Biznis vesti

Bivša ministarka Mihajlović: Jadarit je budućnost, a bežanje od dijaloga prepreka razvoju društva

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

23:19

Bivša ministarka Mihajlović: Jadarit je budućnost, a bežanje od dijaloga prepreka razvoju društva
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručuje da jadarit znači budućnost za generacije koje tek dolaze, a da je zatvaranje i bežanje od dijaloga i razgovora jedna od najvećih prepreka u razvoju bilo kojeg društva.

"Jadarit su struka, znanje i budućnost generacija koje tek dolaze, a ne niske strasti i ideološka bitka", objavila je Mihajlović na instagramu.

Istakla je da se već dugi niz godina bavi kritičnim mineralnim sirovinama i da o njima znam mnogo kao što, kako je navela, znaju i oni koji su se hvalili 2004. da je otkriven neverovatan mineral u Srbiji.

"Oni su danas opozicija, pa su to zaboravili. Jadarit je kritična mineralna sirovina, čijom eksploatacijom možemo da proizvodimo i litijumske baterije ali o električne automobile, gradimo solarne i vetroelektrane, velika skladišta i koristimo nove zelene izvore. Studije su pokazale da je njegova eksploatacija bezbedna", navela je Mihajlovićeva.

Kaže da je bez obzira na egzaktne podatke, negde slušala predstavnicu Ne damo Jadar Marijanu Pavlović da je jedan od razloga inicijative za zabranu jadarita, to što je Jadar tradicionalno poljoprivredo zemljište. 

"Tradicionalno smo nekad živeli i u pećinama, grejali i kuvali loženjem vatre, a danas živimo u kućama, stanovima, i imamo električnu energiju, koju sve više dobijamo iz novih zelenih izvora. Zašto do sada niste razvijali poljoprivredu, ako je to baš tako? Da niste toliko nezainteresovani za građane, pročitali biste studije, pa videli šta kaže npr. analiza nultog stanja zemljista u Jadru? Tu biste našli podatke o mnogo štetnih materija preko svake dozvoljene granice. Hoćete da se meštani Jadra i oni koji tek treba da se rode bave poljoprivredom na kontaminiranom zemljištu? Da proizvode i prodaju voće i povrće sa zemljišta gde ima prekoračenja u kobaltu, arsenu, antimonu, barijumu, vanadijumu, molibdenu, živi i niklu. To inače nema veze ni sa jadaritom ni sa RT, što i sami znate", navodi Mihajlovićeva.

Naglasila je da je to važna tema i da o njoj treba da se razgovara, posebno sada kada postoje egzaktni podaci.

Mihajlovićeva je u drugom postu na instagramu navela da studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rudnik, preradu i deponije pokazuju da je eksploatacija jadarita bezbedna po životnu sredinu, vazduh, vodu i  zemljište. 

"Sve što smo slušali pre objave ovih studija su lične mržnje, neznanje i animoziteti, pretočeni u laži i poluistine o jadaritu. Velika šteta jer je jadarit poseban mineral, koji sa sobom donosi nove tehnologije, radna mesta i zdravu životnu sredinu", navela je ona.

Kako je rekla, postoji nešto zajedničko tvorcima laži i poluistina -  napadali su državu i Ministarstvo rudarstva i energetike koje sam vodila, navodeći nas kao odgovorne kada po njima Jadar ceo propadne u grotlo zemlje. 

Dodaje da se, ipak, koliko god bili glasni u svojim optužbama nisu  gadili da primaju novac od iste te države. 

"Od hemičarke Đorđević koja je državu optuživala da trava više neće rasti u Jadru, koja je uredno prihodovala od iste te države. Ćuta koji je hteo da gradi malu HE, tražeći razne dozvole i ustupke od Ministarstva, i nekih pojedinaca, pa kad nije uspeo jer bi pre svega ugrozio životnu sredinu, e onda je postao ljuti protivnik malih HE. Potom profesor Ratko Ristić, stručnjak koji je imao još apokaliptičnije predstave o Jadru, od njegove koleginice, onako u salonskoj atmosferi nam je objašnjavao propast sveta; E pa on je godinama bio član Revizione komisije Vlade Srbije, za šta se naravno dobija nadoknada, i potpisivao ni manje ni više odobrenja za osam malih HE, od kojih je većina onih koje su bile problematične sa stanovišta reka i životne sredine, i protiv koji su se Ćuta i drugi borili", ističe Mihalovićeva.

Poručuje da zato treba ozbiljno da razgovaramo o tom projektu.

"Sada kada imamo studije, šta je teško voditi dijalog? Sučeljavati mišljenja samo na osnovu činjenica a ne utisaka", naglasila je bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis