Fokus

Severnokorejska ministarka spoljnih poslova boravi u poseti Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

21:50

Severnokorejska ministarka spoljnih poslova boravi u poseti Rusiji
Severnokorejska ministarka spoljnih poslova boravi u poseti Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejska ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui boravi u poseti Rusiji, predvodeći delegaciju koja je učestvovala na konferencijama o ženama, preneli su danas severnokorejski mediji.

Ovo je njena druga poseta Rusiji ove godine, a u januaru se susrela sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na sastanku za koji je Zapad tvrdio da se ticao isporuke severnokorejskog oružja Rusiji radi upotrebe u Ukrajini.

Njena poseta dolazi nakon što je Rusija prošle nedelje poslala sekretara Saveta bezbednosti Sergeja Šojgua u Pjongjang na razgovore sa liderom Kim Džong Unom, prenosi "Bloomberg".

To je bilo drugo Šojguovo putovanje u Severnu Koreju za nešto više od godinu dana, a kao tadašnji ruski ministar odbrane, on se sastao s Kimom u julu 2023. kada se upoznao sa najnovijim naoružanjem Severne Koreje, koje je uključivalo balističke rakete, za koje je Kijev kasnije tvrdio da su bile upotrebljene u Ukrajini.

Kako navodi "Bloomberg", razmena delegacija na visokom nivou znak je produbljivanja saradnje između Rusije i Severne Koreje.

SAD i Južna Koreja optužile su Kima da je Putinu poslao milione metaka i desetine balističkih projektila u zamenu za pomoć koja podržava ekonomiju Severne Koreje i unapređuje sisteme naoružanja te zemlje.

Istovremeno, Kim je najavio namere da ukloni koncept mirnog ponovnog ujedinjenja sa Jugom iz ustava i potvrdi severnokorejsku vlast nad spornom pomorskom granicom u Žutom moru.

Severnokorejski parlament, poznat kao Vrhovna narodna skupština, sastaće se 7. oktobra i očekuje se da će se na sednici formalizovati promene ustava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet