Evropa

Istorija, svidelo se to nekom ili ne: U Kumrovcu obeležena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

17:52

Istorija, svidelo se to nekom ili ne: U Kumrovcu obeležena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita
Istorija, svidelo se to nekom ili ne: U Kumrovcu obeležena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita - Copyright Tanjug/HINA/Siniša Kalajdžija

veličina teksta

Aa Aa

Zvukom sirene u 15.05 sati, kada je Josip Broz Tito na današnji dan preminuo u Ljubljani, polaganjem venaca i paljenjem sveća, u Kumrovcu je danas obeležena 44. godišnjica smrti nekada doživotni predsednika SFRJ.

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vence su položile brojne delegacije, među njima i one iz Opštine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije predvođene županom Željkom Kolarom.

Predsednik SABA Franjo Habulin izjavio je da smatra da Zagorje i Hrvatska imaju čoveka kojim se mogu ponositi.

Tanjug/HINA/Siniša Kalajdžija

 

"Tito je bio pre svega revolucionar, čovek koji je pokrenuo narod na opštenarodni oružani ustanak protiv okupatora, ali i protiv njihovih sluga, domaćih kvislinga svih boja, u Sloveniji od bjelogardejaca, ustaša, četnika i tako dalje. I kao vojskovođa uspešno je vodio narodno - oslobodilačku borbu do konačne pobede nad antifašizmom na našim prostorima”, rekao je Habulin.

Podsetio je i da je Tito bio tvorac Pokreta nesvrstanih koji je odigrao značajnu ulogu u smirivanju tenzija u vreme hladnog rata između istočnog i zapadnog bloka.

"Obezbedili su uslove popuštanja, mira i stabilnosti na svetskim prostorima. Dakle, to je bio Josip Broz i zbog toga smo danas ovde”, zaključio je Habulin, prenela je Hina.

Tanjug/HINA/Siniša Kalajdžija

 

Župan Kolar izjavio je da i ovoga puta svojem Zagorcu poklanjaju minut tišine "za ono što je napravio dobro kroz svoj život i ostavio trag u istoriji".

"Pobednik u Drugom svetskom ratu, vojskovođa, '48. jasno i odlučno 'ne' Staljinu, '74. godine Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, nažalost krvlju stečenu zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. I dosta! Za jedan život, za jednog čoveka, ogromna stvar”, naveo je Kolar.

Načelnik Opštine Kumrovec, Robert Šplajt rekao je da je Opština i ovoga puta organizovala bogat program obeležavanja godišnjice Titove smrti.

"Ljudi dolaze ovde u Kumrovec da se prisete starih vremena, istorije koja je iza nas, a ne da idealizuju i da bude neku priču bivše države i vraćaju duhove iz prošlosti”, kazao je Šplajt.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa