Aktuelno iz kulture

Evrovizijske pesme koje su postale svetski hitovi: Od klasika grupe ABBA, pa sve do "virala" na TikTok-u

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

20:24

Evrovizijske pesme koje su postale svetski hitovi: Od klasika grupe ABBA, pa sve do "virala" na TikTok-u
Evrovizijske pesme koje su postale svetski hitovi: Od klasika grupe ABBA, pa sve do "virala" na TikTok-u - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dobro veče Evropo, Australijo... pa i širom sveta. Takmičenje koje je nekada bilo vezano samo za naš kontinent, postalo je prepoznatljvo daleko van granica Evrope, a evrovizijske pesme ponekad su slušane mesecima na brojnim muzičkim platformama. 

Do održavanja ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovozije ostalo je svega nedelju dana, pa bi bio red prisetiti se nekih pesama koje su ostale slušane mnogo dugo nakon što se takmičenje završilo, a pobednik proglašen.

Na zvaničnom sajtu Eurovision.tv objavljen je spisak deset pesma od kojih su neke dobro poznate i publici u Srbiji.

Gina G - "Ooh Aah... Just A Little Bit" (Ujedinjeno Kraljevstvo 1996)

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo te 1996. godine zauzelo tek 8. mesto na takmičenju, pesma koja je predstavljala ovu državu stigla je zapravo mnogo daleko. 

Pesma nije bila hit samo u Britaniji, već i u Australiji, iz koje Gina G zapravo potiče, gde je pesma bila u Top 5, te nominovana za ARIA nagradu, dok je držala i 12. mesto na američkoj listi Billboard Hot 100. Pesma je na kraju stigla i do još "elitnijeg" kluba - osvojivši čak i nominaciju za Gremi.

France Gall - "Poupée De Cire, Poupée De Son" (Luksemburg 1965)

Ovu pop pesmu danas mnogi smatraju jednom od pravih klasika prvih decenija takmičenja za Pesmu Evrovizije. Nakon pobede 1965. pesma je nastavila svoje putovanje sve do Kanade, Japana i Argentine. Tekst pesme preveden je na više od 20 jezika za verzije koje su kasnije objavili drugi umetnici.

Sergio Dalma - "Bailar Pegados" (Španija 1991)

Završivši na 4. mestu na takmičenju, španski pevač ostao je jedan od najuspešnijih predstavnika te zemlje u prethodne tri decenije.

Čak 33 godine kasnije, uprkos brojnim albumima, milionskim prodajama i mnogim hitovima, "Bailar Pegados" i dalje se smatra jednom od najboljih pesama ovog pevača. Pesma je takođe pokrenula Serhijevu karijeru i u Latinskoj Americi, gde je postala hit u Argentini, Čileu, Meksiku i Venecueli. Bila je u Top 10 u SAD, gde je zauzela 6. poziciju na Bilbordovoj listi latino pesama.

Duncan Laurence - "Arcade" (Holandija 2019)

Holandski pobednik bio je na top listama u 26 zemalja širom Evrope nakon takmičenja održanog 2019. u Tel Avivu. Međutim, to nije bio kraj.

Vrtoglavi uspeh pesma je doživela krajem 2020. kada je postala popularna na mreži TikTok. Do proleća 2021. "Arcade" je postala prva evrovizijska pesma koja je u 21. veku dospela na Bilbordovu listu u SAD, gde je dogurala čak do 30. mesta. U avgustu prošle godine, ova pesma je i postala prva evrovizijska koja je na Spotifaju prešla prag od milijardu strimova - gde i dalje ostaje jedna od najslušanijih evrovizijskih hitova do danas.

Brotherhood of Man - "Save Your Kisses For Me" (Ujedinjeno Kraljevstvo 1976)

Britanska pop grupa već je bila na brojnim listama u UK, SAD i Kanadi i pre nego što su izabrani za britanske predstavnike 1976. Ali upravo je pesma "Save Your Kisses For Me" koja je bend i stavila na "mapu". 

Pobedili su na takmičenju koje se održavalo u Hagu, a pesma je bila broj 1 u sedam evropskih zemalja. Na Bilbordovoj listi stigla je do 27. pozicije.

Vicky Leandros - "L’amour Est Bleu" (Luksemburg 1967)

Pet godina pre nego što je odnela pobedu za Luksemburg sa pesmom (Apres Toi), Viki Leandos je pokušala da osvoji takmičenje i 1967. sa pesmom "L’amour Est Bleu". Bila je četvrta, ali je pesma poslata poznata širom sveta.

Pesma je kasnije objavljena na više jezika, a brojne vokalne verzije "Love is Blue" dospevao je Bilbordove liste.

I nema mnogo evrovizijskih pesama koje bi se pohvalile da ju je izveo i nemačka tehno grupa Scooter, što se upravo desilo sa ovom luksemburškom.

Rosa Linn - "Snap" (Jermenija 2022)

To što je u Torinu na Evroviziji osvojila tek 20. mesto, za Rozu Lin bio je uspeh s obzirom na to da se te 2022. Jermenija prvi put od 2017. uopšte kvalifikovala u finale. Međutim, uspeh pesme na evrovizijskoj sceni nimalo ne može da se poredi sa onim što je postignuto van takmičenja.

Kao i u slučaju holandskog predstavnika, i ova pesma je postala viralna na mreži TikTok. Pesma je i na Spotifaju više od godinu dana bila na listi Top 200.

Na kraju, "Snap" je stigao na listu najslušanijih pesama na Spotifaju u 65 država. Nalazi se odmah iza "Arcade" kao jedna od najstrimovanijih evrovizijskih pesama.

Mocedades - "Eres Tú" (Španija 1973)

Španski predstavnici iz 1973. dospeli su na Bilbordovu listu Hot 100 čim se njihova pesma "Eres Tú" prvi put čula u SAD.

Tokom vremena njene kavere otpevali su Il Divo, Kamila Mendez, Talija. Broj poena koje su osvojili na Evroviziji - 125 bio je najveći broj bodova za Španiju za čak 49 godina... dok se nije pojavila Šanel i pesma "SloMo" 2022. godine osvojivši čak 459.

ABBA - "Waterloo" (Švedska 1974)

Prvu pobedu za Švedsku zabeležila je upravo čuvena grupa ABBA, a pesma "Waterloo" je prema oceni brojnih kritičara i jedna od najboljih pobednika ikada na ovom takmičenju. Pesma je osvojila top liste u Britaniji, Nemačkoj, Belgiji, Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Švajcarskoj i Irskoj, i bila u top 5 u još nekim zemljama.

Ono što je ovu pesmu učinilo posebnom je uspeh koji je doživela van Evrope. U prvih deset na listama našla se u Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Kanadi, SAD.

"Waterlo" je inače treća najslušanija pesma grupe ABBA u SAD, posle "Dancing Queen" i "Take A Chance On Me".

Domenico Modugno - "Nel Blu, Dipinto Di Blu" (Italija 1958)

Pobednik Sanrema završio je na trećem mestu na Evroviziji, ali je nesumnjivo Domeniko jedan od najpoznatijih italijanskih predstavnika. 

Pesma je današnjih dana poznata pod nazivom "Volare", a pevali su je i Dejvid Bouvi i Džipsi Kings

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura