Fokus

Si u Parizu: EU je prioritet naše spoljne politike, Makron: Dijalog EU-Kina potrebniji nego ikad

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

06/05/2024

-

12:36

Si u Parizu: EU je prioritet naše spoljne politike, Makron: Dijalog EU-Kina potrebniji nego ikad
Si Đinping doputovao u posetu Francuskoj - Copyright Tanjug AP/Stephane de Sakutin, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping započeo je u nedelju putovanje po Evropi. Kineski lider je na turneji po tri zemlje po Evropi u vreme kada su kinesko-evropski odnosi daleko od savršenih. Danas završava posetu Francuskoj, a nakon toga otputovaće u Srbiju, a zatim u Mađarsku.

U vremenu globalnih tenzija, postavlja se pitanje koje su teme na stolu.

U Francuskoj, prvoj poseti kineskog predsednika evropskoj državi od pandemije COVID-19, Si Đinping je rekao da je EU prioritet kineske spoljne politike.

"EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu", poručio je Si uoči trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua.

Makron je naveo da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

"Koordinacija" sa Kinom o Ukrajini i Bliskom istoku je odlučujuća", istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavio pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom, prenosi BFM TV.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

On je naveo da se zalaže za "fer pravila za sve", kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.

Si, koji je u nedelju stigao u Francusku na svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine, razgovaraće sa sa francuskim kolegom o ekonomskim i geopolitičkim pitanjima, posebno o nalaženju rešenja za ukrajinski sukob, prenose francuski mediji.

Si Đinping je rekao Emanuelu Makronu i Ursuli fon der Lajen da kao "dve važne sile u svetu treba da se držimo pozicije partnerstva, da se pridržavamo dijaloga i saradnje".

On je rekao da obe strane treba da "ostvaruju stratešku saradnju" i promovišu "stabilan i zdrav razvoj, doprinose miru i razvoju u svetu".

"Naš angažman je ključan", rekla je fon der Lajen Siju.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

Govoreći u Parizu, Ursula fon der Lajen je zahvalila Emanuelu Makronu na organizovanju sastanka.

"Drago mi je što vas ponovo vidim", rekla je fon der Lajen Si Đinpingu.

"Evropska unija i Kina žele dobre odnose, a s obzirom na globalnu težinu Kine, naše angažovanje je ključno za obezbeđivanje međusobnog poštovanja, izbegavanje nesporazuma i pronalaženje rešenja za globalne izazove", rekao je predsednica Evropske komisije.

Ona je navela da i Kina i Evropska unija imaju zajednički interes za mir i bezbednost, kao i za efikasno funkcionisanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i dodala da smo "odlučni da zaustavimo ruski agresorski rat protiv Ukrajine".

Rat u Ukrajini

Uoči susreta u Parizu, saopšteno je da će se kineski i francuski predsednik prvo  pozabaviti pitanjem rata u Ukrajini.
 
Pošto je Kina "jedan od glavnih partnera Rusije", francuski predsednik Emanuel Makron će pokušati da ohrabri Peking "da iskoristi poluge koje ima nad Moskvom" da "doprinese rešavanju ovog sukoba", navela je Jelisejska palata uoči posete.
 
Dok vlasti u Pekingu tvrde da su zvanično neutralne prema sukobu i pozivaju na mir, one nikada nisu osudile rusku invaziju Ukrajine u punom obimu.
 
U međuvremenu, trgovina između Rusije i Kine 2023. pomogla je da se ublaži uticaj ekonomskih sankcija Moskvi.

"Glavna briga je očigledno sva podrška koja se može dati Kini u pogledu tehnologija dvostruke namene i koja može doprineti obnavljanju sve ruske vojne opreme", rekao je za Euronews Elvire Fabri, viši istraživač Instituta Žak Delors zadužen za geopolitiku trgovine.

Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen suočiće se sa izazovom slanja "jasnog signala" da je Evropa "spremna da sankcioniše više kineskih kompanija zbog njihove kritičke podrške ratnim naporima Moskve", navela je Janka Oertel, direktor Azijskog programa Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) za Euronews na engleskom.

Trgovinska politika

Cilj Francuske broj jedan je da se poboljša pristup francuskih i evropskih kompanija kineskom tržištu i da se za njih dobiju pravedniji "konkurentni uslovi", saopšteno je iz Jeleisejske paate uoči susreta Makrona i Sija.

"O sporazumima se još pregovara", dodaje se.

Nakon što je dostigao rekordnih 396 milijardi evra 2022. godine, trgovinski deficit EU sa Kinom pao je za 27 odsto u 2023. na 291 milijardu evra, prema Evrostatu.

"Evropska zabrinutost je veoma fokusirana na neravnotežu koja se stvara u sektoru zelene tehnologije", rekao je Fabri.

Evropska komisija pokrenula je nekoliko istraga o kineskim subvencijama za električne automobile i solarne panele za koje se sumnja da narušavaju konkurenciju.

Međutim, dve glavne Makronove poruke o kineskoj podršci ruskoj vojsci i kineskim praksama za koje se sumnja da narušavaju tržište verovatno neće uticati na ponašanje Pekinga, rekao je Oertel.
 
"Si nije u misiji da popravlja veze, jer sa njegove tačke gledišta, sve je u redu. On tvrdi da nema prevelikih kapaciteta (zelene tehnologije) i da je ono što se dešava između Kine i Rusije samo normalna trgovina", objasnila je.

Šta je Si poručio na početku posete Parizu?

Lider Narodne Republike Kine Si Đinping istakao je da je u posetu Francuskoj stigao sa tri poruke i naglasio da će Kina raditi sa Francuskom i drugim zemljama na jačanju koordinacije radi očuvanja mira i stabilnosti u svetu i budućnosti kinesko - francuskih odnosa.

"Istorija je najbolji učitelj. Današnji svet, daleko od toga da je miran, ponovo se suočava sa višestrukim rizicima. Sa Francuskom, nameravamo da podržavamo duh koji upravlja uspostavljanjem naših diplomatskih odnosa kako bismo stalno unapredili kinesko-francusko sveobuhvatno strateško partnerstvo i dali novi doprinos jačanju saradnje u svetu", naveo je Si u autorskom tekstu za Figaro na početku posete Francuskoj.

On je naveo da Kina razume posledice ukrajinske krize na narod Evrope, napominjući da Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu, niti je strana ili učesnik u sukobu.

Tanjug/Suo Takekuma/Pool Photo via AP

 

Prema njegovim rečima, Kina je uvek imala konstruktivnu ulogu u promovisanju mirnog rešenja i pozivala na poštovanje ciljeva i principa Povelje Ujedinjenih nacija, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja i uzimajući u obzir legitimne bezbednosne brige različitih strana, i insistirala na imperativu da se ne koristiti nuklearno oružje ili vodi nuklearni rat.

"Što duže kriza traje, Evropa i svet više pate. Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Evropu i nameravamo da radimo sa Francuskom i celom međunarodnom zajednicom na pronalaženju pravih načina za rešavanje krize", istakao je predsednik Kine.

Si o palestinsko-izraelskom sukobu 

On je naveo da zabrinutost izaziva i palestinsko-izraelski sukob i da je rešenje stvaranje nezavisne palestinske države.

"Kao što je istorija u više navrata pokazala, stalne nestabilnosti se suštinski objašnjavaju nedostatkom efektivne implementacije rezolucija Ujedinjenih nacija... i devijacijom bliskoistočnog mirovnog procesa. Kina i Francuska dele širok konsenzus o palestinsko-izraelskom pitanju. Moramo ojačati našu saradnju kako bismo doprineli povratku mira na Bliski istok", upozorio je predsednik Kine.

Podsetio je da od osnivanja pre više od 70 godina, Kina nikada nije započela rat niti zauzela ni jedan centimetar stranog zemljišta i jedina je zemlja na svetu koja je svoju posvećenost mirnom razvoju unela u svoj Ustav i da je jedina velika nuklearna sila koja se obavezala da neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

U autorskom tekstu Si je istakao da se Kina pridržava pet principa miroljubive koegzistencije: međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, međusobnog nemešanja u unutrašnje stvari, jednakosti i uzajamne koristi i mirne koegzistencije.

"Za Kineze, Francuska ima jedinstven šarm"

"To je rodno mesto mnogih velikih filozofa, pisaca i umetnika koji su inspirisali čovečanstvo. Pre više od 150 godina, Francuzi su učestvovali u razvoju brodogradnje u Fudžijanu i osnivanju Fudžijanske pomorske škole. Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je primila stipendiste kineske vlade pre nego što je na svom tlu, pre jednog veka, primila mlade kineske studente, od kojih su neki dali izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Nove Kine" napisao je kineski lider i dodao da je Francuska prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose sa Novom Kinom na nivou ambasadora.

Tekst za francuski list, Si je završio citirajući kineskog filozofa Konfučija - "Mudri neguju harmoniju u različitostima i stoje na zlatnoj sredini ne naginjući se ni na jednu ni na drugu stranu" i francuskog književnika Romena Rolana "Ne morate više da razmišljate svojom glavom, dozvolite sebi da budete vođeni...", ocenjujući da su Francuska i Kina na novoj istorijskoj raskrsnici i novoj polaznoj tački.

"Na nama je da radimo zajedno kako bi kinesko-francuski odnosi postigli veći uspeh u korist naše dve zemlje i celog sveta", zaključio je predsednik Kine.

Srbija i Mađarska

Nakon svodnevnog boravka u Franucskoj, u nedelju i ponedeljak, u čast 60. godišnjice uspostavljanja francusko-kineskih diplomatskih odnosa, Si Đinping će nastaviti svoju turneju u Mađarskoj i Srbiji, za koje se smatra da su bliže Moskvi.

"Sa ove dve posete ove dve evropske prestonice, Si Đinping pokazuje da aktivno radi na uspostavljanju autoritarne osovine u međunarodnoj politici", rekao je nemački poslanik Rajnhard Butikofer za Euronews na engleskom.

Dve zemlje se takođe smatraju kapijom za kinesku inicijativu Pojas i put u Evropi.

Glavni projekat ima za cilj obnovu železničke linije između Budimpešte i Beograda, koju uglavnom finansira Kina. On će transportovati kinesku robu iz grčke luke Pirej u Evropu. 

Poseta se poklapa sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine. 

U Mađarskoj, proliferacija kineskih fabrika baterija za električna vozila širom zemlje pokazuje ekonomske veze između Budimpešte i Pekinga.

 

 

Komentari (0)

Svet