Aktuelno iz kulture

Posthumno najavljen album Džonija Keša: Predstavljen i prvi singl "Well Alright"

Komentari

Autor: Pitchfork

25/04/2024

-

07:13

Posthumno najavljen album Džonija Keša: Predstavljen i prvi singl "Well Alright"
Posthumno najavljen album Džonija Keša: Predstavljen i prvi singl "Well Alright" - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

"Songwriter", novi posthumni album sa ranije neobjavljivanim pesmama Džonija Keša najavljen je prvim singlom pod nazivom "Well Alright". Album, koji sadrži originalne demo snimke, koje je Keš snimio 1993, biće obavljen 28. juna. 

Koncept albuma osmislio je i organizovao Džon Karter Keš, sin Džonija i Džun Karter Keš, koji je takođe i koproducent, zajedno sa Dejvidom Fergusonom.

"Niko ne svira Keša bolje od Martija Stjuarta i Dejva Roa, koji su sa tatom svirali mnogo godina", rekao je Džon Karter, najavljujući da Stjuart na albumu snima gitaru, a Ro bas. 

"Songwriter" sadrži ukupno 11 pesama:

  • "Hello Out There"
  • "Spotlight [ft. Dan Auerbach]"
  • "Drive On"
  • "I Love You Tonite"
  • "Have You Ever Been to Little Rock?"
  • "Well Alright"
  • "She Sang 'Sweet Baby James'"
  • "Poor Valley Girl"
  • "Soldier Boy"
  • "Sing It Pretty Sue"
  • "Like A Soldier"

"Pitchfork" podseća da je prošle godine objavljen i jedan od malobrojnih snimaka Džonijevog koncerta u "Carousel Ballroom" i to iz davne 1968. 

Ikona kantrija

Džoni "Dž.R." Keš (26. februar 1932 — 12. septembar 2003) bio je američki pevač, tekstopisac, gitarista, glumac i kompozitor koji se širom sveta smatra jednim od najuticajnijih muzičara 20. veka. Iako prvenstveno zapamćen kao ikona kantri muzike, njegove pesme sadrže elemente rokenrola, rokabilija, bluza, folka i gospela. Upravo ova muzička svestranost je donela Kešu retku čast da bude primljen u tri različite kuće slavnih (Kantri, Rokenrol i Gospel muzike).

Keš je ostao upamćen po svom dubokom bas-bariton glasu, prepoznatljivom zvuku svog pratećeg benda "Trojka iz Tenesija", po besplatnim koncertima u zatvorima, imidžu zbog kog je zaradio nadimak "Čovek u crnom" (Man in Black). Tradicionalno je svoje koncerte započinjao jednostavnim pozdravom "Zdravo, ja sam Džoni Keš", a zatim bi usledila njegova prepoznatljiva numera "Folsom Prison Blues".

U svojim pesmama je opevao različite teme, najčešće peva o patnji, moralnim dilemama i iskupljenju, naročito u kasnijoj fazi karijere. Njegove najpoznatije numere su: "I Walk the Line", "Ring of Fire", "Get Rhythm", "Man in Black". Takođe je snimao i šaljive pesme kao što su: "One Piece at a Time" i "A Boy Named Sue"; duet sa svojom suprugom Džun Karter pod nazivom "Jackson" (kog su pratili brojni dueti nastali za vreme njihovog braka); i železničarske teme "Hey, Porter" i "Rock Island Line". U poslednjoj fazi svoje karijere Keš je obrađivao pesme modernih rok muzičara, od kojih je svakako najuspešnija obrada grupe Nine Inch Nails - "Hurt".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu