Planeta

Zemlje južne Afrike traže ukidanje zabrane o prodaji slonovače

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

19:46

Zemlje južne Afrike traže ukidanje zabrane o prodaji slonovače
Zemlje južne Afrike traže ukidanje zabrane o prodaji slonovače - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafričke zemlje u kojima se nalazi najveća populacija slonova na svetu danas su napravile novi predlog kojim bi im bilo omogućeno da dobiju dozvolu za prodaju zalihe slonovače vrednu milijardu dolara, usled poziva da se povuku iz međunarodne konvencije o ugroženim životinjama.

Pet zemalja koje čine Kavango-Zambezi (KAZA) prekogranično zaštićeno područje - Zimbabve, Zambija, Bocvana, Angola i Namibija, zagovaraju ukidanje zabrane o prodaji slonovače nametnute Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).

Zemlje KAZA, u kojima se nalazi 227.000 slonova, održavaju samit u Zambiji u cilju dobijanja dozvole od CITES-a za prodaju većeg broja slonova i slonovače, prenosi "Reuters".

Ministri ovih zemalja tvrde da je prodaja slonovače ključan deo očuvanja životne sredine.

Namibijski zaštitnik prirode Malan Lindekue pozvao je zemlje KAZA da se povuku iz CITES-a i formiraju zasebno konvencijsko telo koje bi omogućioi trgovinu slonovačom.

''Verujem da se ništa neće promeniti. Članovi sa ogromnom zalihom slonovače treba da napuste CITES i upute protest'', rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet