Fokus

Gutereš u izveštaju o situaciji na Kosovu i Metohiji: Napeto, postoji mogućnost eskalacije

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

07:52

Gutereš u izveštaju o situaciji na Kosovu i Metohiji: Napeto, postoji mogućnost eskalacije
Gutereš u izveštaju o situaciji na Kosovu i Metohiji: Napeto, postoji mogućnost eskalacije - Copyright Tanjug/AP/UN Photo/Loey Felipe

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u redovnom šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je atmosfera na severu AP KiM napeta i da postoji mogućnost eskalacije, i pozvao sve strane da ponovo potvrde privrženost dijalogu uz posredovanje EU.

On je u izveštaju o radu Unmika i stanju u pokrajini koji se odnosi na period od 16. marta do 15. septembra, naveo da jednostrani potezi, poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, koraka ka ponovnom otvaranju mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, kao i ograničenja protoka robe iz centralne Srbije i implementacije nove monetarne politike, podižu tenzije među zajednicama i institucijama.

''Takve akcije ne samo da remete svakodnevni život i socioekonomska prava onih na koje utiču, već i ugrožavaju kolektivni napredak i stabilnost koji su ključni za put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve'', naveo je Gutereš.

On je pozvao ''na odgovorno liderstvo čiji je prioritet blagostanje i ljudska prava svih na Kosovu''.

''Od ključne je važnosti da akcije političkih lidera odražavaju posvećenost da se odgovori na potrebe i prava svih u zajednici'', naveo je Gutereš.

Istakao je da je potrebno da se pronađe odgovor na zabrinutost srpske zajednice povodom mogućih akcija koje se odnose na zdravstvene i obrazovne institucije na AP KiM.

''Očuvanje ekonomskih i socijalnih prava manjinskih zajednica, uključujući one najranjivije, od ključnog je značaja", navodi se u izveštaju.

Pored toga, Gutereš je upozorio ''da ozbiljan bezbednosni incident u Banjskoj 23. septembra prošle godine predstavlja pokazatelj potrebe da sve strane sarađuju u potrazi za pravdom, kao i da je rasvetljavanje takvih incidenata od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje poverenja i obezbeđivanja dugoročne stabilnosti".

Gutereš je istakao i da je od suštinskog značaja da snage reda, pre svega prilikom privođenja, hapšenja i imovinskih pitanja, deluju u potpunosti u skladu sa pravnim okvirima i sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Izveštaj će Savet bezbednosti UN razmatrati u sredu 30. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet