Briselske vesti

Bugarska ne može u evrozonu zbog rasta inflacije: Odluka ECB razočarala Sofiju

Komentari

Autor: Euronews

26/06/2024

-

13:16

Bugarska ne može u evrozonu zbog rasta inflacije: Odluka ECB razočarala Sofiju
Bugarska ne može u evrozonu zbog rasta inflacije: Odluka ECB razočarala Sofiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska ne može da se pridruži evrozoni zbog visoke inflacije, saopštila je Evropska centralna banka (ECB) u današnjem izveštaju. 

Odluka je razočaravajuća za Sofiju koja nastoji da postane 21. članica zone sa zajedničkom valutom, uprkos raširenoj zabrinutosti da bi to moglo da pogorša inflaciju, piše Euronews

"Države članice Evropske unije koje nisu članice evrozone postigle su ograničen napredak u ekonomskoj konvergenciji sa evrozonom od 2022. godine“, navodi se u saopštenju ECB.

Cene u Bugarskoj rastu na godišnjem nivou od 5,1 odsto, 1,8 procentnih poena više nego što bi trebalo da bi mogla da se pridruži valutnoj uniji, saopštila je ECB. Dodaje se da će inflacija verovatno "postepeno opadati u narednim mesecima” kako se uska grla u ponudi budu ublažavala.  

Zemlje se ne pridružuju automatski evru kada postanu članice EU, ali se očekuje da to učine kada se usklade sa pravnim i ekonomskim normama, uključujući stabilne kurseve i zdrave javne finansije.

Jedini izuzetak su Švedska i Danska, koje su sklopile dogovor o političkom i pravnom isključenju iz evrozone i zadržavaju svoje nacionalne valute.

Politički nemir

Dana 4. juna, prema bugarskoj novinskoj agenciji BTA, zamenik ministra finansija Metodi Metodijev izrazio je nadu da bi Bugarska mogla da se pridruži evru sredinom 2025. godine, pošto bi joj ublaženi ekonomski uslovi omogućili da zatraži još jednu evaluaciju od strane EU.  

Ali samo nekoliko dana kasnije došlo je do političkog previranja posle nacionalnih i evropskih izbora na kojima je krajnja desnica imala dobar učinak.

Proruska, ultranacionalistička partija Vazrazdane je obezbedila oko 14 odsto glasova i tri od 17 poslanika u Evropskom parlamentu, nakon što je rekla da bi evro uništio bugarsku ekonomiju.

Partiji GERB, koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, sada će biti potrebna najmanje dva partnera za formiranje vladajuće koalicije, a napuštanje leva možda neće biti dobitna opcija među glasačima.

Prema istraživanju Evrobarometra, samo 49 odsto bugarskih građana je za ulazak u evrozonu, a 64 odsto stanovništva smatra da će to dodatno povećati cene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa