Biznis vesti

Ogroman uspeh: Investitori nudili milijarde evra za obveznice Telekoma Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

08:58

Ogroman uspeh: Investitori nudili milijarde evra za obveznice Telekoma Srbija
Ogroman uspeh: Investitori nudili milijarde evra za obveznice Telekoma Srbija - Copyright Tanjug/Telekom Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Potražnja za evro-obveznicama Telekoma Srbija već u prvom satu njihovog emitovanja na berzi u Dablinu iznosila je milijardu dolara, što najbolje govori o ogromnom interesovanju međunarodnog finansijskog tržišta za investiranjem u najvećeg i najuspešnijeg operatera sa Zapadnog Balkana.

Ukupno interesovanje za evro-obveznicama Telekoma na berzi u Irskoj premašilo je čitavih pet milijardi dolara, tako da je kompanija vrlo lako prikupila ono što je i tražila - maksimalnih 900 miliona dolara, koje će biti utrošene za pametno refinansiranje postojećih finansijskih obaveza i dalji snažan razvoj.

U kupovini obveznica srpske kompanije učestvovali su najveći svetski investitori sa skoro svih kontinenata.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić naglasio je da je ovo prvi put da je jedna kompanija sa sedištem na Zapadnom Balkanu izdala obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu i dobila kreditni rejting od najuglednijih globalnih agencija, što će u budućnosti biti značajno i za druge srpske i regionalne kompanije.

"Ovo je veliki uspeh Telekoma. Obveznice, koje dospevaju za pet godina, izdate su po kamatnoj stopi od sedam odsto u dolarima, ali će nakon 'hedžinga' kamata biti dodatno smanjena i iznosiće u evrima ispod 5,9 odsto sa svim ukupnim uračunatim troškovima. Prikupljenih 900 miliona dolara koristićemo isključivo za pametno refinansiranje postojećih obaveza, ne za bilo kakva zaduživanja, što će nam dati dodatne resurse za nastavak snažnog razvoja. Cilj je da od Telekoma Srbija, koji je uveliko zacementirao poziciju nacionalnog i regionalnog lidera, koja mu je garantovana u narednih desetak godina, izgradimo veliku i uspešnu međunarodnu kompaniju", izjavio je Lučić.

Kao posebno važno, Vladimir Lučić je naglasio činjenicu da je Telekom izdao obveznice bez ikakvih garancija, kao što je i do sada dobijao podršku najuglednijih svetskih finansijskih institucija bez traženja garancija.

"Sve to pokazuje koliko ogromno poverenje investitori imaju u našu kompaniju i koliko veruju u našu poslovnu strategiju i naš biznis-plan za dalji razvoj", ukazao je Lučić.

Telekom Srbija prvi iz regiona sa međunarodnim rejtingom

Vladimir Lučić je potvrdio da su dve najveće globalne agencije dale Telekomu Srbija međunarodni kreditni rejting - “S&P Global Ratings” ocenila je rejting Telekoma sa BB- i stabilnim izgledima, a agencija “Fitch” sa B+ sa pozitivnim izgledima.

Ove izuzetno dobre ocene dve svetske agencije doprinele su maksimalnoj potražnji za obveznicama Telekoma Srbija - prvog operatera sa Zapadnog Balkana koji je dobio međunarodni kreditni rejting - na berzi u Dablinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis