Fokus

Zangezur koridor kao moguća "jabuka razdora" Rusije i Irana - postoje li "crvene linije" i gde se nalaze?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2024

-

18:00

Zangezur koridor kao moguća "jabuka razdora" Rusije i Irana - postoje li "crvene linije" i gde se nalaze?
Zangezur koridor kao moguća "jabuka razdora" Rusije i Irana - postoje li "crvene linije" i gde se nalaze? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran i Rusija odavno su pronašli "zajednički jezik" na bojnom polju što se tiče rata u Ukrajini, ali ovaj savez preti da uskoro bude narušen. Tome bi, naime, kao "jabuka razdora" mogao da doprinese Zangezur koridor koji ima za cilj da poveže Azerbejdžan sa njegovom eksklavom Nahčivan i to preko teritorije Jermenije, što Iranu, tvrde stručnjaci, iz strateških razloga nikako ne odgovara.

Naime, kontroverza je nastala kada je ruski predsednik Vladimir Putin navodno podržao izgradnju ovog koridora i to tokom razgovora sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom. Ovo je praćeno zvaničnom izjavom portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je istakao potrebu za uspostavljanjem Zangezur koridora.

Iran, sada, zbog toga upozorava Rusiju da ne stane na stranu Azerbejdžana u graničnom sporu ove dve zemlje.  

Kao odgovor na poruke iz Kremlja, iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči je oštro kritikovao ovu rusku nameru, rekavši: "Svaka pretnja teritorijalnom integritetu naših suseda ili promena granica, bez obzira na to da li se dešava na severu, jugu, istoku ili zapadu, jeste potpuno neprihvatljiva i predstavlja crvenu liniju za Iran".

Tanjug/AP/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin

 

Gardijan ocenjuje da upravo, ovakve poruke mogu da signaliziraju da  je novoizabrana vlada Teherana, zbog pitanja oko koridora, spremna da zauzme i drugačiji, malo čvršći, stav prema Moskvi.

Ovaj stav su podržali i drugi iranski zvaničnici. Jedan od njih je zamenik predsednika iranskog Parlamenta Ali Nikzad koji je poruke iz rusije takođe oštro kritikovao.

"Ne prihvatamo promene granica. Moj savet Rusiji i Azerbejdžanu je da poštuju granice", poručio je on na društvenoj mreži X.

Predsednik Parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost takođe je istakao da je Zangezur koridor "crvena linija" za Iran.

Ove izjave su u skladu sa ranijim stavom iranskog vrhovnog lidera, Ali Hamneija, koji je tokom nedavnog sastanka sa jermenskim premijerom rekao da "Islamska Republika Iran smatra Zangezur koridor štetnim za Jermeniju i ostaje pri tom stavu".

Ono što baca posebno svetlo na ovu priču i daljem odnosu dveju zemalja je to što Rusija i Iran treba da potpišu novi sporazum o strateškoj saradnji, ali sadržaj je i dalje otvoren za debatu.

Unutar iranske vlade postoje tenzije oko diplomatske cene produbljivanja vojnog saveza sa Rusijom, zbog koje su dronovi iranske proizvodnje korišćeni protiv gradova u Ukrajini, piše britanski Gardijan.

profimedia

 

Iran je nedavno takođe pozvao ruskog ambasadora Alekseja Dedova da izrazi svoje nezadovoljstvo stavom Moskve, rekavši da ne želi da se na njegovim granicama stvori sukob uz podsticaj Moskve.

Ovaj spor je otkrio napetosti u odnosima između Irana i Rusije, koji su tradicionalno viđeni kao saveznici u regionu.

Iranski zvaničnici naglašavaju da, iako cene partnerstva sa zemljama poput Rusije, neće kompromitovati pitanja koja smatraju ključnim za nacionalnu sigurnost i regionalnu stabilnost.

Da li postoje "crvene linije"?

U Teheranu je u toku debata o tome koliko je pametno zadržati bliske kontakte sa Moskvom. Ton Aragčijeve izjave o "crvenoj liniji" sugeriše da želi da pozove na uravnoteženiju politiku istok-zapad.

Prema pisanju IntelliNews javno mnjenje u Iranu podeljeno oko ovog pitanja i jedni za portal navode da takođe imaju stav o crvenim linjama dok su drugi nedolučni.

"Ne kompromitujemo naše interese sa bilo kim. Ostajemo čvrsti na našim crvenim linijama", rekao je jedan stanovnik Teherana.

Drugi građanin pak za ovaj portal navodi da je stav vlade za mnoge slične stvari raznolik.

"Ne pokazuju istu zabrinutost kada su u pitanju akcije zapadnih zemalja. Ovo im je nekako drugačije", rekao je.

Ranije, 2. septembra, Iran je navodno pozvao ruskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova zbog komentara. 

Tokom sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksejem Dedovim, Mojtaba Damirči Lou, generalni direktor za Evroaziju u iranskom Ministarstvu spoljnih poslova, naglasio je potrebu poštovanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao osnovu za održiv mir i regionalnu saradnju.

Yin Gang/Xinhua via AP

 

Iranski predsednik Masud Pezeškijan će se prvi put sastati sa svojim ruskim kolegom, predsednikom Putinom, na predstojećem BRIKS samitu u Kazanju 22. oktobra. Inače, Iran je zvanično postao član BRIKS-a 1. januara i sve više postaje važan član grupe zajedno sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su se pridružili u istoj sesiji.

Šta je Zangezurski koridor i zašto je i kome sve sporan? 

Koridor Zangezur igra ključnu ulogu u povećanju regionalne povezanosti, ne samo širom Kavkaza već i širom Euroazije, spajajući turske, ruske, centralnoazijske, iranske i jermenske teritorije i povezujući Evropu s Azijom.

Azerbejdžan i Jermenija, dva suseda u problematičnom regionu Kavkaza, vodili su krvavi rat oko sporne teritorije Karabaha prije dve godine, ali i dalje pokazuju mnoge političke razlike.
Turska, koja se graniči sa dve bivše sovjetske republike, pozvala je u obe države da poduzmu konkretne korake ka međusobnom pomirenju kroz razvoj boljih komunikacijskih kanala kako bi se otvorio kritični koridor Zangezur.

Naime, on je deo strateške transportne rute koja se proteže od Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, do Karsa, istočne provincije u Turskoj, prolazeći kroz jermensku teritoriju u blizini granice s Iranom. Prema tome, njegovo otvaranje zavisi od sprovođenja sveobuhvatnog jermensko-azerbejdžanskog sporazuma.

profimedia

 

Na kraju 44-dnevnog rata 2020. godine u Karabahu, koji je kulminirao pobedom Azerbejdžana, dve države su zajedno s Rusijom potpisale trilateralni sporazum o prekidu vatre koji se sastojao od delova o otvaranju transportnih ruta, piše TRT world.

Kako je navedeno u članu 9 Sporazuma o prekidu vatre, "sve ekonomske i transportne veze u regionu biće deblokirane. Republika Jermenija garantuje sigurnost transportnih veza između zapadnih regiona Republike Azerbejdžan i Autonomne Republike Nahčivan kako bi se osiguralo nesmetano kretanje lica, vozila i tereta u oba smera".

Azerbejdžan čvrsto veruje da član 9 obuhvata otvaranje koridora Zangezur, te iako Rusija, čiji bi granični stražari trebali biti zaduženi za nadgledanje transporta između Azerbejdžana i Jermenije, ne spominje rutu kao koridor Zangezur niti kao "koridor", ona ipak podržava njegovo otvaranje.
Povezanost koju će koridor omogućiti također će pomoći da se potaknu trgovinski odnosi između različitih država.

Međutim, Iran, koji ima snažne veze s Jermenijom, ne želi da koridor  funkcioniše, tvrde stručnjaci. Kao rezultat toga, zvanični Teheran je zabrinut zbog mogućeg približavanja Jermenije, Azerbejdžana i Turske, jer Iran smatra da bi to oslabilo njegove političke pozicije, kompromitujući njegove nacionalne i regionalne interese.

 

Komentari (0)

Svet