Planeta

Saliven se sastao sa kineskim generalom Džangom: "Obe zemlje imaju odgovornost da spreče da rivalstvo preraste u sukob"

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

12:27

Saliven se sastao sa kineskim generalom Džangom: "Obe zemlje imaju odgovornost da spreče da rivalstvo preraste u sukob"
Saliven se sastao sa kineskim generalom Džangom: "Obe zemlje imaju odgovornost da spreče da rivalstvo preraste u sukob" - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven vodio je danas opsežne razgovore sa potpredsednikom Centralne vojne komisije Kine generalom Džang Jousjom, na kraju trodonevne posete Pekingu, sa ciljem da se smanje tenzije između dve supersile.

Na sastanku, prvom između Džanga i Salivena, i prvog između nekog visokog američkog zvaničnika i potpredsednika  Centralne vojne komisije Kine od 2018., Saliven se zalagao za poboljšanu komunikaciju između dve strane, prenosi Rojters.

"Vaš zahtev za održavanje ovog sastanka sa mnom pokazuje značaj koju američka vlada pridaje vojnoj bezbednosti i našim vojnim odnosima", rekao je Džang na sastanku u sedištu Narodne oslobodilačke armije Kine.

Saliven je opisao sastanak kao "redak" događaj i naglasio da obe zemlje imaju odgovornost da spreče da rivalstvo preraste u sukob ili konfrontaciju.

"S obzirom na stanje u svetu i potrebu da odgovorno upravljamo odnosima SAD i Kine, mislim da je to veoma važan sastanak", naglasio je Saliven.

Dva zvaničnika su se osvrnula na napredak u vojnoj komunikaciji i sporazume da zapovednici na operativnom nivou uskoro uspostave telefonsku komunikaciju, za šta su se SAD zalagale.

Bela kuća je saopštila da je Saliven takođe naglasio potrebu za stabilnošću u Tajvanskom moreuzu i slobodnom plovidbom spornim Južnokineskim morem, vitalnim trgovačkim plovnim putem, navodi Rojters.

Sjedinjene Države su takođe izrazile zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj odbrambenoj industriji, navodi se u saopštenju.

Saliven je u sredu imao pregovore sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, na kojima su visoki kineski i američki zvaničnici razmatrali održavanje novih razgovora svojih šefova država u bliskoj budućnosti, objavili su  kineski državni mediji.

"Ključ uspešnog razvoja kinesko-američkih odnosa leži u uzajamnom ravnopravnom tretmanu", kazao je Vang Salivenu, prenela je državna CCTV.

Bela kuća je saopštila da su "dve strane vodile iskrenu, suštinsku i konstruktivnu diskusiju o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja".

Salivenova poseta Pekingu, koja se danas završava, dolazi u trenutku kada su u SAD demokratski predsednički kandidat Kamala Haris i republikanski kandidat Donald Tramp zauzeli oštre stavove prema Kini, posebno po pitanju carina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet