Fokus

Tajvan ublažio ograničenja za uvoz hrane iz Japana uvedena nakon oštećenja Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

15:16

Tajvan ublažio ograničenja za uvoz hrane iz Japana uvedena nakon oštećenja Fukušime
Tajvan ublažio ograničenja za uvoz hrane iz Japana uvedena nakon oštećenja Fukušime - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Kineski region Tajvan ublažio je ograničenja za uvoz hrane iz Japana koja su uvedena nakon što je nuklearna elektrana Fukušima teško oštećena u snažnom zemljotresu i cunamiju 2011. godine, saopštilo je danas japansko ministarstvo poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da je Tajvan ukinuo zabranu uvoza mesa divljači, pečuraka, kao i određene vrste povrća iz prefekture Fukušima i četiri obližnje prefekture, uz obezbeđivanje odgovarajuće dokumentacije da su proizvodi testirani na nivo ozračenosti. 

Japan je prošle sedmice postigao dogovor sa Kinom o ispuštanju u okean prečišćene radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima, što otvara put za ponovno pokretanje isporuka morskih plodova iz Japana u Kinu, preneo je Rojters.

Japan je počeo da ispušta u okean prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearke Fukušima u avgustu prošle godine, uz odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a ceo proces trebalo bi da traje najmanje 30 godina.

Nakon što je Japan počeo da ispušta prečišćenu vodu iz Fukušime, Kina je uvela zabranu uvoza morskih proizvoda iz Japana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet