Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah dronom napao vojnu bazu u blizini Binjamine: Ubijena četiri vojnika, sedam ranjeno

Komentari

Autor: Euonews Srbija, BBC, Guardian

14/10/2024

-

07:42

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su u nedelju da su izraelski tenkovi provalili kroz kapije baze mirovnih snaga u južnom Libanu, što je najnovija optužba za izraelska kršenja zakona i napade koje su osudili izraelski saveznici. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je UN da evakuišu trupe mirovnih snaga UNIFIL-a iz borbenih područja u Libanu. Nekoliko sati kasnije, snage su prijavile ono što su opisali kao dodatna izraelska kršenja, uključujući dva izraelska tenka "Merkava" koji su uništili glavnu kapiju baze i nasilno ušli pre zore.

Ključni događaji:

  • Izraleski tenkovi probili kapiju baze UN u Libanu
  • Napad dronom u severnom Izraelu – ranjeno više od 60 ljudi 
  • .Petoro dece ubijeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp u Džabaliji
  • Netanjahu: UN odmah da povuče svoje snage sa juga Libana
  • Guteres: Napad na mirovnjake UN mogu predstavljati ratni zločin

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

09.38 EU osudila napade na misije UN

Evropska unija apelovala je na hitan prestanak napada na mirovne snage UN, naglasivši da oni predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i da su "potpuno neprihvatljivi".

Detaljnije o tome možete da čitate u odvojenoj vesti.

08.10 Hezbolah: Izveli smo napad na izraelsku logističku bazu Cenobar

Militantna libanska grupa Hezbolah saopštila je sinoć da je izvela napad na izraelsku logističku bazu Cenobar, na severu Izraela. Hezbolah je naveo da "u znak podrške palestinskom narodu u Gazi i njihovom hrabrom i časnom otporu, kao i u odbrani Libana i njegovog naroda, ovo predstavlja odgovor na varvarsku cionističku invaziju na gradove, sela i civile".

U saopštenju se dodaje da je napad počeo nešto posle 19.00 časova, prenela je Iračka novinska agencija (INA).

Broj ranjenih u napadu bespilotnih letelica na oblast Binjamina na severu Izraela za sada je 67, naveli su izraelski mediji. Kako su istakli izraelski medicinski zvaničnici, četvoro ranjenih je u kritičnom stanju, a pet osoba u težem, dok je 14 osoba pretrpelo srednje teške povrede.

Tanjug AP/Abdel Kareem Hana

 

07.35 IDF: Četiri vojnika ubijena, sedam teško ranjeno u Hezbolahovom napadu drona

Četiri vojnika su ubijena, a sedam drugih je teško povređeno u napadu drona, koji je izvela libanska militantna grupa Hezbolah, na vojnu bazu u blizini Binjamine, saopštila je sinoć izraelska vojska.

Izraelski medicinski zvaničnici su prethodno saopštili da se četvoro ranjenih nalazi u kritičnom stanju, a pet osoba u težem, dok je 14 osoba pretrpelo srednje teške povrede.

Tanjug AP/Abdel Kareem Hana

 

07.17 U izraelskom vazdušnom napadu na školu u Gazi poginulo najmanje 20 ljudi

U izraelskom vazdušnom napadu u kojem je pogođena škola, koja je ranije pretvorena u sklonište, u centralnom delu Pojasa Gaze poginulo je najmanje 20 ljudi, uključujući decu, saopšteno je danas iz obližnje bolnice u okupiranoj palestinskoj enklavi.

U ovom izraelskom napadu, koji je izveden u nedelju uveče, poginule su i dve žene u obližnjem Nuseiratu, prenosi AP.

Škola je pružala zaštitu velikom broju Palestinaca raseljenih tokom jednogodišnjeg rata u Pojasu Gaze, a tela poginulih u sinoćnjem izraelskom vazdušnom udaru prebačena su u bolnicu Al-Avda u Nuseiratu i bolnicu Mučenika Al Akse u Deir al-Balahu.

07.05 Gutereš: Napadi na mirovne snage UN mogu predstavljati ratni zločin

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je sinoć da bilo kakvi napadi na mirovne snage UN "mogu predstavljati ratni zločin," poručio je njegov portparol, nakon što su izraelski tenkovi probili kapije mirovnjačke baze na jugu Libana. 

Ovo je bila najnovija optužba na račun izraelskih "prekršaja" i napada na mirovnu misiju Ujedinjenih nacija, poznatu kao UNIFIL, koji su se dogodili proteklih dana, navodi Rojters.
"UNIFIL-ovi mirovnjaci ostaju na svim pozicijama, zastava UN se i dalje vije", rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Tanjug/UNTV via APUNTV via AP

 

06.41 Netanjahu: UN odmah da povuče svoje snage sa juga Libana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je Ujedinjene nacije (UN) da odmah povuku svoje mirovne snage iz južnog Libana iz oblasti gde se, kako navodi, Izrael bori protiv Hezbolaha, rekavši da ova "teroristička grupa koristi međunarodne trupe kao ljudske štitove".

Kako prenosi Times of Israel, Netanjahuove izjave dolaze pošto je mirovna misija UN saopštila da su dva tenka Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) polomila kapiju objekta Misije UN za privremene snage u Libanu (Unifil).

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

06.33 Novi izraelski napad u Libanu – poginulo 16 osoba

Najmanje 16 osoba ubijeno je u izraelskom napadu na područje Al Masara u Libanu, saopštila je libansko Ministarstvo zdravlja. 

06.24 Unifil: Izraelske trupe rano jutros probile kapiju naše baze

Mirovne snage UN u Libanu (Unifil) saopštile su da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na pozicije mirovnih snaga na libanskoj strani granice.

Prethodnog dana, izraelske snage su blokirale kretanje snaga Unifila, što UN ocenjuju kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Rezolucije Saveta bezbednosti 1701.

"Rano jutros, mirovne snage na poziciji UN primetile su tri voda vojnika izraelske vojske kako prelaze Plavu liniju u Libanu. Potom su, jutros, oko 4.30, dok su pripadnici mirovnih snaga bili u skloništima, dva izraelska tenka 'merkava' uništila glavnu kapiju i nasilno ušla na položaj", saopštio je Unifil.

EPA-EFE/STR

 

06.15 Izraelski šef diplomnatije: Guteres i dalje persona non grata

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je odluku da ne dopusti generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guteresu ulazak u zemlju zbog toga što Guteres navodno nije osudio iranski napad na Izrael i ispoljava antisemtiski i antiizraelski stav.

"Guteres može da nastavi da traži podršku od zemalja članica UN, ali se odluka neće promeniti", objavio je Kac na Iksu (Tviteru).

Komentari (0)

Svet