Evropa

RAT U UKRAJINI SAD obezbedile Kijevu rakete dugog dometa, Lukašenko: Rusija rasporedila nuklearno oružje u Belorusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

08:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 792 dana. Američki predsednik Džo Bajden potpisao je, za Kijev važan paket pomoći, rekavši da će on učiniti bezbednijim i SAD i čitav svet. Ovim zakonom se obezbeđuju milijarde dolara američke pomoći Ukrajini čime je okončao višemesečne trzavice sa republikancima u Kongresu SAD. Očekuje se da će u Ukrajinu biti poslati PVO sisitemi, artiljerijske granate, oklopna vozila i drugo oružje. Bajden je zatražio da se oružje što pre uputi na ukrajinsko bojište. A tamo su, prema potvrdi Stejt departmenta, već stigle rakete dugog dometa ATACMS, ali je taj podatak zbog operativne bezbednosti do sada bio pod velom tajne. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je strance koji rade u Ukrajini da "šire istinu o ruskom teroru" i da u svojim zemljama traže pomoć za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Ključni događaji:

  • SAD šalju pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara
  • Stejt department zvanično potvrdio tajne isporuke raketa dugog dometa Ukrajini
  • Sijarto: Važno ojačati glasove koji podržavaju raniji mir u Ukrajini
  • Zelenski pozvao strance koji žive u Ukrajini da šire istinu "o ruskom teroru"

 

           Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.28 Poljska i Litvanija pomažu Ukrajini da povrati vojno sposobne iz inostranstva

Poljska i Litvanija pomoći će ukrajinskim vlastima da muškarce koji podležu vojnoj obavezi vrate u Ukrajinu, nakon što je Kijev ranije ove nedelje saopštio da obustavlja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

''Dugo smo ukazivali da možemo pomoći ukrajinskoj strani da osigura da se muškarci koji podležu obaveznoj vojnoj službi vrate u Ukrajinu'', rekao je ministar odbrane Poljske Vladislav Kosinjak-Kamiš, ali nije precizirao koje mehanizmi bi mogli biti korišćeni za to, preneo je Gardijan.

Njegov litvanski kolega Laurinas Kasčiunas rekao je da bi njegova zemlja mogla na sličan način da pomogne Kijevu.

22.00 Zelenski: Ukrajina će raditi sa bilo kojim predsednikom SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države ostaju strateški partner i da će Ukrajina raditi sa svakim predsednikom koga izabere američki narod.

"Nadam se da Tramp neće biti protiv Ukrajine. Naravno, pogledi na neke detalje mogu se razlikovati, ali ako se deli opšti stav i zajedničke vrednosti, možemo da sarađujemo", rekao je Zelenski u intervjuu za Foks njuz, odgovarajući na pitanje o daljoj saradnji u slučaju da Donald Tramp bude izabran za sledećeg predsednika SAD.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

On je napomenuo da je izbor novog predsednika SAD odluka Amerikanaca. „Naravno, u svakom slučaju treba shvatiti da je to odluka Amerikanaca. I radićemo sa bilo kojim predsednikom koga oni izaberu. I, naravno, radićemo sa SAD u svakom slučaju, jer su to naš strateški partner i lider u celom svetu“, rekao je predsednik Ukrajine.

21.13 Stoltenberg: Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

Kina mora da prestane da pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine ako želi da ima dobre odnose sa Zapadom, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ocenivši da je pomoć Pekinga bila ''od vitalnog značaja'' za ruske snage.

On je istakao da je Kina najviše pomogla Rusiji tako što je Moskvi omogućila vrhunsku tehnologiju poput poluprovodnika, prenosi Rojters.

''Od ukupne količine elektronike koju Rusija uvezla, 90 došlo je iz Kine i koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona. Kina takođe radi na tome da Rusiji obezbedi poboljšane satelitske mogućnosti i snimanje", rekao je Stoltenberg.

20.47 Ukrajinski ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog optužbe za korupciju

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski danas je podneo ostavku dok se suočava s krivičnom optužbom za umešanost u nezakonito sticanje državnog zemljišta u vrednosti od više od 7 miliona dolara.

Tužioci tvrde da mogu da povežu Solskog sa nezakonitim radnjama koje su se navodno desile između 2017. i 2021. godine, pre nego što je postao ministar u martu 2022, što Solski poriče.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije saopštio je da se ova optužba odnosi na šemu za sticanje državnog zemljišta u vrednosti od 7,35 miliona dolara i pokušaja da nabavi zemljište od skoro 5 miliona dolara, prenosi Rojters.

20.40 Anketa: Više od dve trećine Ukrajinaca zna za nekoga ko izbegava mobilizaciju

Više od dve trećine Ukrajinaca, njih 72 odsto zna za nekoga ko pokušava da izbegne mobilizaciju, koju su ukrajinske vlasti nedavno pooštrile, pokazala je anketa koju su od 21. do 27. marta sproveli Fond „Demokratske inicijative“ i Centar Razumkov.

Konkretno, 25 odsto ispitanika je navelo da većina ljudi iz njihovog okruženja pokušava da izbegne mobilizaciju, dok je skoro polovina navela da poznaju nekog ko pokušava da izbegne vojnu obavezu.

19.33 Bild: Ruska armija razvija ofanzivu u Donjeckoj oblasti

Nakon proboja fronta u Donjeckoj oblasti, ruske trupe su zauzele još jedno selo, Novobahmutovku, a u međuvremenu, ukrajinska vojska očajnički pokušava da stabilizuje front, što je samo delimično uspešno, piše vojni analitičar BILD-a Džulijan Repke.

Prema njegovim rečima, sada je glavna nada za ukrajinsku vojsku isporuka novog naoružanja, posebno municije za zapadno visoko precizno oružje.

19.25 Podoljak: Ukrajina je dobila raketni sistem ATACMS

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak potvrdio je danas da su Oružane snage Ukrajine dobile američke rakete dugog dometa ATACMS. On je naveo da su spekulativna pisanja medija o "tajnoj isporuci raketa ATACMS Ukrajini".

Tanjug/AP//Nicolae Dumitrache

 

"Jednostavno ne mogu da razumem zašto to rade. Šta hoće? Da kapituliramo, kleknemo? Ne razumem ove tekstove: 'Da li oni već imaju ATACMS'... Ako posedujemo ATACMS, to će biti jasno vidljivo u potpuno drugačijoj količini uništene ruske infrastrukture na udaljenosti većoj od 200 kilometara. Videće se...", rekao je Podoljak za TV Kanal 24.

18.45 Tri osobe poginule u ruskom granatiranju Donjecke oblasti

U ruskom granatiranju mesta Udačne u Donjeckoj poginule su tri osobe, a četvoro je povređeno, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

„Troje mrtvih i četvoro ranjenih, takva je situacija u Udačnom do 18 časova“, objavio je Filaškin na Telegram kanalu. Oštećena je upravna zgrada, ustanova kulture, kafić i oko 20 privatnih kuća", dodao je Filaškin.

18.23  Sedmoro povređenih u ruskom granatiranju železničke stanice u oblasti Harkova

Sedam osoba povređeno je danas kada su ruske snage izvele raketni napad na železničku stanicu u Balakliji, u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine dok su se u putničkom vozu nalazili ljudi, saopštio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

On je u objavi na svom Telegram kanalu precizirao da su povređene tri žene i četiri muškarca i dodao da im je pružena pomoć u zdravstvenoj ustanovi, prenosi Ukrinform.

17.28 U Dohi sastanak ovog vikenda o samitu o ukrajinskim uslovima za nagodbu sa Rusijom?

Savetnici za nacionalnu bezbednost i visoki zvaničnici iz celog sveta trebalo bi da se sastanu u Dohi ovog vikenda da bi razgovarali o planovima za samit o ukrajinskim uslovima za nagodbu sa Rusijom, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Sastanak zvaničnika Grupe sedam (G7) i takozvanog Globalnog juga deo je runde pregovora u kojima se priprema teren za samit na visokom nivou čiji bi Švajcarska trebalo da bude domaćin u junu.

Neki od tih sastanaka uključivali su desetine drugih nacija iz Persijskog zaliva, Grupu 20 i BRIKS, organizaciju koja uključuje Brazil i Indiju.

15.29 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Vojni pozivi neće biti uručivani u inostranstvu

Ukrajinski teritorijalni centri za regrutaciju i socijalnu podršku (TCC SP) neće raditi u inostranstvu, a dostavljanje poziva vojno sposobnim muškarcima u inostranstvu izgleda nerealno, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Dmitro Lazutkin za radio Svoboda.

"TCC neće raditi u inostranstvu. Ministarstvo odbrane ne može da komentariše pojedine postupke Ministarstva spoljnih poslova. Uručenje sudskih poziva u inostranstvu izgleda prilično nerealno", rekao je Lazutkin.

Profimedia

 

14.18 Radakin: Ukrajina će povećati broj dalekosežnih udara na Rusiju

Ukrajinske trupe će povećati broj dalekosežnih udara na Rusiju, pošto će priliv zapadne pomoći omogućiti Kijevu da oblikuje rat "na mnogo jače načine" izjavio je danas komandant oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin u intervjuu za Fajnenšel tajms. Radakin je ocenio da odbrana Ukrajine trenutno nije u najboljem stanju i da se vodi teška borba za odbijanje napada ruskih trupa.

Međutim, prema njegovim rečima, tako sumorna "slika" rata ne uzima u obzir dugoročne trendove u korist Kijeva, koji, kako je naveo, uključuju nedavnu vojnu pomoć iz SAD i Evrope, ukrajinske sve efikasnije dalekometne napade i "potpuni neuspeh" Moskve da zaustavi glavni ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

13.59 "Rusija rasporedila nekoliko desetina nuklearnog oružja u Belorusiji"

Rusija je rasporedila nekoliko desetina nuklearnog oružja u Belorusiji, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku na kojem se razgovaralo o vojnoj doktrini i konceptu bezbednosti.

Prema navodima Lukašenka, Rusija je na njegov uporan zahtev donela odluku da u Belorusiji stacionira "određeni broj taktičkog naoružanja", preneo je TASS.
"Nekoliko desetina najnovijeg nuklearnog oružja", precizirao je on.

Rusija je prošle godine poslala taktičko nuklearno oružje da bude stacionirano u Belorusiji, iako nema detalja o tome koliko. 

Moskva je saopštila da će zadržati kontrolu nad tim oružjem, koje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i koje ima mali domet i relativno malu snagu.

13.50 Ukrajina koristi balističke rakete dugog dometa koje su joj tajno obezbedile SAD

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga koje su joj tajno obezbedile SAD, rekli su američki zvaničnici.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je u sredu da su SAD već dostavile Ukrajini rakete koje su verzija vojnog taktičkog raketnog sistema ATACMS većeg dometa, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Oružje je deo paketa pomoći od 300 miliona dolara (280 miliona evra) koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden u martu, a stiglo je u Ukrajinu ovoga meseca.

Ove rakete dugog dometa su korišćene bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, prenose američki mediji. SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju srednjeg dometa taktičkog raketnog sistema ATACMS.

Bajden je, međutim, u februaru tajno odobrio slanje sistema dugog dometa čije rakete dostižu i do 300 kilometara. ATACMS većeg dometa daju Ukrajini mogućnost da gađa u oblasti koje drži Rusija na većoj udaljenosti, a posebno baze, skladišta i logistička čvorišta.

AP Photo/Andriy Andriyenko

 

Rakete dugog dometa prvi put su korišćene prošle sedmice, a cilj je bio ruski aerodrom na Krimu, rekao je za Rojters neimenovani američki zvaničnik. Novo naoružanje je takođe korišćeno u napadu na ruske trupe u okupiranom lučkom gradu Berdjansku u Zaporoškoj oblasti tokom noći u utorak, navodi Njujork tajms.

11.35 Lukašenko: Ukrajina može da prestane da postoji ako ne stupi u mirovne pregovore

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Ukrajina "možda prestati da postoji" ako ne stupi u mirovne pregovore sa Rusijom.

"Situacija je veoma ozbiljna. Verujem da će Ukrajina, ako ne stupi u pregovore, kad tad izgubiti svoju državnost i možda prestati da postoji", rekao je Lukašenko u obraćanju parlamentu, prenosi TASS.

Govoreći o mirovnim uslovima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Lukašenko je napomenuo da "nema potrebe da se predlažu tako radikalna rešenja koja deluju patriotski, ali nisu realna", kao i da Rusija neće napustiti Krim i ostale nove teritorije.

Lukašenko je upozorio da je nedavni paket pomoći SAD od 60 milijardi dolara za Ukrajinu "veliki faktor za eskalaciju konflikta u Ukrajini", a naročito zbog finansiranja raketnih sistema ATACMS sa velikim dometom.

"Okolnosti su zrele za pregovore o mirovnom sporazumu", dodao je Lukašenko 

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Predsednik Belorusije je rekao u obraćanju i da je Ukrajina koncentrisala grupu od 120.000 vojnika u blizini beloruske granice i ocenio da je verovatnoća provokacija ukrajinske vojske prilično velika.

"Na našim južnim granicama stvara se veoma napeta situacija, u neposrednoj blizini beloruske granice nalazi se oko 120.000 ljudi", rekao je Lukašenko na sednici parlamenta.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su potpuno minirali granicu sa Belorusijom. Evidentirano je i 24-časovno izviđanje svih vrsta usmereno protiv Belorusije, prenosi "RIA".

"Vidimo sistematske provokativne i demonstrativne akcije pripadnika ukrajinske vojske protiv službenika beloruskih organa za sprovođenje zakona koji se nalaze u pograničnim oblastima, uključujući narušavanje državne granice Belorusije", rekao je Lukašenko.

10.35 U Zaporoškoj oblasti poginule dve osobe

Dve osobe poginule su kada je dron pogodio njihov automobil u selu Novokarlovka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Evgenij Balicki.

Prema njegovim rečima, poginuli su muž i žena koji imaju četvoro dece, prenosi "RIA".

On je naložio da se o deci u ovom teškom periodu pruži socijalna i psihološka pomoć. Hitne službe su na licu mesta.

10.29 Ukrajina: 6 povređenih i oštećena železnička infrastruktura u Čerkaškoj oblasti

Najmanje šest osoba je povređeno, a železnička infrastruktura je oštećena u ruskom vazdušnom napadu na Čerkašku oblast, rekao je regionalni guverner Igor Taburet.

Portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Ilija Jejlaš izjavio je da se napad desio u gradu Smila i da je korišćena raketa "Iskander-K", prenosi Reuters.

U eksploziji je oštećeno još 47 privatnih domova i polomljeni su prozori na obližnjem soliteru, a ukrajinska vazdušna odbrana oborila je nekoliko dronova, naveo je Taburet na svom Telegram kanalu.

On je dodao da su angažovane ekipe za vanredne situacije.

Ruske snage su 19. aprila oštetile i železničku infrastrukturu u Dnjepropetrovskoj oblasti, navela je tada ukrajinska državna železnica.

09.51 Papa Franja o Gazi i Ukrajini: Ispregovaran mir je bolji od beskrajnog rata

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je zaraćene strane u ratovima u Ukrajini i Gazi da pregovaraju o miru jer je "ispregovaran mir bolji od beskrajnog rata".

"Molim, zemlje u ratu, sve njih, zaustavite rat. Tražite pregovore, tražite mir", rekao je papa u intervjuu za "CBS news". On je rekao da je svakodnevno u kontaktu sa sveštenim licima iz Gaze da ih pita o njihovim iskustvima i da može da pomogne postizanje mira samo molitvom.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

08.05 Napad na Čerkašku oblast, povređeno šest osoba

Ruske trupe su jutros napale Čerkasku oblast, oštetivši kritični infrastrukturni objekat. Šest osoba je zatražilo lekarsku pomoć. Načelnik čerkaške oblasne vojne uprave Ihor Taburec je to izvestio u Telegramu, prenosi "Ukrinform". 

"Protivvazdušna odbrana je aktivirana da presretne brzi vazdušni cilj. Prema preliminarnim informacijama, oštećen je kritični infrastrukturni objekat u Čerkaskom okrugu. Sve službe su na licu mesta", rekao je on.

07.40 Rjabkov: Eventualno nuklearno oružje u Poljskoj biće vojna meta za Rusiju

Eventualno trajno razmeštanje nuklearnog oružja NATO u Poljskoj biće vojna meta za Rusiju, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je u izjavi za agenciju TASS naveo da zajedničke nuklearne misije zemlje NATO u blizini granice sa Rusijom predstavljaju pretnju ruskoj bezbednosti. Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je nedavno da su poljske vlasti spremne da prime američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

07.05 Ukrajina počela pregovore o bezbednosnom sporazumu sa Portugalom

Ukrajina i Portugalija počele su rad na nacrtu bilateralnog bezbednosnog sporazuma i dogovorile raspored daljih pregovora, saopštila je juče pres služba kabineta ukrajinskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, poslednju rundu pregovora sa ukrajinske strane vodio je zamenik šefa kabineta Volodimira Zelenskog, Igor Žovkva.

06.45 Stejt department zvanično potvrdio tajne isporuke ATACMS dugog dometa Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini isporučile rakete dugog dometa ATACMS u prethodnom paketu pomoći, zvanično je potvrdio zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

AP/J. Scott Applewhite

 

On je pojasnio da je predsednik SAD Džozef Bajden u februaru naredio svom timu koji se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti da ove rakete pošalje ukrajinskoj strani za njihovu upotrebu na suverenoj teritoriji Ukrajine.

06.40 SAD šalju pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara

Stejt department najavio je juče da će SAD poslati paket oružja i opreme Ukrajini vredan milijardu dolara.

"Sjedinjene Države najavljuju značajan paket oružja i opreme za Ukrajinu da bi podržale hrabar ukrajinski narod koji brani svoju zemlju i slobodu protiv ruske agresije", piše u saopštenju Stejt departmenta.

06.24 Zelenski pozvao strance koji žive u Ukrajini da šire istinu "o ruskom teroru"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je strance koji rade u Ukrajini da "šire istinu o ruskom teroru".

"Svi vi, koji radite u Ukrajini, u Kijevu, podjednako sa svim Ukrajincima, čujete vazdušnu uzbunu, nadate se snazi naše PVO i vidite kako naši ljudi obnavljaju život nakon udara. Molim vas da širite istinu o ratu – o ruskom teroru u vašim zemljama, kao i da pomognete u jačanju naše protivvazdušne odbrane", rekao je Zelenski na sastanku sa predstavnicima partnerskih država, međunarodnih organizacija i ukrajinskim diplomatama.

Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

 

06.10 Sijarto: Važno ojačati glasove koji podržavaju raniji mir u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je u razgovoru sa kineskim kolegom Vang Jiem da je, za vreme ozbiljnih bezbednosnih izazova u svetu i rata u Ukrajini, važno da se "ojačaju glasovi onih koji podržavaju raniji mir".

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Tabor koji podržava rat je ekstremno glasan jer ga podržavaju svetski mediji i nevladine organizacije, ali moramo da budemo glasniji kad podržavamo mir", rekao je Sijarto, prenosi mađarski MTI.

06.05 Bajden potpisao paket pomoći za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

"To će učiniti Ameriku bezbednijom, učiniće svet bezbednijim", rekao je on nakon što je potpisao zakon.

Predsednik je rekao da SAD treba da se "ubrzaju" i pošalju pomoć u Ukrajinu kako bi pomogle Kijevu da uspori napredovanje Rusije. On je dodao da će slanje prvog paketa vojne pomoći početi za nekoliko sati, a očekuje se da će u Ukrajinu biti poslati PVO sisitemi, artiljerijske granate, oklopna vozila i drugo oružje.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Bela kuća navodi da Bajdenov potpis označava "kraj duge i bolne borbe sa republikancima u Kongresu oko preko potrebne pomoći Ukrajini". Američki mediji ocenjuju da je zbog odugovlačenja procesa usvajanja nacrta zakona o paketu vojne pomoći od strane republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa već učinjena značajna šteta naporima Bajdenove administracije da pomogne da se Ukrajina odupre vojnom pritisku Rusije, prenosi AP uz ocenu da je uprkos usvajanju paketa vojne pomoći, malo verovatno da će se Ukrajina odmah oporaviti nakon višemesečnih neuspeha na bojnom polju.
 

Komentari (0)

Evropa