Evropa

RAT U UKRAJINI Nakon napada na Krim Zaharova upozorila Zapad da se "ne igra vatrom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

18/05/2024

-

09:30

RAT U UKRAJINI Nakon napada na Krim Zaharova upozorila Zapad da se "ne igra vatrom"
RAT U UKRAJINI Nakon napada na Krim Zaharova upozorila Zapad da se "ne igra vatrom" - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press Service/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 814 dana. Ukrajina je opet napala dronovima Krim, što je izazvalo nestanak struje u gradu Sevastopolju.Dok su borbe u Harkovskoj oblasti nastavljene, Mađarska je uložila veto na rezoluciju Saveta Evrope kojom se jedino predlog plana za mir u Ukrajini predsednika Zelenskog smatra validnim. Predsednik Putin se nalazi u poseti Kini odakle je poslao poruku da Rusija ne razmatra zauzimanje Harkova, već stvara "tampon zonu". Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je upozorio na predstojeće "teške bitke" u odnosu na izjavu Putina.

Ključni događaji:

  • Zelenski posetio vojnike u Harkovu
  • Sirski upozorio na nove bitke u Harkovskoj oblasti nakon navoda Putina o tampon zoni
  • Zelenski potpisao zakon koji omogućava zatvorenicima da odu na front
  • Putin: Rusija trenutno ne planira zauzimanje Harkova, već stvara "tampon zonu"
  • Mađarska uložila veto na rezoluciju Saveta Evrope o Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.45 Broj poginulih u ruskom napadu na predgrađe Harkova porastao na šest,ranjeno 27 

Broj poginulih u ruskom napadu na rekreativni centar u predgrađu Harkova porastao je na šest, dok je 27 osoba povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo u Harkovu na aplikaciji za razmneu poruka Telegram.

"Za sada se zna da je najmanje 27 osoba povređeno. Među njima su već dva policajca. Šest osoba je poginulo", navodi se u saopštenju tužilaštva, preneo je Ukrinform.

19.43 U Hersonskoj oblasti povređeno 15 osoba u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga

Broj žrtava u napadu Oružanih snaga Ukrajine (AFU) na Skadovsk u oblasti Herson porastao je na 15, saopštilo je danas regionalno rusko Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, svim žrtvama je pružena medicinska pomoć.

"Jednoj osobi je ukazana pomoć na licu mesta, 14 žrtava je prebačeno u bolnicu u Skadovsku, od kojih je 10 pacijenata na ambulantnom lečenju, a četiri žrtve su hospitalizovane usled povreda umerene težine", navodi se na Telegram kanalu Ministarstva, prenosi Izvestija.

19.28 Zelenski: Oružane snage Ukrajine odbile ruski juriš na Časov Jar

Oružane snage Ukrajine odbile su ruski juriš na Časov Jar i uništile više od 20 jedinica oklopne tehnike neprijatelja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju.

"Ne zaboravljamo ni na druge pravce bitaka, osim Harkova: Kramatorsk, Pokrovski, Kurakovo, južni pravci - gde god je teško, naše snage daju dostojan otpor okupatoru. Posebno se zahvaljujem momcima koji su odbili ruski napad na Časov Jar. Naši vojnici su uništili više od 20 jedinica oklopnih vozila okupatora. Bravo momci", poručio je Zelenski.

On je podsetio da se danas obeležava 80. godišnjica deportacije krimskotatarskog naroda.

18.55 Sastanak u formatu Ramštajn za odbranu Ukrajine održaće se 20. maja

Ministarstvo odbrane SAD najavilo je sledeći sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Ramštajn formatu za ponedeljak, 20. maja.

Očekuje se da će sastanak biti održan onlajn, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu Pentagona.

"Američki minstar odbrane Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba SAD general Čarls Braun održaće virtuelni sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine 20. maja u Pentagonu", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će ovo biti 22. sastanak grupe zemalja u ovom formatu.

15.23 Terehov: Pet osoba povređeno u ruskom granatiranju stambenog dela Harkova

U napadu ruskih snaga na stambeni deo Harkova, prema preliminarnim informacijama, pet osoba je povređeno, a pričinjena je i znatna materijalna šteta, saopštio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov. "Let iznad stambenog sektora...nekoliko privatnih kuća je uništeno, ima petoro povređenih. Među ranjenima su i dvoje dece, starosti 13 i 16 godina, sa lakšim povredama", navodi se u objavi na Telegram kanalu. Terehov je napomenuo da je usled granatiranja došlo do uništenja stambene infrastrukture.

Ranije je javljeno o seriji eksplozija koje su se čule u Harkovu, prenosi Ukrinform.

15.19 Lavrov: Rusija ostaje otvorena za dijalog sa Zapadom, ali samo pod jednakim uslovima

Rusija ostaje otvorena za dijalog o bezbednosti i strateškoj stabilnosti sa Zapadom, ali samo pod jednakim uslovima, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Kao što je rekao ruski predsednik (Vladimir Putin), ostajemo otvoreni za dijalog sa Zapadom, posebno o pitanjima bezbednosti i strateške stabilnosti. Međutim, to ne treba da bude razgovor sa pozicije sile i sopstvene izuzetnosti, već treba da se vodi pod jednakim uslovima, na osnovu međusobnog poštovanja interesa", istakao je Lavrov na 32. Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

09.00 Dva ukrajinska drona pogodila rusku rafineriju, požar je ugašen

Dve ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da izvrše napad na civilnu infrastrukturu u blizini ruskog crnomorskog grada Tuapse, što je izazvalo požar u lokalnoj rafineriji nafte, koji je odmah suzbijen, preneo je "TASS".

''U ranim satima 17. maja, kijevski režim pokušao je da napadne civilnu infrastrukturu u Taupseu sa dva drona. U padu, bespilotna letelica izazvala je požar na teritoriji rafinerije. Vatrogasne službe su reagovale, a prema prelinimarnim informacijama nije bilo žrtava'', saopšteno je iz loklane hitne vatrogasne službe.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters, prenosi da su oba drona pala na jedinicu za proizvodnju tečnog naftnog gasa (LPG) u Tuapseu, dok je jedinica za destilaciju sirove nafte (CDU) ostala neoštećena.

Godišnji kapacitet fabrike u Tuapseu iznosi oko 240.000 barela dnevno. Fabrika proizvodi naftu, mazut i dizel sa visokim sadržajem sumpora, i proizvode izvozi uglavnom u Tursku, Kinu, Maleziju i Singapur.

Tanjug/AP/Andriy Andriyenko/Kherson Regional Military Administration/BRENDAN SMIALOWSKI

 

08.45 Zaharova upozorila Zapad da se "ne igra vatrom" 

Rusija upozorava SAD i EU, kao i Kijev koji oni kontrolišu, da se igraju vatrom u vezi sa terorističkim napadima ukrajinske vojske i da će Rusija odgovoriti, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da je režim u Kijevu u četvrtak i danas pokrenuo još jedan masovni napad bespilotnim letelicama i pomorskim dronovima na Krim, Krasnodarski kraj i druge ruske regione i da Rusija povodom tih napada još jednom upozorava Zapad da se igra vatrom i da će Rusija  odgovoriti na zadiranja na svoju teritoriju.

Zaharova ističe da je očigledno da iza tih "varvarskih napada" zapadnim oružjem stoje SAD i Velika Britanija koje, kako je navela, upravljaju ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, preneo je "TASS".

"Oni ne samo da ga snabdevaju raketama i teškim naoružanjem sve većeg dometa, već i daju zeleno svetlo za njihovu upotrebu protiv Rusije, doprinoseći na taj način daljoj eskalaciji sukoba", navela je Zaharova.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

08.30 Sirski upozorio na nove bitke u Harkovskoj oblasti nakon navoda Putina o tampon zoni

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski danas je upozorio na predstojeće "teške bitke" na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti, nakon izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva stvara "tampon zonu" u toj regiji. Ruske snage su prošlog petka napale deo Harkovske oblasti i probile skoro 10 kilometara fronta, a Sirski je objasnio da je ovim napadom područje sukoba prošireno za oko 70 kilometara.

Dodao je da je Rusija pokrenula napad ranije nego što je bilo planirano, kada je primetila raspoređivanje ukrajinskih snaga u oblasti, prenosi Reuters. "Razumemo da će biti teških bitaka i da se neprijatelj se za to sprema", poručio je Sirski na svom Telegram kanalu.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa