Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2024

-

08:34

RAT U UKRAJINI Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije
RAT U UKRAJINI Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije - Copyright EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO/MARIA SENOVILLA

veličina teksta

Aa Aa

Ni 802. dan rata u Ukrajini, iako je pao na Uskrs, nije protekao bez okršaja. U ruskom napadu na centralni deo Harkova najmanje dve osobe su povređene, saopštio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, a borbe su se vodile i u nekoliko sela u samoproglašenoj DNR. Ruski šef diplomatie Lavrov ocenio je skup u Švajcarskoj o Ukrajini "besmislenim" bez učešća Rusije na njemu, optužujući Zapad da im je namera da u sukob uvuku što više zemalja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog - koji ima "ukrajinsku zastavu na svojim ramenima" - voditi ka životu koji će pobediti smrt. Na to je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, imala samo jedan komentar:" Predozirao se".

Ključni događaji:

  • Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju mobilizacije
  • Nemačka opozvala ambasadora u Rusiji
  • Medvedev: Rusija će morati da odgovori na ulazak zapadnih trupa u Ukrajinu
  • Putin: Rusija će izvesti vežbe upotrebe nestrateških nuklearnih snaga
  • Zelenski: Bog nosi zastavu Ukrajine na ramenima
  • Lavrov: Neke zemlje na konferenciji o Ukrajini žele da ukažu na njenu besmislenost
  • Zaharova o rečima Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu:Predozirao se
  • Ruske snage gađale centralni deo Harkova, ima ranjenih

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                           Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.41 Šolc: Prihode od zamrznutih ruskih sredstava treba potrošiti na oružje

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi oko 90 odsto prihoda generisanih od zamrznutih ruskih sredstava trebalo da bude potrošeno na kupovinu oružja za Ukrajinu.

"Važno je da se dogovorimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i širom sveta", rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi, prenosi Rojters.

Naveo je da se Nemačka i tri baltičke države zalažu za brzo proširenje proizvodnje oružja u Evropi i dodao da je proizvodnja municije i sistema protivvazdušne odbrane već povećana.

19.41 Si: Podržavamo mirovnu konferenciju koju bi odobrile i Rusija i Ukrajina

Kina će podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev, izjavio je danas u Parizu kineski predsednik Si Đinping.

''Pozivamo sve strane da nastave dijalog, da izgrade međusobno poverenje. Podržavamo ideju održavanja međunarodne mirovne konferencije koju bi odobrile obe strane, i Rusija i Ukrajina, i kojoj bi prisustvovale sve strane, kako bi se razgovaralao o svim mirovnim inicijativama'', rekao je Si na konferenciji za novinare nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

17.37 Putin: Postalo je jasno da silom moramo da zaštitimo ljude u Donbasu

Rusija je morala da brani narod Donbasa vojnom silom jer mirna sredstva nisu imala efekta, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ruskom vladom.

Sastanak je održan u trenutku dok se vlada Rusije sprema da podnese ostavku 7. maja, na dan inauguracije predsednika, prenosi TASS.

"Kada smo se uverili da posle osam godina torture nad ljudima koji su živeli i žive u Donbasu nismo uspeli da rešimo probleme u tom regionu, 2022. godine počeli su drugi problemi za te ljude koje smo uvek smatrali našim, a oni su Rusiju smatrali svojom istorijskom domovinom. Nešto kasnije postalo je jasno da nas (neprijatelji) jednostavno vuku za nos i da moramo preduzeti vanredne mere i vojnom silom zaštitimo ljude u Donbasu", rekao je Putin.

15.45 Ukrajina: Međunarodna zajednica da ne prizna Putina kao legitimnog predsednika

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da se pridruži Ukrajini u nepriznavanju rezultata ruskih predsedničkih izbora i Vladimira Putina kao legitimnog predsednika Rusije.

"Pozivamo strane države, međunarodne organizacije i javnost da slede primer i ne priznaju rezultate pseudo izbora ili ruskog diktatora Vladimira Putina kao legitimnog predsednika, da pruže otpor uništavanju sistema vladavine prava i univerzalno prepoznatih demokratskih vrednosti, kao i da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije koja predstavlja pretnju evropskoj i svetskoj sigurnosti, miru i stabilnosti", piše u saopštenju ministarstva. 

15.25 Zelenski podneo parlamentu nacrt zakona o produženju mobilizacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo je danas parlamentu Ukrajine, Vrhovnoj radi, nacrte zakona o produženju vanrednog stanja i perioda opšte mobilizacije. U Vrhovnoj radi su registrovani nacrti zakona.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"O produženju perioda vanrednog stanja u Ukrajini" i "O produženju perioda opšte mobilizacije", prenosi Ukrainform. U obrazloženju nacrta zakona piše da je reč o produženju opšte mobilizacije i vanrednog stanja za 90 dana, od 14. maja, kada ističe prethodno produženje od 14. februara.

14.36 Nemačka opozvala ambasadora u Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke sapštilo je danas da je opozvalo svog ambasadora u Rusiji na nedelju dana i pozvalo ga u Berlin na konsultacije, nakon hakerskog napada na stranku kancelara Olafa Šolca, prenosi Asošijeted pres (AP). Nemačka je prošle nedelje optužila ruske vojne agente da su upali u vrh Šolcove Socijaldemokratske partije i druge osetljive vladine i industrijske mete. Berlin se pridružio NATO i drugim evropskim zemljama u upozorenju da će ruska sajber špijunaža imati posledice.

12.40 Medvedev: Rusija će morati da odgovori na ulazak zapadnih trupa u Ukrajinu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da pozivi zapadnih političara da pošalju trupe u Ukrajinu nisu "prolećno pogoršanje", već, kako je naveo, "cinična kalkulacija za političke dividende".

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

"Hor neodgovornih nitkova iz zapadne političke elite, koji pozivaju na slanje svojih trupa u nepostojeću zemlju, se širi. Sada su u njemu predstavnici američkog Kongresa, francuskog i britanskog rukovodstva, pojedinačni ludaci iz baltičkih država i Poljska takođe poziva na aktivnu upotrebu svog raketnog oružja... i to nije prolećno zaoštravanje, već cinična kalkulacija za političke dividende", naveo je Medvedev na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

11.37 Peskov: Vežbe povezane sa izjavama zapadanih zvaničnika o Ukrajini

Odluka Rusije da budu održane vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga povezana je sa izjavama zapadnih političara o njihovoj nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

On je naveo da je reč o izjavi predsednika Francuske Emanuela Makrona, o komentarima predstavnika Velike Britanije, kao i lidera demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakima Džefrisa, o njihovoj spremnosti, pa čak i o nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu, odnosno da postave vojnike NATO-a pred rusku vojsku, prenosi Interfaks.

"Ovo je potpuno nova runda eskalacije napetosti, ona je bez presedana i zahteva posebnu pažnju i posebne mere", naglasio je Peskov.

11.12 Očertino iz DNR pretrpelo veliku štetu u borbama ruskih i ukrajinskih trupa

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da je selo Očertino iz DNR ozbiljno oštećeno u sukobima sa trupama Ukrajine.

"Što se tiče sela Očertino, ono je ozbiljno oštećeno. Prema našim informacija, tamo i dalje ima civila i trenutno je u toku identifikovanje civila koji će moći, ako bude potrebe, da budu evakuisani u privremena skloništa da bi izbegli dalji rizik u slučaju da neprijatelj nastavi bombardovanje ovog sela", rekao je Pušlin.

Tanjug/AP/KhersonGreen

 

On je dodao da će deminiranje i čišćenje ruševina biti pokrenuto nakon što borba sa ukrajinskom vojskom bude dalje od sela. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su borci grupe trupa "Centar" preuzeli su punu kontrolu nad Očeretinom u DNR, što je strateški važno za rusku vojsku pošto se to selo nalazi na komandnoj visini i može poslužiti kao pogodna odskočna daska za razvoj ofanzive u dva pravca paralelno.

Tanjug/AP/KhersonGreen

 

10.30 Rusija će izvesti vežbe upotrebe nestrateških nuklearnih snaga

Generalštab oružanih snaga Rusije počeo je pripreme za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Kako je navedeno, po naređenju predsednika Rusije i vrhovnog komananta Vladimira Putina, a u cilju povećanja spremnosti nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka, Generalštab je počeo pripreme za održavanje vežbi raketnih jedinica Južnog vojnog okruga, prenose RIA Novosti. Manevri će biti održani u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu.

Tanjug/AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin

 

Cilj vežbi je održavanje gotovosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, navodi rusko Ministarstvo. Dodaje se da je to odgovor na "provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika" protiv Rusije. 

10.20 Švajcarska pozvala papu Franju na Samit mira o Ukrajini

Švajcarska je pozvala papu Franju na konferenciju o postizanju mira u Ukrajini, koja će biti održana sredinom juna u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna, izjavila je danas predsednica te zemlje Viola Amherd.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

"Uputili smo poziv papi. Vatikan je ima veoma pozitivan stav po pitanju mirovne konferencije", rekla je ona u intervjuu za švajcarski dnevni list Blick.

Papa Franja primio je u subotu u Vatikanu švajcarsku predsednicu i tom prilikom Amherd je papi poklonila kutiju švajcarskih čokolada, muzički CD Karlosa Gardela, bokal i šolje na kojima je prikazana planina Materhorn i nekoliko švajcarskih markica iz godine papinog rođenja.

10.06 Borelj: Treba koristiti fondove EU za jačanje ukrajinske vojne industrije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj založio se danas za korišćenje evropskih fondova za jačanje vojne proizvodnje u Ukrajini. Borelj je pred početak Foruma odbrambene industrije EU-Ukrajina u Briselu rekao da treba proučiti na koji način može da se poveća vojna proizvodnja u Ukrajini uz pomoć sredstava EU, što bi bio jedan od koraka ka integraciji ukrajinskog vojnog sektora u evropski, prenela je španska agencija Europa press. Borelj je ukazao da bi se na taj način ubrzala proizvodnja i da bi se uštedelo na troškovima transporta.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

09.40 Alejnik:Ukrajina pokušava da prebaci oružje na teritoriju Belorusije radi napada

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik izjavio je da Ukrajina često vrši provokacije pokušajima transporta oružja i eksploziva na belorusku teritoriju, a koji mogu da se upotrebe i za terorističke akte u Rusiji. Alejnik je za RIA Novosti rekao da je tokom ove i prošle godine zaustavljeno 40 kanala za transport oružja i eksploziva iz Ukrajine na teritoriju Belorusije i ocenio da je to zabrinjavajući podatak.

09.23 Italijanski ministar odbrane pozvao na pregovare sa Putinom o miru u Ukrajini

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto pozvao je danas zapadne zemlje da se više angažuju radi pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o diplomatskom rešenju za okončanje rata u Ukrajini.

Tanjug AP/David Mareuil/Pool Photo via AP

 

Krozeto je za dnevnik Mesađero rekao da ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji nisu dale očekivane rezultate, odnosno nisu onemogućile ruske snage da nastave napade na Ukrajinu. Krozeto je istakao da je jedini način da se okonča rat u Ukrajini da se u pregovore uključi Putin, prenosi Rojters.

On je, međutim, branio odluku Italije da nastavi da šalje oružje u Ukrajinu, navodeći da upućivanje pomoći Kijevu ima za cilj "dobijanje na vremenu" i stvaranje uslova za postizanje primirja.

09.00 Šest civila poginulo,desetine povređeno u ukrajinskom napadu na Belgorod

Šest civila je poginulo, a još 33 osobe su povređene kada su ukrajinske bespilotne letelice napale dva automobila u ruskoj Belgorodskoj oblasti, uz granicu sa Ukrajinom, saopštio je regionalno odeljenje Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

AP/Evgeniy Maloletka

 

"Ukrajinska vojska je koristila bespilotne letelice za napad na automobile kompanije Agro-Belgorje, koji su prevozili zaposlene na farmi svinja. Kao rezultat toga, više od 30 ljudi je zadobilo povrede, a šest je poginulo", navedeno je u saopštenju, a prenosi TASS.

Načelnik okruga Vladimir Pereverzerv potvrdio je na sednici regionalne vlade da je šest ljudi poginulo, a desetine povređeno u napadu dronova Oružanih snaga Ukrajine na vozila jednog poljoprivrednog gazdinstva u Borisovskom okrugu Belgorodske oblasti. Gubernator Vjačeslav Gladkov je na svom Telegram kanalu naveo da je povređeno 35 ljudi, među kojima dvoje dece.

"Jedan muškarac je ranjen u stomak i lekari ga operišu. Preostale žrtve zadobile su razne povrede od gelera, a pruža im se lekarska pomoć", naveo je Gladkov.

08.35 U Sumskoj oblasti u ruskom napadu oštećen visokonaponski objekat Ukrenerga

U ruskom napadu dronovima i raketama na Sumsku oblast u Ukrajini oštećen je visokonaponski objekat Nacionalne energetske kompanije "Ukrenergo".

"Među oštećenom civilnom infrastrukturom je i visokonaponski objekat Ukrenerga... Remontne ekipe 'Ukrenerga' rade na postepenom obnavljanju snabdevanja potrošača energijom", saopštio je taj operater, a prenosi Ukrinform.

U saopštenju se dodaje da ruski napadi na energetske objekte u Harkovskoj oblasti ne prestaju i da je u nedelju, iz bezbednosnih razloga, isključena oprema lokalne regionalne energetske kompanije.

"Veći deo je već vraćen u funkciju, ali puno obnavljanje snabdevanja energijom ometaju neprijateljstva u blizini objekata energetske infrastrukture", ističe se u saopštenju.

06.45 Lavrov: Neke zemlje na konferenciji o Ukrajini žele da ukažu na njenu besmislenost

Neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini u Švajcarskoj planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma, izjavjio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Tanjug/JANDEKS

 

"Zapad pokušava da uvuče maksimalan broj zemalja u razvoju i zemalja globalnog juga u ove skupove, a neke zemlje tada objašnjavaju Rusiji da oni učestvuju samo sa jedinim ciljem – da objasne bespredmetnost takvih događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma", rekao je Lavrov za TV kanal ATV.

06.40  Zaharova o rečima Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu: Predozirao se

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da reči ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu pokazuju da se on "predozirao". Ona je u intervjuu za Izvestija izjavu Zelenskog da Bog na ramenu nosi amblem sa ukrajinskom zastavom smestila u domen mašte.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

06.25 Ruske snage gađale centralni deo Harkova, ima ranjenih

U ruskom napadu na centralni deo Harkova najmanje dve osobe su povređene, saopštio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

"Ruske snage u gađale centralni deo grada, u stambenoj zoni. Prema preliminarnim informacijama, ranjene su dve osobe", naveo je on na Telegram kanalu.

06.05 Zelenski: Bog nosi zastavu Ukrajine na ramenima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na pravoslavni Uskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog - koji ima "ukrajinsku zastavu na svojim ramenima" - voditi ka životu koji će pobediti smrt.

"Molimo se jedni za druge. Kada smo se svi približili jedni drugima, više nismo bili stranci jedni drugima", rekao je Zelenski u objavi na svom Telegram kanalu, prenosi "Reuters".

 

Komentari (0)

Evropa