Evropa

RAT U UKRAJINI Bajden potpisao paket pomoći vredan 95 milijardi dolara: Ovo će učiniti svet bezbednijim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2024

-

07:24

RAT U UKRAJINI Bajden potpisao paket pomoći vredan 95 milijardi dolara: Ovo će učiniti svet bezbednijim
RAT U UKRAJINI Bajden potpisao paket pomoći vredan 95 milijardi dolara: Ovo će učiniti svet bezbednijim - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Ukrainian Emergency Service, Ukrainian Presidential Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 791 dan. Četiri žene poginule su u ukrajinskom napadu na oblasti Zaporožja koja je pod kontrolom Moskve, kada je prema ruskim informacijama, dron pogodio automobil u kome su se one nalazile.Visoki vojni zvaničnik i zamenik Sergeja Šojgua,Timur Ivanov, priveden je zbog sumnje da je primio mito, saopštio je ruski Istražni komitet. On je u maju 2016. godine, ukazom predsednika Vladimira Putina, imenovan za zamenika ministra odbrane. U međuvremenu, zemlje EU saopštile su da razmatraju načine isporuke više PVO sistema Ukrajini, ali nisu obećali da će isporučiti "patriot", dok Kijev tvrdi da 25.000 ruskih vojnika pokušava da upadne u grad Časov Jar.

Ključni događaji:

  • SAD: Paket vojne pomoći vredan milijardu dolara pre odluke Senata
  • Novi propisi za vojno sposobne u Ukrajini
  • Ruske službe: Četiri žene ubijene ukrajinskim dronom u Zaporožju
  • Priveden zamenik ministra odbrane Rusije zbog sumnje da je primio mito

 

              Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                            Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.48 Ukrajina počela pregovore o bezbednosnom sporazumu sa Portugalom

Ukrajina i Portugalija počele su rad na nacrtu bilateralnog bezbednosnog sporazuma i dogovorile raspored daljih pregovora, saopštila je danas pres služba kabineta ukrajinskog predsednika.

Kako se navodi u saopštenju, današnju rundu pregovora sa ukrajinske strane vodio je zamenik šefa kabineta Volodimira Zelenskog, Igor Žovkva. "Strane su posebnu pažnju posvetile očekivanjima od inauguracionog Samita mira u Švajcarskoj, kao i važnoj ulozi Portugala u primeni ukrajinske formule mira i uključivanju zemalja Globalnog juga u ovaj proces", ističe se u saopštenju.

21.53 Stejt department zvanično potvrdio tajne isporuke ATACMS dugog dometa Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini isporučile rakete dugog dometa ATACMS u prethodnom paketu pomoći, zvanično je potvrdio zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

On je pojasnio da je predsednik SAD Džozef Bajden u februaru naredio svom timu koji se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti da ove rakete pošalje ukrajinskoj strani za njihovu upotrebu na suverenoj teritoriji Ukrajine.

"Isporuka je izvršena u okviru paketa pomoći koji su SAD objavile 12. marta, a ove rakete su stigle u Ukrajinu u aprilu. Nismo ovo ranije objavili zbog operativne bezbednosti Ukrajine na njen zahtev", rekao je predstavnik Stejt departmenta

20.50 SAD šalju pomoć Ukrajini vrednu milijardu dolara

Stejt department najavio je danas da će SAD poslati paket oružja i opreme Ukrajini vredan milijardu dolara.

"Sjedinjene Države danas najavljuju značajan paket oružja i opreme za Ukrajinu da bi podržale hrabar ukrajinski narod koji brani svoju zemlju i slobodu protiv ruske agresije", piše u saopštenju Stejt departmenta.

Ovaj paket će uključivati, između ostalog, sisteme protivvazduhoplovne odbrane (PVO), municije za raketne sisteme, artiljerijsku municiju, oklopna vozila, preciznu vazdušnu municiju i protivoklopno oružje.

20.18 Zelenski pozvao strance koji žive u Ukrajini da šire istinu "o ruskom teroru"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas strance koji rade u Ukrajini da "šire istinu o ruskom teroru".

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

"Svi vi, koji radite u Ukrajini, u Kijevu, podjednako sa svim Ukrajincima, čujete vazdušnu uzbunu, nadate se snazi naše PVO i vidite kako naši ljudi obnavljaju život nakon udara. Molim vas da širite istinu o ratu – o ruskom teroru u vašim zemljama, kao i da pomognete u jačanju naše protivvazdušne odbrane", rekao je Zelenski na sastanku sa predstavnicima partnerskih država, međunarodnih organizacija i ukrajinskim diplomatama.

19.29 Sijarto: Važno ojačati glasove koji podržavaju raniji mir u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas, u razgovoru sa kineskim kolegom Vang Jiem da je, za vreme ozbiljnih bezbednosnih izazova u svetu i rata u Ukrajini, važno da se "ojačaju glasovi onih koji podržavaju raniji mir".

"Tabor koji podržava rat je ekstremno glasan jer ga podržavaju svetski mediji i nevladine organizacije, ali moramo da budemo glasniji kad podržavamo mir", rekao je Sijarto, prenosi mađarski MTI.

17.18 Bajden potpisao paket pomoći za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

"To će učiniti Ameriku bezbednijom, učiniće svet bezbednijim", rekao je on nakon što je potpisao zakon.

Predsednik je rekao da SAD treba da se "ubrzaju" i pošalju u Ukrajinu kako bi pomogle Kijevu da uspori napredovanje Rusije. On je dodao da će slanje prvog paketa vojne pomoći početi za nekoliko sati, a očekuje se da će u Ukrajinu biti poslati PVO sisitemi, artiljerijske granate, oklopna vozila i drugo oružje.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Bela kuća navodi da Bajdenov potpis označava "kraj duge i bolne borbe sa republikancima u Kongresu oko preko potrebne pomoći Ukrajini". Američki mediji ocenjuju da je zbog odugovlačenja procesa usvajanja nacrta zakona o paketu vojne pomoći od strane republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa već učinjena značajna šteta naporima Bajdenove administracije da pomogne da se Ukrajina odupre vojnom pritisku Rusije, prenosi AP uz ocenu da je uprkos usvajanju paketa vojne pomoći, malo verovatno da će se Ukrajina odmah oporaviti nakon višemesečnih neuspeha na bojnom polju.

16.28 Rusija i Ukrajina dogovorile razmenu dece odvojene od svojih porodica u ratu

Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova izjavila je danas da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o razmeni dece koja su odvojena od svojih roditelja tokom konflikta između te dve zemlje.

Pregovori o razmeni vođeni su uz posredovanje Katara, a dogovoreno je da će Moskva dobiti 19 dece i poslati 29 njih Ukrajini, piše RT.

16.26 Šolc: Evropa mora da jača pomoć Ukrajini, ali nema slanja raketa Taurus

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da Evropa mora da nastavi da jača pomoć Ukrajini čak i nakon odobrenja velikog američkog paketa pomoći, ali je jasno stavio do znanja da ostaje pri svom stavu da ne šalje Kijevu krstareće rakete dugog dometa Taurus.

Šolc je to rekao nakon sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Berlinu, preneo je AP. Nemačka i Britanija pružaju u Evropi najveću vojnu pomoć Ukrajini i obe su obećale da će nastaviti da pomažu "koliko god bude potrebno".

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

16.50 Lukašenko: Ukrajina je poligon na kojem se odlučuje o budućnosti svetskog poretka

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Ukrajina poligon na kojem se odlučuje o budućnosti svetskog poretka.

"Svi razumeju da je Ukrajina trenutno poligon na kojem se delimično odlučuje o budućnosti svetskog poretka. Najveće nuklearne sile se bore na njenoj teritoriji, doduše indirektno", rekao je Lukašenko u Narodnoj skupštini Belorusije, prenosi TASS.

Lukašenko je takođe ocenio da rat u Ukrajini "neće vratiti prethodni svetski poredak".

14.12 Forbs: Dve ukrajinske brigade same napustile položaje

Ukrajinska 115. mehanizovana brigada trebalo je da zauzme položaj čuvene 47. mehanizovane brigade na liniji fronta, ali su, prema rečima komandanta Mikole Melnika, pojedine jedinice jednostavno napustile položaje, piše američki list "Forbs".

Ruski izviđači i operateri dronova, koji su nadgledali položaje koje je nekada držala 47. mehanizovana brigada, očekivali su da će u istim rovovima pronaći sveže trupe iz 115. mehanizovane brigade, umesto toga, nisu pronašli bilo koga.

Loša vest je da je sve pošlo po zlu, jer problem sa 115. mehanizovanom brigadom jeste donekle sistemska stvar. 

To je druga ukrajinska jedinica koja se bez naređenja povukla na istočnom frontu u poslednjih nekoliko nedelja.

Prva jedinica koja je podbacila bila je 67. mehanizovana brigada, koja je branila najugroženiji okrug najugroženijeg grada Ukrajine - Časiv Jar, severno od Avdejevke, koju je Kijev ukinuo zbog unutrašnje prepirke unutar komandnog osoblja, navodi list.

15.03 Ministarstvo odbrane Rusije: Ruske trupe uništile radionicu ukrajinske vojske za proizvodnju dronova

Ruske trupe uništile su u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini radionicu ukrajinske vojske za proizvodnju bespilotnih letelica, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Operativno-taktička avijacija, raketne trupe i artiljerija ruskih grupa uništile su proteklog dana radarsku stanicu sa panoramskim pogledom P-18, radionicu za proizvodnju bespilotnih letelica i skladište goriva ukrajinske vojske i pogodili neprijateljsku ljudsku snagu i vojnu opremu u 117 oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je TASS.

14.57 Države G7 razmatraju kako da pomognu Ukrajini zamrznutom ruskom imovinom

Države G7 planiraju da koriste zamrznutu rusku imovinu za prikupljanje sredstava za Ukrajinu, ali postoji diskusija o tome da li to treba uraditi konfiskovanjem te imovine, prihodima od te imovine ili korišćenjem nje kao zalog za kredit.

SAD podržavaju opciju konfiskovanja zamrznute imovine i njeno predavanje Ukrajini, a pod doktrinom međunarodnog prava o kontra merama, kao kada je oduzeta imovina Iraku zbog invazije na Kuvajt ili Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, prenosi "Reuters".

Pravnici upozoravaju da je u tim prethodnim slučajevima imovina oduzeta posle rata, dok bi danas Rusiji bila oduzeta tokom rata, a evropski zvaničnici brinu da bi takav potez predstavljao kršenje međunarodnog prava i "otvorio Pandorinu kutiju" jer bi se Rusija verovatno žalila međunarodnim sudovima.

AP Photo/Gregorio Borgia, Pool

 

Druga opcija je da se od ruske imovine, od koje se većina nalazi u formi obveznica i hartija od vrednosti u koje je uložila Centralna banka Rusije, prikupe prihodi koji bi bili prosleđeni Ukrajini.

Ova opcija je omiljena evropskim liderima i procenjuje se da bi tako Ukrajini bilo dato od 15 do 20 milijardi evra do 2027. godine, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je navela da bi Kijev već ove godine dobio 3 milijarde.

Treća opcija podrazumeva korišenje ruskih zamrznutih sredstava kao zalog za kredit, tako da bi, prema rečima američkog državnog savetnika za međunarodnu ekonomiju Dalipa Singa, Ukrajini bili dati, umesto profita na godišnjem nivou, profiti za narednih 30 godina.

Takvo rešenje prihvatljivo je i za SAD i za evropske zemlje, piše "Reuters".

14.14 Rusko Ministarstvo odbrane: Zauzeto uporište ukrajinskih snaga na periferiji Časovog Jara

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jar pod ruskom kontrolom.

"Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Ivanova iz sastava snaga Južne grupe, uz podršku avijacije i artiljerije, upali su u veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada Časov Jar", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu, preneo je Interfaks.

Kako su naveli, deo ukrajinskog vojnog osoblja je položio oružje i predao se.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak u kojem ruska vojska izveštava o zapleni oružja zapadne proizvodnje, uključujući jurišne puške i protivtenkovske raketne sisteme Džavelin.

13.47 Jermak: Ukrajina će dobiti dodatne sisteme Patriot

Ukrajina će dobiti nove sisteme Patriot, izjavio je danas šef ukrajinske predsedničke kancelarije Andrej Jermak, komentarišući informacije zapadnih medija da partneri iz EU i NATO vrše pritisak na Grčku i Španiju da podele sisteme Patriot sa Ukrajinom.

"Sigurno vam mogu reći da će biti novih Patriota i iskreno, za nas je sporedno odakle će doći, i to što pre, da bismo odbranili naše gradove, zaštitili naše ljude", naglasio je on, preneo je Unian. Prema njegovim rečima, razgovori sa partnerima na ovu temu odvijaju se svakodnevno.

13.25 Peskov: Moskva se pridržava Putinove ideje o stvaranju tampon zone u Ukrajini

Moskva se pridržava ideje predsednika Rusije Vladimira Putina o stvaranju "tampon zone" u Ukrajini za zaštitu od oružja dugog dometa, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

"Što se toga tiče, ništa se nije promenilo", rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

Portparol Kremlja je dodao da je pitanje borbe protiv dalekometnog oružja koje se isporučuje Ukrajini i potencijalnih udara na područja u kojima je koncentrisano "prilično u nadležnosti oružanih snaga".

"Nismo kvalifikovani da bilo šta kažemo u vezi sa tim", rekao je Peskov. 

12.35 Ukrajinski dronovi uništili dva skladišta goriva Rosnjefta u Smolenskoj oblasti

Dronovi Službe bezbednosti Ukrajine uništili su tokom noći dva skladišta Rosnjefta u Smolenskoj oblasti u Rusiji u kojima je bilo uskladišteno 26.000 kubnih metara goriva, rekao je danas dobro obavešteni izvor za ukrajinsku agenciju Unian.

Izvor je rekao da je nakon snažnih eksplozija na objektima u naseljima Jarcevo i Rozdoro izbio veliki požar, a da je osoblje evakuisano. 

"SBU nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbeđuje gorivo ruskoj vojsci u Ukrajini. Ovi objekti su naše apsolutno legitimne mete", rekao je izvor.

11.12 Zaharova: Vojne vežbe NATO u Finskoj provokativne, vrše pritisak na Moskvu

Vojne vežbe NATO-a na teritoriji Finske, blizu ruske granice, provokativnog su karaktera i imaju za cilj da izvrše pritisak na Rusiju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

''Vojne vežbe NATO-a u blizini ruskih granica su provokativne. Njihov cilj je da demonstracijom sile izvrše vojni pritisak na Rusku Federaciju'', saopštila je Zaharova i dodala da ovakve operacije povećavaju rizik od vojnih incidenata.

Predstavnici NATO-a ''namerno raspiruju histeriju oko navodne ruske pretnje" i ''aktivno šire insinuacije o nekim planovima Rusije da napadne države članice bloka" kako bi opravdali sopstvene agresivne namere, ocenila je portparolka.

09.07 Zelenski zahvalio SAD na paketu pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se američkom Senatu na usvajanju zakona kome je odobren paket pomoći za Kijev u iznosu od 61 milijarde dolara. Zelenski je istakao da su ovim potezom SAD potvrdile svoju ulogu ''svetionika demokratije'', prenosi Rojters.

Profimedia

 

''Zahvalan sam američkom Senatu na odobrenju ključne pomoći za Ukrajinu. Ovo glasanje jača ulogu Amerike kao svetionika demokratije i lidera slobodnog sveta", poručio je ukrajinski predsednik u saopštenju na platformi Telegram.

09.00 Bajden: Potpisaću zakon, šaljemo oružje i opremu Ukrajini

"Potpisaću ovaj zakonski predlog čim stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bismo počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, za Izrael koji je upravo bio suočen sa napadom Irana bez presedana, za izbeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom sveta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Bajden.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

07.24 Senat SAD odobrio pomoć Ukrajini

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i Tajvanu u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara. Za usvajanje zakona, koji je prošao Kongres nakon višemesečnog odlaganja, glasalo je 79 senatora, a njih 18 protiv, što je daleko više od potrebne većine u Senatu od 100 članova da bi zakon bio usvojen. Kako bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden. Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za ''suprotstavljanje komunističkoj Kini'' u Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

06.55 Ruske službe: Četiri žene ubijene ukrajinskim dronom u Zaporožju

Četiri žene ubijene su u ukrajinskom napadu dronom na automobil u Zaporoškoj oblasti koja je pod kontrolom ruskih snaga, saopštile su lokalne službe za vanredne situacije.

"Ukrajinske trupe su 23. aprila izvršile napad dronom FPV na automobil sa četiri žene u blizini naselja Mirnoje u Zaporoškoj oblasti. Sve četiri su poginule u eksploziji", saopšteno je, prenosi TASS.

06.45 Priveden zamenik ministra odbrane Rusije zbog sumnje da je primio mito

Zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov priveden je zbog sumnje da je primio mito, saopštio je juče ruski Istražni komitet.

''Zamenik ministra odbrane Rusije Timur Vladimirovič Ivanov priveden je zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Istražnog komiteta, prenosi "RIA".

06.30 Novi propisi za vojno sposobne u Ukrajini

Ukrajina je ograničila konzularne usluge u svojim diplomatskim misijama za muškarce stare od 18 do 60 godina, koji podležu regrutaciji, u pokušaju da povedeća brojno stanje u vojsci koja se bori protiv ruske invazije.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na društvenoj mreži Iks da je naredio ograničenja jer "boravak u inostranstvu ne oslobađa građane njihovih dužnosti prema domovini", piše redakcija Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, FoNet/AP Ukrainian Emergency Service

 

06.20 SAD: Paket vojne pomoći vredan milijardu dolara pre odluke Senata

Sjedinjene Američke Države pripremaju se da u najkraćem roku pošalju vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara u okviru paketa pomoći o kojem je juče počela rasprava u Senatu, potvrdili su za Rojters neimenovani, dobro upućeni izvori.

Prethodno je dvostranačka većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa u subotu usvojila nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indopacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara, od toga 61 milijarda je namenjena Ukrajini, preneo je ranije "Reuters".

06.05 Sunak najavio dodatnih 10 milijardi evra za proizvodnju naoružanja

Britanski premijer Riši Sunak najavio je da će izdvojiti dodatnih 10 milijardi funti za dugoročno finansiranje proizvodnje naoružanja, i izjavio da će britansku odbrambenu industriju "postaviti na ratne noge", usled rata u Ukrajini.

On je prethodno upozorio na povećane pretnje za bezbednost u svetu i dodao da Britanija ne precenjuje opasnost.

 

Komentari (0)

Evropa