Fokus

Kina upozorila studente na lažne udvarače koji bi ih naveli na špijunažu

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

12:20

Kina upozorila studente na lažne udvarače koji bi ih naveli na špijunažu
Kina upozorila studente na lažne udvarače koji bi ih naveli na špijunažu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko Ministarstvo državne bezbednosti danas je izdalo upozorenje studentima sa pristupom osetljivim podacima da budu oprezni kada su u pitanju ''lepe žene i zgodni muškarci'', koji bi mogli da lažu da su zaljubljeni, a potom ih namame da špijuniraju za strane entitete.

Ministarstvo je na svom nalogu na mreži "WeChat" danas objavilo detaljna upozorenja studentima zbog zabrinutosti da bi mogli da budu izmanipulisani da otkriju informacije i time ugroze državnu bezbednost, prenosi "Reuters".

Kako se navodi, odeljenja državne bezbednosti otkrila su da se osoblje stranih špijunskih i obaveštajnih organa infiltriralo i ciljano udvaralo mladim kineskim studentima.

"Oni iskorišćavaju jaku radoznalost i spremnost mladih studenata da isprobaju nove stvari", navodi se u saopštenju.

Strani agenti posebno ciljaju studente koji imaju pristup poverljivim i osetljivim naučnim i istraživačkim podacima, pretvarajući se da su univerzitetski naučnici ili zaposleni u naučnoistraživačkim institucijama i konsultantskim kompanijama, navodi agencija.

Oni zatim mame mlade studente "sa visoko plaćenim" poslovima, "s pola radnog vremena u ime istraživanja tržišta i akademske razmene", dodaje se u saopštenju.

Nakon što studenti izraze interesovanje, kineska agencija tvrdi da strane obaveštajne agencije obezbeđuju takozvanu besplatnu obuku i smernice putem društvenih medija, telefona ili video konferencija.

Posebno je istaknuto da su strani agenti često lepe žene i muškarci, koji "uvlače mlade studente u zamku ljubavi lažnim osećanjima", navodi ministarstvo.

Kina tvrdi da se suočava sa pretnjama po nacionalnu bezbednost, a ranije ove godine je izdala nekoliko upozorenja nakon otkrića drugih slučajeva špijunaže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet