Biznis vesti

Đedović Handanović: Sa Francuskom će biti dogovorena saradnja u oblasti kritičnih sirovina i nuklearne energije

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

14:40

Đedović Handanović: Sa Francuskom će biti dogovorena saradnja u oblasti kritičnih sirovina i nuklearne energije
Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da se tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona očekuje potpisivanje dva važna dokumenta o saradnji sa tom zemljom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

U pitanju su izjava o namerama o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina i dokument o saradnji u proceni potencijala za razvoj programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji, čije se usvajanje očekuje sutra na sednici Vlade Srbije pred posetu predsednika Markona.

"Kada je reč o nuklearnoj energiji, pričamo o potencijalu, znači ne o razvoju. U tom kontekstu pričamo o razmeni stručnih znanja, iskustava kadrova i eventualne tehničke pomoći u izgradnji institucionalnog i regulatornog okvira", rekla je ministarka za Tanjug.

Dodala je da će se taj dokument naslanjati na memorandum koji je u aprilu potpisan u Parizu i tako nastaviti saradnja i dijalog, kao i razmena iskustava kada je reč o primeni nuklearne energije.

"Što se tiče rudarstva i kritičnih mineralnih sirovina, Francuska je rudarska zemlja, takođe, bogata određenim mineralnim sirovinama, sa  razvijenim geološkim i rudarskim standardima i institucijama. I u tom kontekstu možemo da razgovaramo o razmeni znanja, iskustava, da jačemo naše kapacitete i vidimo kako oni dolaze do najboljih rešenja koja se tiču  rudarskih, geoloških i ekoloških standarda u okviru razvoja rudarske struke", rekla je minstarka Đedović Handanović.
 

Komentari (0)

Biznis