Aktuelno iz kulture

Nedelju dana do početka Evrovizije i jedno kontroverzno pitanje: Zašto su neke države i zastave zabranjene, a neke nisu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2024

-

12:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nedelju dana do početka takmičenja za Pesmu Evrovizije, Kocka se bavi temom zašto organizatori ovog takmičenja ove godine pooštravaju pravilo u vezi sa zastavama koje publika sme da razvije?

Palestinska zastava je viđena svih ovih meseci na raznim mestima širom sveta. Zapravo, ukoliko juče su je studenti Univerziteta Džordž Vašington vijorili umesto američke zastave ispred tog univerziteta, a slično je bilo i u Lidsu. Tamošnji studenti su na svom protestu razvili veliku zastavu Palestine.

Bilo je ovih zastava i u Srbiji, na primer na stadionu fudbalskog kluba "Novi Pazar". Viđena je i u Beogradu na skupu podrške palestinskom stanovništvu krajem oktobra prošle godine.

Međutim, palestinsku zastavu neće biti moguće videti u Malmeu na predstojećem takmičenju za pesmu Evrovizije. Naime, organizatori su obavestili sve učesnike ove manifestacije da će biti zabranjeno razvijanje palestinske zastave ili pokazivanje bilo kakvih simbola ili transparenta koji se odnose na rat Hamasa i Izraela.

U Evropskoj radiodifuznoj agenciji, koja organizuje ovo takmičenje koje počinje u utorak, navode da će biti moguće samo razvijati zastave zemalja učesnica, kao i zastavu duginih boja koja simbolizuje LGBT zajednicu. Neće biti moguće, kako to kažu organizatori, koristiti one zastave koje bi mogle da instrumentalizuju celu manifestaciju.

Od samog početka izbijanja rata u Gazi, ovogodišnja Evrovizija je predmet kontroverzi i polemika. Na hiljade ljudi je u prethodnim mesecima potpisivalo peticije u kojima su organizatori zahtevali da zabrane Izraelu učešće na ovoj manifestaciji.

Inicijatori se pozivaju na presedan iz 2022. godine, kada je Rusima, nakon invazije na Ukrajinu, bilo zabranjeno da učestvuju na ovom takmičenju. Ipak, Izrael će imati svoju takmičarku Eden Golan.

Ona će predstavljati Izrael u Malmeu, ali i pesma koju će ona pevati je bila predmet izvesne cenzure. Naime, ona se originalno nazivala "Oktobarska kiša", ali je na pritisak organizatora naziv promenjen u "Uragan". Taj prvobitni naziv je bio referenca na teroristički napad Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Jača kontrola zastava posle incidenta sa Nagorno-Karabahom

Još od 2016. godine vrlo se pazi na to koje će se zastave vijoriti u dvoranama u kojima se organizuje Evrovizija, i to od trenutka kada je jermenska takmičarka na polufinalu 2016. godine razvila zastavu Nagorno-Karabaha. O tada su poštrena pravila.

Ipak, ako neće biti moguće razvijati palestinsku zastavu, biće moguće protestovati ispred dvorane u kojoj se održava ovo takmičenje. I sam organizator kaže da je zagovornik slobode govora i da podržava pravo onih koji žele da demonstriraju ispred dvorane na miran način.

Inače, uoči takmičenja 2019-, pomenuta islandska grupa Hatari je dospela na naslovne strane zbog svojih političkih izjava o izraelskoj okupaciji Palestine, što je izazvalo upozorenje Jona Ola Sanda, izvršnog supervizora EBU, upozoravajući da se ne pomeraju granice tolerancija EBU-a. Uprkos upozorenju, tokom finala, članovi Hatarija istakli su transparente i palestinske zastave kada je objavljen rezultat teleglasanja za Island. EBU je na kraju kaznio Island zbog kršenja propisa takmičenja.

Kada je reč o priči sa zastavama, stručnjaci kažu da su od 2016. pravila znatno poštovana kako bi se sprečilo isticanje zastava terorističkih organizacija, ali zanimljivo je da je zabranjeno isticanje, recimo, zastave Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura