukinuli su veliki deo prava ženama, uključujući i ograničenja u školovanju.

U avgustu, Talbiani su proklamovali dugački niz pravila koja su u skladu sa islamskim zakonom, a čije poštovanje kontroliše ministarstvo za moral, koje je navelo da je uhapsilo hiljade ljudi zbog njihovih kršenja.

Iz Odeljenja za ljudska prava Ujedinjenih nacija upućen je poziv Talibanima da povuku "nečuvene" zakone koje prete da žene pretvore u senke.
 

Komentari (0)

Evropa