Tenis

Zašto je Novak Đoković pet puta u karijeri izabran za najboljeg sportistu sveta?

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

24/04/2024

-

16:00

Zašto je Novak Đoković pet puta u karijeri izabran za najboljeg sportistu sveta?
Novak Đoković - Copyright AP Photo/Manu Fernandez, File

veličina teksta

Aa Aa

Već godinama traje rasprava ko je najbolji svih vremena (G.O.A.T.) u tenisu: Novak Đoković, Roger Federer ili Rafael Nadal. Veliku trojku čak su izazivali i mlađi teniseri, poput Carlosa Alcaraza, ali njih trojica drže rekorde koje će biti teško oboriti. Đoković, koji profesionalno igra od 2003. godine, zacrtao je mnoge rekorde, a ove nedelje uspeo je da dostigne Federera u još jednoj kategoriji: osvojio je "sportski Oskar" po peti put.

Ovo su neki od najvećih uspeha srpskog tenisera:

1. Osam puta najbolji

Đoković je završio godinu na prvom mestu ATP liste čak osam puta, prestigavši Federera, koji je to uradio pet puta. I danas se Đoković nalazi na samom vrhu, ispred Italijana Jannika Sinnera (22) i Španca Alcaraza (20).

2. Najviše nedelja provedenih na vrhu

Đoković je u februaru 2023. oborio rekord Steffi Graf koja je 377 nedelja bila na prvom mestu. Sada je Đoković na tom mestu već 422 nedelje, 122 uzastopno, što će biti teško prestići. Drugim rečima, prvak je preko osam godina. Federer je na tom mestu proveo 310 nedelja, a vezao je niz od 237 nedelja.

3. Pet Laureus nagrada

Novak je osvajao Laureus nagrade 2012, 2015, 2016, 2019. i 2024. godine, čime se izjednačio sa rekorderom, Federerom, koji takođe ima pet Laureus priznanja. Prestižna nagrada, koju zovu i sportski Oskar, dodeljuje se od 2000. godine najvećim i najinspirativnijim sportistima godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurosport (@eurosport)

"Poput dobitnika ove nagrade iz 2023. godine, Lionela Messija, Đoković je pokazao ne samo sportsku veličinu već i dugovečnost na samom vrhu sporta kojim se bavi, dok postavlja nove standarde za one koji će doći nakon njega", navodi se na veb-sajtu Laureusa.

"Zahvalan sam na tome što su ljudi koji su osnovali ovu akademiju prepoznali kakav i koliki uticaj na život ima sport, kako može da menja živote dece. Velika mi je čast što sam što sam deo svega ovoga, nečega što istinski ujedinjuje svet i ljude i koji mladim ljudima pokazuje da je sve moguće i da nije važno odakle ste i koje ste boje kože", rekao je Đoković na dodeli u ponedeljak uveče.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

4. Najviše osvojenih grend slem turnira

Osvojio je dvadeset i četiri grend slem trofeja. Sveukupno, osvojio je 98 titula u singlu, među kojima je 71 velika titula: 24 grend slema i 40 mastersa. Od grend slemova, deset puta je osvajao Australian Open, sedam puta Wimbledon, četiri puta US Open i tri puta Roland-Garros. Đoković je dve titule ispred Nadala.

U singlu, on je jedini koji je osvojio svaki grend slem po tri puta.

5. Zlatni masters

Novak Đoković je i prvi teniser koji je osvojio svih devet turnira iz ATP serije Masters 1.000, što je u tenisu poznato kao zlatni masters. Rekord je postigao 2018. godine kada je pobedio Federera u Sinsinatiju.

Ne samo da je Đoković jedini igrač koji je ikada završio zlatni masters u karijeri, osvojivši svih devet Masters 1.000 turnira bar jednom, već je to uradio dva puta. Pobedom u finalu Sinsinati Mastersa nad Milošem Raonićem rezultatom 1:6, 6:3, 6:4, Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je svaki masters turnir osvojio barem dva puta.

6. Najstariji broj jedan na svetu

Đoković je 8. aprila postao najstariji teniser na prvom mestu ATP liste u istoriji tenisa, jer je srpski teniser sada stariji nego što je Federer bio u junu 2018. godine, kada je on postao najstariji broj jedan. Đoković 22. maja puni 37 godina, a sledeći stariji od njega na ATP listi je Gael Monfils koji se nalazi na 40. mestu i ima 37 godina.

7. Najplaćeniji teniser na svetu

Najviše je zaradio od nagrada, ali nije i najbogatiji teniser.

Ove godine je od nagrada na turniru zaradio 1.312.104 dolara, a tokom cele karijere skoro 182 miliona dolara. Federer je u toku karijere zaradio oko 130,5 miliona dolara, mada je Švajcarac na kraju krajeva bogatiji, pošto mnogo više zarađuje van terena.

Recimo, Federer je tokom 2022. i 2023. bio najbogatiji teniser sveta na Forbesovoj listi najplaćenijih sportista, sa procenjenom zaradom van terena od 95 miliona dolara. Podsetimo, Federer se 2022. godine penzionisao, tako da u 2023. praktično nije ni imao zaradu sa terena. Đoković nije bio na listi koja je obuhvatala 50 najbogatijih.

I to nije kraj: Novak Đoković je izjavio da želi da igra na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine.

"Moj najvažniji cilj ove godine je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Parizu. Verujem da je to moguće - da ne verujem, ne bih ni igrao. Uvek morate da verujete da je sve moguće u životu. Ko zna da li ću ponovo imati takvu šansu. Želim da učestvujem na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine, ali nikada ne znate šta će se desiti...", rekao je Đoković.

 

Komentari (0)

Sport