Biznis vesti

Ruski prihodi od nafte i gasa porasli za 61,6 odsto međugodišnje na 72,85 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

16:54

Ruski prihodi od nafte i gasa porasli za 61,6 odsto međugodišnje na 72,85 milijardi evra
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa za prvih sedam meseci ove godine su porasli za 61,6 međugodišnje međugodišnje, na 6,77 biliona rubalja, odnosno približno 72,85 milijardi evra, objavilo je danas rusko Ministarstvo finansija

Porezi na vađenje i izvoz nafte i gasnog kondenzata (porez na vađenje minerala, izvozna carina i porez na dodatnu dobit) od januara do jula 2024. doneli su ruskom budžetu 7,94 biliona rubalja, odnosno 85,32 milijarde evra, prenosi TASS.

Proizvodnja gasa u Rusiji će ove godine porasti za šest odsto na 675 milijardi kubnih metara, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) o tržištu gasa.

Prema podacima agencije, ruska proizvodnja gasa je u prvoj polovini ove godine porasla za sedam odsto međugodišnje, prenosi Komersant.

Glavni motor rasta proizvodnje gasa u prvoj polovini ove godine je bio rast izvoza gasa preko gasovoda, kao i izvoza tečnog prirodnog gasa.

U pomenutom periodu Rusija je povećala isporuke gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira za 35 odsto međugodišnje, a povećane su i isporuke u Evropu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis