Fokus

Maduro: Poštujem odluku Gonzalesa Urutije da napusti Venecuelu

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

23:46

Maduro: Poštujem odluku Gonzalesa Urutije da napusti Venecuelu
Nikolas Maduro - Copyright Tanjug/AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je danas da poštuje odluku lidera najveće opozicione koalicije Edmunda Gonzalesa Urutije da napusti zemlju i ode u Španiju, nakon što mu je odobren zahtev za azil.

"Mogu da iskažem svo poštovanje prema odluci koju ste doneli", rekao je Maduro u televizijskom obraćanju, prenosi agencija EFE.

Vlada Venecuele je u subotu saopštila da je Gonzales Urutija napustio zemlju, a omogućen mu je "bezbedan prolaz zbog spokoja i političkog mira", nakon što je proveo nekoliko dana u španskoj ambasadi u Karakasu, pošto je podneo zahtev za azil.

Maduro je istakao da je nakon odlaska Gonzalesa Urutije iz Venecuele zemlja "mirna".

"Igrali smo fer i pošteno smo pobedili. I kada kažem da smo pobedili to znači da je pobedio mir u zemlji, danas je zemlja mirna i aplaudira onome što se dogodilo", naveo je Maduro.

Urutija je u nedelju izjavio da je njegov odlazak iz Venecuele u Španiju "bio praćen epizodama pritiska, prinude i pretnji".

"Učinio sam to da bi se stvari promenile i da bismo mogli da izgradimo novu eru za Venecuelu", naveo je bivši diplomata na Iksu.

Tanjug AP/Ariana Cubillos, File

Edmundo Gonzales

On je pozvao na "politiku dijaloga" i istakao da "samo demokratija i ostvarenje narodne volje mogu biti put ka budućnosti zemlje".

Javni tužilac u Venecueli izdao je prošle nedelje nalog za hapšenje opozicionog lidera pošto se on u tri navrata nije pojavio pred sudom gde je trebalo da svedoči o aktivnostima sajta na kojem je opozicija objavila rezultate izbora u toj zemlji na osnovu kojih je Gonzales Urutija odneo ubedljivu pobedu.

Kako je tužilac naveo, taj sajt pokušava da dovede u pitanje ''autoritet izbornog tela'', koje je objavilo da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio na izborima 28. jula, iako nije objavilo rezultate glasanja.

Gonzales Urutija je takođe optužen za "zaveru" i "podsticanje na nepoštovanje zakona", kao i za "sabotiranje sistema".

Nalog za hapšenje je izdat pošto, kako je navedeno, postoji rizik od njegovog bekstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet