Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Pogođene lokacije Hezbolaha za proizvodnju i skladištenje oružja u Bejrutu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/10/2024

-

07:38

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Pogođene lokacije Hezbolaha za proizvodnju i skladištenje oružja u Bejrutu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Pogođene lokacije Hezbolaha za proizvodnju i skladištenje oružja u Bejrutu - Copyright Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Ne prestaju borbe na Bliskom istoku.Izraelska vojska potvrdila je da je Hašim Safiedin, koji je trebalo da bude izabran za novog vođu libanske militantne grupe Hezbolah, ubijen u izraelskom napadu na Bejrut 4. oktobra. Vojska je navela da je istog dana Safiedin ubijen zajedno sa šefom obaveštajnog odeljenja Hamasa Huseinom Ali Hazimom. Ističe se da je meta tog napada bio podzemni obaveštajni štab Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta. Safiedin, koga je američki Stejt department proglasio teroristom 2017. godine, rođak je Hasana Nasralaha, lidera Hezbolaha koji je ubijen u izraelskom napadu na Bejrut 27. septembra. 

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska potvrdila da je potencijalni novi lider Hezbolaha Hašim Safiedin ubijen u napadu 4. oktobra

  • Jordansko ministarstvo: Blinken odložio posetu Jordanu planiranu za sutra
  • Blinken u Izraelu u sklopu nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Gazi
  • Komandant iranske garde: Izrael neće izvesti veliki napad, moguć organičen udar
  • Tirk zgoržen smrtonosnim izraelskim napadom na ciljeve u blizini bolnice u Bejrutu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

10.13 IDF: Pogođene lokacije Hezbolaha za proizvodnju i skladištenje oružja u Bejrutu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su izraelski borbeni avioni tokom noći pogodili nekoliko lokacija za proizvodnju i skladištenje oružja Hezbolaha u Bejrutu. Prema saoštenju vojske, lokacije Hezbolaha nalazile su se u sklopu civilnih zgrada u južnom predgrađu Bejruta, poznatom kao Dahija, preneo je portal Tajms of Izrael. Pre napada, IDF je izdao upozorenja za evakuaciju civilima u blizini zgrada.

07.50 Tri regionalna komandanta Hezbolaha ubijena u poslednja dva dana

Tri komandanta regionalnih jedinica Hezbolaha ubijena su u izraelskim vazdušnim napadima u poslednja dva dana, tvrdi izraelska vojska.

Prema saopštenju izraelske vojske, u napadima koje su izveli borbeni avioni u prethodnih 48 sati ciljani su i ubijeni regionalni komandanti Hezbolaha u južnom Libanu koji su odgovorni za raketnu vatru otvorenu iz njihovih oblasti na izraelske gradove, navodi Times of Israel.

Izraelska vojska tvrdi i da je samo tokom proteklog dana oko 70 operativaca Hezbolaha ubijeno u vazdušnim napadima i kopnenim operacijama u južnom Libanu.

Vojnici su, takođe, locirali i uništili tunele i skladišta oružja, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

 

07.41 IDF: Dve rakete dugog dometa presretnute iznad oblasti Tel Aviva

Dve rakete dugog dometa koje su lansirane jutros na Izrael iz Libana uspešno je presrela protivvazdušna odbrana, saopštila je izraelska vojska.

Zbog ovog napada ranije su se oglasile sirene u Tel Avivu i obližnjim gradovima, kao i u oblasti Nazareta na severu zemlje, prenosi "Times of Israel".

Nema izveštaja o povređenima ili šteti u ovom napadu, navodi portal.

AP/LIBKOS

 

07.08 Blinken se sastao sa Hercogom i porodicama talaca Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sinoć sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom i porodicama talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i istakao da je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara otvorilo mogućnost da se taoci vrate kući.

''Čvrsto verujem da Sinvarova smrt zaista pruža važnu priliku da se taoci vrate kući, da se rat privede kraju i da se osigura bezbednost Izraela. To je upravo ono o čemu sam danas razgovarao sa izraelskim kolegama, uključujući aranžmane za period nakon završetka sukoba'', rekao je Blinken, prenosi Times of Israel.

Govoreći o kampanji koju u Libanu Izrael vodi protiv Hezbolaha, Hercog je ocenio da ''o svemu odlučuje i komanduje Teheran'', i da je zato potrebno da se na to odgovori.

Blinken je juče boravio u poseti Izraelu, gde je razgovarao sa izraelskim zvaničnicima, a tokom bliskoistočne turneje trebalo je da poseti i Jordan i Katar.

Tanjug/AP/Nathan Howard

 

06.52 IDF: Ubijen Hašem Safiedin, najizgledniji Nasralahov naslednik

Izraelska vojska saopštila je da je ubijen Hašem Safiedin, visoki zvaničnik Hezbolaha, koji je bio najizgledniji naslednik nedavno ubijenog lidera te organizacije Hasana Nasralaha, preneo je Rojters.

06.40 UN: Ekonomija Gaze razrušena i treba joj 350 godina da se vrati na nivo pre sukoba

Ekonomija u Pojasu Gaze je potpuno razrušena zbog jednogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa i ''biće potrebno 350 godina da se vrati na nivo od pre sukoba'', upozorile su Ujedinjene nacije.

U izveštaju o ekonomskim troškovima rata koji je pripremilo njeno telo za trgovinu i razvoj (Unctad), UN su navele da su borbe od 7. oktobra prošle godine uništile ostatke privrede i infrastrukture Gaze, preneo je Gardijan.

Tanjug/AP/Pamela Smith

 

06.18 Blinken u Izraelu u sklopu nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u Izrael i sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u sklopu nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Najavljeno je da će teme razgovora Blinkena sa izraelskim državnim vrhom biti i povećanje isporuka humanitarne pomoći, kao i deeskalacija sukoba Izraela i pro-iranske militantne grupe Hezbolah u Libanu, prenosi Glas Amerike.

06.05 Izvor SD: Izrael se obavezao da će rešiti zabrinutost SAD oko pomoći Gazi

Izrael se obavezao da će rešiti zabrinutost SAD oko humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze, izjavio je juče neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Tanjug/AP/Tang Chhin Sothy

 

Tokom posete Izraelu, američki državni sekretar Entoni Blinken preneo je zvaničnicima jevrejske države zabrinutost SAD zbog pogoršane humanitarne situacije u okupiranoj palestinskoj enklavi i predočio da su dosadašnji napori bili nedovoljni, prenosi Rojters.

05.40 Liban: U napadima IDF na oblast Al Džah poginulo 18 ljudi

Operativni centar za vanredne situacije libanskog ministarstva javnog zdravlja saopštio je da je u napadu Izraela u oblasti Al Džah, u blizini bolnice Hariri, poginulo 18 osoba. U saopštenju je navedeno da je u jučerašnjim napadima izraelske vojske (IDF) na Liban poginulo ukupno 63 ljudi, prenosi libanska novinska agencija NNA.

"Pored 63 poginulih u jučerašnjim napadima izraelskih neprijatelja ranjene su 234 osobe. Ukupan broj poginulih od početka izraelske agresije porastao je 2.546, a ranjenih na 11.862", navodi se u saopštenju Operativnog centra za vanredne situacije libanskog ministarstva javnog zdravstva.

 

 

Komentari (0)

Svet