Biznis vesti

Blumberg: Srbija ekonomski otporna na šokove, sa stopom rasta među najvećim u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

10:20

Blumberg: Srbija ekonomski otporna na šokove, sa stopom rasta među najvećim u Evropi
Blumberg: Srbija ekonomski otporna na šokove, sa stopom rasta među najvećim u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija Blumberg danas je, analizirajući vest da je Srbija prvi put dobila investicioni kreditni rejting, ukazala na mere koje je država preduzela kako bi ostvarila taj uspeh, pre svega na stabilnost valute i kontrolu javnog duga, kao i na uspeh srpskih obveznica na međunarodnom tržištu.

U tekstu se naglašava da je Srbija napredovala od haosa iz devedesetih godina izazvanog oružanim sukobima u regionu i međunarodnim sankcijama i da sada ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi. 

Blumberg ukazuje na saopštenje S&P Global Ratings da dodeljivanje investicionog rejtinga Srbiji predstavlja odraz njene bolje ekonomske otpornosti na šokove zahvaljujući snažnom makroekonomskom upravljanju, za koje se, kako se navodi, očekuje da će opstati u narednim godinama.

"S&P Global Ratings podigao je kreditni rejting Srbije u stranoj valuti, čime su njene obveznice u stranoj valuti izašle iz kategorije 'otpad'", ističe se u analizi i dodaje da su ekonomski izgledi stabilni i da ocena o kreditnom rejtingu stavlja Srbiju u isti rang sa Mađarskom i Rumunijom i jedan stepen ispod Meksika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi za Blumberg rekao da je Srbija prva zemlja Zapadnog Balkana sa ovim rejtingom i jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja je izašla iz spekulativne kategorije.

"Skoro čitavu deceniju smo stremili ka ovom cilju", istakao je Vučić.

Blumberg navodi da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je ulagala velike napore kako bi ojačala javne finansije i sustigla susedne zemlje.

S&P, ukazuje Blumberg, izražava uverenje da će "otporna domaća potražnja, akumulirani fiskalni i eksterni rezervni kapaciteti, kao i mudra fiskalna i monetarna politika uz aranžmane sa MMF-om omogućiti Srbiji da se odupre tekućim slabostima evrozone i potencijalnim budućim šokovima". 

Blumberg primećuje da je prinos na poslednju srpsku emisiju u dolarima, obveznicu koja dospeva 2034. godine, u petak pao na 5,63 odsto - za 70 baznih poena - sa vrhunskih vrednosti zabeleženih u junu. 

"Strani dug Srbije doneo je investitorima povraćaj od sedam odsto od kraja juna, što je više od 5,8 odsto koliko je iznosio napredak indeksa Blumberga za zemlje u razvoju", precizira se u analizi.
Blumberg ukazuje i na to da su investitori kao što je Morgan Stenli investment menadžment odavno govorili da Srbija zaslužuje investicioni rejting.

Agencija ističe da je ministar finansija Srbije Siniša Mali uspeo da održi javni dug na oko 50 odsto BDP-a uprkos povećanim investicijama u infrastrukturu, ali napominje da se Srbija i dalje suočava sa političkim rizicima ukljujučujući sankcije protiv Rusije i pitanje KiM. 

Blumberg podseća i na ocenu da MMF-a iz jula da srpska ekonomija ostaje snažna, ali da vlada treba da nastavi sa reformama.

Ocenjuje se da je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković imala ključnu ulogu u postizanju investicionog rejtinga održavajući finansijsku stabilnost i povećavajući devizne rezerve zemlje na rekordnih 28,1 milijardu evra krajem jula.

"Tokom poslednje decenije, restrukturisali smo i ojačali temelje posrnule ekonomije. Izgradili smo novu i snažniju zemlju koja je postala jedna od omiljenih destinacija za investitore u ovom delu Evrope", rekla je Tabaković za Blumberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis