Evropa

RAT U UKRAJINI Napad ukrajinskih dronova na tri ruska regiona, požar u rafineriji u Rjazani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2024

-

09:44

RAT U UKRAJINI Napad ukrajinskih dronova na tri ruska regiona, požar u rafineriji u Rjazani
RAT U UKRAJINI Napad ukrajinskih dronova na tri ruska regiona, požar u rafineriji u Rjazani - Copyright Tanjug/AP/Mads Claus Rasmussen/Andriy Andriyenko/Victor Sajenko/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traj 797 dana. Nastavljaju se sukobi u Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj, Hersonskoj, Nikolajevskoj oblasti, kao i u Zaporožju. Ukrajina je tokom noći izvela raketni udar na Krim. Više eksplozija odjeknulo je u više okruga. U međuvremenu, broj poginulih u ruskom raketnom napadu na, kako ga meštani zovu, "zamak Harija Potera" u južnoj ukrajinskoj luci Odesa porastao je na pet, saopštili su lokalni zvaničnici. Zgrada je, kako se izveštava, rezidencija istaknutog bivšeg poslanika Serhija Kivalova, za kojeg se navodi da je povređen u napadu.

Ključni događaji:

  • Stoltenberg: Poverenje Ukrajine u NATO narušeno zbog kašnjenja pomoći
  • Zelenski ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja zbog krize na frontu
  • Stjore: Norveška će povećati pomoć Ukrajini za skoro dve milijarde evra
  • Tramp: Ukoliko Evropa ne izjednači, SAD neće pomagati Ukrajini
  •  Anketa: Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.00 Najmanje 13 osoba ranjeno u ruskom napadu raketama na Odesu

Najmanje 13 osoba povređeno je večeras u ruskom napadu balističkim raketama na grad Odesu, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper.

Nekoliko eksplozija prijavljeno je u južnom ukrajinskom lučkom gradu Odesi u 22.00 po lokalnom vremenu, gotovo odmah nakon što je u regionu zazvonio alarm za vazdušnu opasnost, preneo je Kijev independent.

Oblast Odesa i druge južne regije Ukrajine redovne su mete ruskih raketnih i bespilotnih napada, piše kijevski list.

20.26 Zelenski: Ukrajina ispunila sve obaveze za početak pregovora o pridruživanju EU

Ukrajina je već u potpunosti realizovala svoj deo obaveza kako bi u junu počela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Kao i u svakoj prethodnoj fazi integracije sa Evropskom unijom, mnogo zavisi od naše aktivnosti", rekao je Zelenski u večerašnjem video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je već u potpunosti ispunila svoj deo obaveza da bi u junu počela pristupne pregovore. "Radimo tako da ne dođe do kašnjenja i nesporazuma sa EU. Sve detalje, sve korake, sve aspekte komunikacije – pripremamo zajedno sa našim međunarodnim timom“, naglasio je ukrajinski lider.

Facebook/Володимир Зеленський

 

19.39 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Prva serija F-16 stiže u Ukrajinu posle Uskrsa

Prva serija višenamenskih lovaca F-16 mogla bi da stigne u Ukrajinu posle pravoslavnog Uskrsa u nedelju, 5. maja, izjavio je danas portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš. On nije naveo detalje, napominjući da ukrajinsko vazduhoplovstvo „ne razmišlja o tim datumima“, s obzirom da su već više puta menjani.

"Naš zadatak je da radimo sa onim što nam je obezbeđeno, mi nismo direktno odgovorni za snabdevanje, to je pitanje za najviše vojno-političko rukovodstvo. Kada prvi borci stignu u Ukrajinu, sigurno ćemo razgovarati o tome", rekao je Jevlaš, prenosi Kijev post.

18.40 U ruskom napadu na selo Lipci u Harkovskoj oblasti poginula žena

U napadu ruskih trupa na selo Lipci u Harkovskoj oblasti poginula je 78-godišnja žena, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu.

"Prvog maja, oko 16.10 časova, ruska vojska je granatirala selo Lipci u Harkovskoj oblasti. Zabeležen je direktan pogodak u stambeni objekat. Jedna 78-godišnja žena preminula je od zadobijenih povreda od gelera", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

17.35 Zaharova osudila ideju uključivanja žena u čišćenje mina u Ukrajini

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je danas ukrajinsku inicijativu u vezi sa učešćem žena u deminiranju.

Autor inicijative, ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko, ranije je izjavila da je "samo" 30 odsto žena sada uključeno u deminiranje. "Vest iz duševne bolnice. Pitam se da li je već prebrojala mrtve: šta ako su manje od polovine žene?", navela je Zaharova na Telegram kanalu, prenosi Izvestija.

15.48 Fon der Lajen: EU je trebalo da posluša upozorenja Centralne Evrope o Rusiji

Presednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je trebalo slušati šta zemlje centralne Evrope govore o Rusiji i ranije preduzeti "odlučne akcije". "Mislim da je trebalo bolje da slušamo zemlje srednje Evrope. Imaju mnogo više iskustva sa susedstvom Rusije. Možda je trebalo nešto ranije da preduzmemo, kao što su predložile neke zemlje srednje Evrope. Danas možemo biti zahvalni i zadovoljni što imamo tako jaku Evropu, koja može dati tako snažan odgovor Rusiji", istakla je ona na konferenciji za novinare u Briselu na pitanje šta je EU naučila od Poljske u proteklih 20 godina.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

10.30 U Moskvi izložba naoružanja zaplenjenog u Ukrajini

U Moskvi je danas izložena vojna oprema poreklom iz zemalja članica NATO, među kojima tenkovi "leopard 2" i "abrams", zaplenjeni tokom ruske vojne operacije u Ukrajini. Izložba je otvorena ispred Muzeja pobede i prikazuje 32 komada različitog naoružanja i vojne opreme. Na izložbi se, između ostalog, prikazuju nemački tenk "leopard 2", američki tenk "abrams", borbena vozila "bredli 113" i "MaxxPro", turski BMC Kirpi, britanski "mastif", borbeno vozilo CV90 iz Švedske, kao i mnogi drugi primerci naoružanja koje su zaplenili ruski vojnici tokom vojne operacije, prenosi TASS. Pored oklopnih vozila, na izložbi su takođe prikazani vatreno oružje, dokumenta, mape, vojna oprema i dronovi.

09.45 U ruskom raketnom napadu na Odesu poginule tri osobe

Komanda snaga za specijalne operacije Ukrajine saopštila je danas da su u noćašnjem ruskom napadu balističkim projektilima na Odesu poginule tri osobe, a da su još tri ranjene. Sa druge strane oružane snage Ukrajine uništile su dva ruska protivvazdušna raketna sistema "buk" u sektoru Sumi, navodi se u objavi na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

09.40 Napad ukrajinskih dronova na tri ruska regiona, požar u rafineriji u Rjazani

Ukrajinske oružane snage izvele su u ranim jutarnjim satima napade dronovima na tri ruska regiona, saopštili su danas ruski zvaničnici. Ruski mediji su preneli da je nakon napada došlo do požara u rafineriji motornog ulja u Rjazanskoj oblasti, prenosi Reuters.

Ruski Telegram kanal Baza, koji je blizak ruskim bezbednosnim službama, potvrdio je da je napad ukrajinskih dronova izazvao požar na rafineriji nafte u Rjazani. Ova rafinerija, koja je u vlasništvu korporacije Rosnjeft, prerađuje oko 5,8 odsto od ukupno prerađene nafte u Rusiji i bila je česta meta ukrajinskih vazdušnih napada, navodi Rojters.

Pavel Malkov, guverner Rjazanske oblasti koja se na severozapadu graniči sa Moskovskom oblašću, rekao je da nema povređenih u napadima dronovima. Guverneri Kurske i Voronežske oblasti na jugozapadu Rusije, blizu granice sa Ukrajinom, takođe su prijavili ukrajinske napade dronovima na njihove teritorije, navodeći da nema ni štete ni povređenih.

09.10 Šojgu naložio obezbeđivanje više naoružanja za rat u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas da se što pre obezbedi veća količina naoružanja za vojnu operaciju u Ukrajini. "Da bi se održao tempo ofanzive i povećao sastav grupa trupa, neophodno je povećati obim i kvalitet isporučenog naoružanja", naveo je Šojgu, prenosi rusko ministarstvo odbrane.

Kako je saopšteno, tokom sastanka ruski ruski ministar odbrane je napomenuo da grupe trupa nastavljaju da izvršavaju zadatke na operativnim pravcima u skladu sa planom za specijalnu vojnu operaciju i ukazao na potrebu daljeg povećanja snabdevanja naoružanjem, vojnom opreme i naoružanja, prenosi RIA Novosti. On je rekao da su s tim ciljem, sklopljeni državni ugovori sa industrijskim preduzećima, uzimajući u obzir njihov puni kapacitet i maksimalno smanjenje vremena proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

08.50 Tramp: Ukoliko Evropa ne izjednači, SAD neće pomagati Ukrajini

Sjedinjene Američke Države bi trebalo da prestanu da pružaju pomoć Ukrajini osim ako Evropa ne počne da doprinosi jednako, poručio je republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp. On je rekao da se neće obavezati na pružanje odbrambene pomoći Ukrajini ako pobedi na izborima 2024. i da je njegov uticaj na republikansku stranku doprineo šestomesečnom zastoju pomoći od 61 milijarde dolara.

"Ako Evropa neće da plati, zašto bismo mi plaćali? Oni su mnogo više pogođeni. Mi imamo okean između nas. Oni ne'', rekao je Tramp u intervjuu za Time.

Tanjug/AP/Mark Peterson

 

08.10 Zelenski ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja zbog krize na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je da je Kijevu neophodno ''značajno ubrzanje'' isporuke savezničkog oružja, kako bi se trupama omogućilo da se suoče s napredovanjem ruskih snaga na nekoliko delova fronta.

On se obratio Ukrajincima na Telegramu nakon što je vrhovni komandant oružanih snaga Oleg Sirski saopštio da su ukrajinske snage bile primorane da se povuku iz nekoliko sela, prenosi Rojters.

Profimedia

 

07.45 Anketa: Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima

Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima, a taj broj se smanjuje na jednu trećinu kada su u pitanju Belorusi, navodi se u istraživanju. Oko 74 odsto Ukrajinaca ima "negativan ili veoma negativan stav prema građanima Rusije", a ova brojka je porasla na 82 odsto među ispitanicima u Kijevu, prenosi Kyiv Independent.

07.15 Stjore: Norveška će povećati pomoć Ukrajini za skoro dve milijarde evra

Norveška će ove godine povećati pomoć Ukrajini za sedam milijardi norveških kruna (591,375,820 evra) na ukupno 22 milijarde (1,858,519,251 evra) u rebalansu državnog budžeta narednog meseca, saopštio je premijer Jas Gar Stjore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je na podršci Osla Kijevu, prenosi Reuters. ''Većina ovih sredstava će biti iskorišćena za jačanje PVO Ukrajine, što je naš glavni prioritet kako bismo zaštitili živote ljudi'', poručio je on na platformi X.

06.10 Stoltenberg: Poverenje Ukrajine u NATO narušeno zbog kašnjenja pomoći

Poverenje Ukrajine u NATO saveznike narušeno je odlaganjem pomoći toj zemlji, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg nakon posete Kijevu. "Potreban nam je čvršći institucionalni okvir za našu podršku kako bismo osigurali predvidljivost, veću odgovornost i podelu tereta", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters.

06.00 Rusija: U ukrajinskom granatiranju sela Kozino poginula jedna žena

Guverner Kurske oblasti Roman Starojt izjavio je da je jedna žena ubijena, a tri osobe su hospitalizovane nakon ukrajinskog granatiranja sela Kozino, prenela je agencija Reuters. Starojt napominje u svom saopštenju da su dvojica ranjenika iz istog sela prevezena helikopterom hitne pomoći u Kursku regionalnu bolnicu.

Komentari (0)

Evropa