Fokus

U Indiji počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima, pravo glasa ima 160 miliona ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

07:55

U Indiji počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima, pravo glasa ima 160 miliona ljudi
Tanjug/AP/Manish Swarup - Copyright Tanjug/AP/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

U Indiji je danas počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima, od ukupno sedam.

U ovoj fazi glasanja će u 13 indijskih saveznih država biti izabrano 88 poslanika od ukupno 543 u donjem domu indijskog parlamenta, a pravo glasa u ovoj fazi glasanja ima 160 miliona ljudi. Za tih 88 mesta kandidovalo se 1.200 kandidata, prenosi Rojters.

Gotovo milijardu ljudi, odnosno oko 970 miliona ljudi, ima pravo glasa na parlamentarnim izborima u Indiji koji su počeli 19. aprila i traju do 1. juna u sedam faza.

Tanjug/AP/Manish Swarup

 

Glasovi na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su najveći na svetu, biće prebrojani 4. juna, kada će biti i objavljeni rezultati. Indijski premijer Narendra Modi nada se da će osvojiti treći uzastopni mandat u zemlji sa 1,4 milijardi stanovnika.

Na izborima učestvuje šest nacionalnih stranaka, 57 partija iz indijskih saveznih država i 2.597 manjih stranaka.

Tanjug/AP/Altaf Qadri)

 

Glavna trka će se voditi između dve najveće političke stranke u Indiji - vladajuće Indijske narodne partije (BJP) i opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC), odnosno Kongresne partije. Da bi se suprotstavila vladajućoj BJP i premijeru Modiju, Kongresna partija je formirala savez od 28 stranaka pod imenom Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez ili INDIA.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se da će premijer Modi i njegova hinduističko-nacionalistička BJP pobediti na izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet