Biznis vesti

Nova prognoza Instituta u Kilu: Kako će ovu godinu završiti nemačka ekonomija?

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

14:50

Nova prognoza Instituta u Kilu: Kako će ovu godinu završiti nemačka ekonomija?
Nova prognoza Instituta u Kilu: Kako će ovu godinu završiti nemačka ekonomija? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ekonomija će verovatno i ovu godinu završiti padom i to za 0,1 odsto, navodi se u danas objavljenoj jesenjoj prognozi Kilskog instituta za svetsku ekonomiju (IfW Kiel).

Privreda Nemačke je na kraju prošle godine pala za 0,3 odsto. Pozitivni trendovi u nemačkoj ekonomiji koji su primećeni polovinom ove godine se nisu razvili, tako da je Kilski institut značajno revidirao svoju letnju prognozu kada je očekivao rast tamošnje privrede za 0,2 odsto u 2024.

Prema jesenjoj prognozi, nemačka privreda će u 2025. porasti za 0,5 odsto, što je znatno skromnije u odnosu na letnja očekivanja rasta za 1,1 odsto. U izveštaju se navodi da će Nemačka završiti ovu godinu sa inflacijom od 2,2 odsto koja će pasti na dva odsto u 2025. i 2026. godini.

Nezaposlenost u Nemačkoj će ove godine iznositi šest odsto i porasti na 6,1 odsto u 2025, da bi nakon toga pala na 5,9 odsto u 2026. Nemačka privreda je zapala u stanje "anemičnog oporavka", prokomentarisao je čelnik odeljenja prognoze Kilskog instituta Štefan Kuts.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis