Biznis vesti

Ekspanzivne stope rasta mogu da se očekuju i u narednim godinama: Srbija druga u Evropi po rastu BDP-a

Komentari

Autor: Lj.G.

25/10/2024

-

11:07

Ekspanzivne stope rasta mogu da se očekuju i u narednim godinama: Srbija druga u Evropi po rastu BDP-a
Ekspanzivne stope rasta mogu da se očekuju i u narednim godinama: Srbija druga u Evropi po rastu BDP-a - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomija Srbije će porasti za 3,9 odsto u 2024. i ubrzati rast na 4,1 odsto u 2025, navodi se u nedavno objavljenoj ekonomskoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Prema tim podacima MMF-a, jedino se za Maltu prognozira veći rast od Srbije i prognoza je za tu zemlju da će BDP u ovoj godini biti pet odsto, a u 2025. godini četiri odsto. 

MMF predviđa da će rast u Evrozoni u 2024. biti 0,8 odsto, dok se sledeće godine biti 1,2 odsto. 

Skromne stope rasta u ovoj godini MMF predviđa za većinu evropskih zemalja, a stagnaciju za Nemačku, najveću privredu evrozone, za koju se u najnovijoj prognozi navodi da će u 2025. godini imati rast 0,8 odsto.

Uz nulti rast nemačke ekonomije u 2024, predviđa se da će četiri zemlje EU ovu godinu završiti u recesiji, a to su Irska, Austrija, Finska i Estonija. 

Povodom najnovije projekcije MMF-a za Srbiju, sagovornici Euronew Srbija navode da se ekspanzivne stope rasta mogu očekivati i u narednim godinama.

"Srbija će imati više stope rasta od EU" 

Projekcije MMF-a o rastu srpske ekonomije za 2024. gotovo se podudaraju sa podacima o kojima je bilo reči na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i rast bruto domaćeg proizvoda, kojoj je predsedavao premijer Miloš Vučević.  

Na toj sednici je rečeno da bi Srbija do kraja godine trebalo da dostigne procenu privrednog rasta od 3,8 odsto.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da su projekcije MMF-a od 3,9 odsto, a Vlade Srbije 3,8 odsto. 

"Sada će s vremenom i vlada to povećavati, možda i kao celih četiri odsto. Dakle, tu je usagašeno. Ono što je MMF naveo za sledeću godinu 4,1 odsto, Vlada procenjuje 4,5 odsto", rekao je Stanić.

profimedia

 

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da će Srbija u narednim godinama imati više stope rasta od Evropske unije po sadašnjem modelu rasta. 

"Dok ne podignemo plate bliže nekih 1.500 evra i dok ne izgradimo javnu infrastrukturu, mislim da ćemo do tada imati visoke stope rata. U međuvremenu, treba da smislimo šta posle toga. To je zadatak nekoga ko želi ozbiljno da se bavi ekonomskom politikome. Dakle, prevashodno nove tehnologije i nadam se konačno sniženje poreza i doprinosa. Čak i na rok od 20 godina bismo mogli da budemo brže rastući od Evropske unije", rekao je Stevanović.

"Traga se aktivno i za drugim izvorima rasta"

Stanić kaže da je rast u Srbiji generalno posledica, pre svega, velikih infrastrukturnih radova i priliva i kroz investicije i kroz doznake, a sa druge strane oporavka domaće potrošnje, odnosno kupovne moći stanovništva.

"Sve to utiče na to da mi zaista imamo te ekspanzivne stope rasta, dakle iznad tri odsto u srednjem roku i to će tako verovatno i trajati do 2027. godine. Posle toga ćemo videti šta se dalje dešava", rekao je Stanić.

On je naglasio i dobre makroekronske pokazatelje, stabilne javne finansije, kao i dobijanje unaprađenja kreditnog rejtinga što je odobreno od strane Standard & Poor's-a, a očekuje se u narednoj godini da to potvrde i druge agencije kao što su Moody's i Fitch.

Stevanović naglašava da je Srbiji rast izvestan u narednim godinama, čak i da ništa bitno ne promeni u modelu rasta.

"Koliko ja vidim, traga se aktivno i za drugim izvorima rasta. Ušli smo u proces sustizanja Evrope i dostići ćemo prosek Evrope u nekom periodu od narednih 25 do 30 godina", rekao je Stevanović. 

On kaže da rast koji je bliži četiri odsto jeste solidan, ali da su mogle da budu urađene još neke stvari, navodeći između ostalog, i one vezane za podsticanje preduzetništva, i da bi tako Serbija mogla "izgurati" i do pet odsto u narednom periodu. 

 

Komentari (0)

Biznis