Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Oko 65 raketa ispaljeno iz Libana ka Galileji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

04/09/2024

-

07:58

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Oko 65 raketa ispaljeno iz Libana ka Galileji
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Oko 65 raketa ispaljeno iz Libana ka Galileji - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN u sredu će održati sastanak radi zvanične rasprave o pitanju talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze, najavio je izaslanik Izraela u UN Deni Danon. U međuvremenu, nastavljeni su protesti širom Izraela, a demonstranti traže od premijera Benjamina Netanjahua da postigne sporazum o prekidu vatre sa Hamasom kako bi se preostali 101 talac vratio kući. Generalni sekretar UN Antonio Guteres opisao je pauze u borbama između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Gazi, kako bi se dozvolilo vakcinisanje dece protiv dečije paralize, kao "redak trčak nade i humanosti u kaskadi užasa".

Ključni događaji:

  • Pitanje talaca u Gazi prvi put pred Savetom bezbednosti UN
  • Netanijahu kaže da je sramno što je Velika Britanija obustavila deo izvoza oružja u Izrael
  • Šef UN za ljudska prava poziva na nezavisnu istragu o ubistvu šest talaca pronađenih ove nedelje
  • Boris Džonson kritikovao birtansku vladu za obustavu slanja oružja Izraelu
  • Komandant kopnenih snaga IDF general Tamir Jadai podneo ostavku iz ličnih razloga

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

15.25 IDF:Vojska ubila više od 200 terorista u operacijama proteklih nedelja

Izraelska vojska ubila je više od 200 operativaca terorista tokom operacija koje je proteklih nedelja predvodila 162. Divizija u oblasti Tel Sultan u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, saopštile su danas izraelske Oružane snage (IDF). Vojska je navela da je takođe locirano na desetine komada oružja sakrivenog u kućama u toj oblasti, preneo je Tajms of Izrael.

U jednom incidentu vojnici su pretraživali zgradu u kojoj su se sukobili sa naoružanim napadaćem, a u njenom podrumu su pronašli sakriveno oružje i zalihe koje su koristili teroristi, saopštila je IDF. U području Tel Sultan takođe je locirano više od deset lansera raketa dugog dometa, dodala je vojska. U međuvremenu, ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da broj ubijenih Palestinaca otkako je Hamas pokrenuo napad na Izrael 7. oktobra prošle godine sada iznosi 40.861. Ova cifra ne može se nezavisno proveriti i uključuje više od 17.000 pripadnika Hamasa za koje Izrael navodi da ih je ubio u borbama, prenosi Tajms of Izrael. Prema podacima Izraela, od 7. oktobra ubijeno je oko 1.000 terorista.

14.37 UNICEF: U Gazi skoro 190.000 dece vakcinisano protiv dečje paralize

Protiv dečje paralize u Gazi je vakcinisano 189.000 dece, što je više od planiranog broja, saopštio je danas UNICEF uz ocenu da je ta brojka "retka svetla tačka" u ratu koji traje skoro 11 meseci.

Više od 500 timova raspoređeno je u središnjoj Gazi ove nedelje radi vakcinisanja dece mlađe od deset godina, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Izrael i Hamas su poštovali ograničene pauze u oružanim sukobima kako bi se sprovela kampanja vakcinacije polio vakcinom.

Agencije UN se sada nadaju da će tu kampanju moći da prošire i na teže pogođene oblasti na severu i jugu teritorije, kako bi vakcinisali ukupno 640.000 dece.

Vakcinacija se sprovodi nakon što je u Gazi prijavljen prvi slučaj dečje paralize posle 25 godina, a reč je o desetomesečnom dečaku kojem je paralizovana noga.

Zdravstveni stručnjaci su upozorili na mogućnost izbijanja epidemije na toj teritoriji, gde je većina stanovništva raseljena, a glad rasprostranjena.

Tanjug/AP

 

12.50 IDF: Oko 65 raketa ispaljeno iz Libana ka Galileji u poslednjih sat vremena

Izraelska vojska je saopštila da je oko 65 raketa ispaljeno iz pravca Libana ka Galileji u proteklih sat vremena, a militantna grupa Hezbolah je preuzela odgovornost za napad, tvrdeći da su ciljani izraelski vojni položaji.

U saopštenju IDF-a je dodato da su neke rakete presretnute, dok su druge pogodile otvorena područja. 

Nekoliko raketa pogodilo je severni izraelski grad Kirijat Šmona, nanevši štetu najmanje jednoj kući, navode lokalne vlasti.

Vatrogasne jedinice gase požare u zgradama i na otvorenom području u Kirijat Šmoni, prenosi Tajms of Izrael. Policija je saopštila da nema povređenih.

 

11.40 SAD: Nastavljeni studentski protesti protiv rata u Gazi, uhapšena 2 studenta Kolumbije

Najmanje dvoje studenata je uhapšeno tokom njihovog protesta protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i veza ove obrazovne institucije sa izraelskim univerzitetima.

Policija je proteste pre podne u utorak, na početaku jesenje nastave, opisala kao mirne, ali je posle podne došlo do eskalacije kada je prefarbana statua ispred zgrade univerziteta, prenosi BBC.

Studenti su uzvikivali ''Sloboda Palestini'', lupajući u bubnjeve i šetajući oko zgrade Kolumbije, pozivajući upravu univerziteta da ne zaboravi zašto su protestovali krajem prošlog semestra.

U kampusu Univerziteta Kolumbija su na proleće održani višenedeljni protesti koji se smatraju među najvećim studentskim demonstracijama protiv rata u Gazi u SAD, a tada je uhapšeno više od 100 studenata, od kojih su neki suspendovani.

Takođe, univerzitet je zbog nemira otkazao ceremoniju dodele diploma, a predsednica Minuš Šafik, koja je dozvolila policijsku raciju tokom protesta, podnela je prošlog meseca ostavku.

Tanjug/AP

 

07.57 Bela kuća: Izrael prihvatio povlačenje trupa sa gusto naseljenih oblasti duž Filadelfijskog koridora

Bela kuća je saopštila da poslednji predlog SAD o prekidu vatre u Pojasu Gaze uključuje povlačenje izraelske vojske iz gusto naseljenih oblasti duž Filadelfijskog koridora, na granici između palestinske enklave i Egipta, što je Tel Aviv navodno prihvatio.

''Sam dogovor, uključujući predlog premošćavanja, uključuje uklanjanje izraelskih odbrambenih snaga iz svih gusto naseljenih područja u prvoj fazi i to uključuje one oblasti duž i uz taj koridor“, rekao je potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za medije u utorak.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

On je istakao da je Izrael pristao na ovaj dogovor, ali nije pojasnio da li SAD podržavaju ostanak izraelskih trupa u slabije naseljenim oblastima duž Filadelfijskog koridora tokom šestonedeljne prve faze sporazuma, prenosi Tajms of Izrael.

07.57 Ganc: Netanjahu je lagao javnost, neće vratiti taoce kući

Lider stranke Nacionalno jedinstvo Beni Ganc optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je tokom rata ometao sklapanje sporazuma o taocima i da je brinuo prvenstveno o svom političkom opstanku. Ganc je naveo da je Netanjahu lagao javnost kada je u ponedeljak izjavio da bi održavanje vojnog prisustva u tzv. Filadelfijskom koridoru trebalo da bude adut u postizanju sporazuma o taocima sa Hamasom.

"On neće vratiti taoce kući, neće istinski zaštititi južni izlaz, neće vratiti stanovnike severa u njihove domove, neće sprečiti Iran da dobije nuklearno oružje", istakao je Ganc, prenosi Times of Izrael. 

07.55 Netanjahu kaže da je sramno što je Britanija obustavila deo izvoza oružja u Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu  izjavio je da je britanska vlada donela "sramnu odluku" da suspenduje deo izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu. Šef britanske diplomatije Dejvid Lami pre toga je objavio da će Velika Britanija da suspenduje 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

Ova odluka je doneta nakon što je nova laburistička vlada saopštila da je otkrila da postoji "jasan rizik" da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi.

07.38 Boris Džonson kritikovao birtansku vladu za obustavu slanja oružja Izraelu

Britanski premijer Boris Džonson optužio je novu britansku laburističku vladu da je "napustila" izrael, nakon što je Britanija obustavila prodaju nekih komponenti oružja koje izraelska vojska upotrebaljava u Pojasu Gaze.

"Hamas još drži mnoge nevine jevrejske taoce dok Izrael pokušava da spreči da se ponovi masakr od sedmog oktobra. Zašto (Ministar spoljnih poslova Velike Britanije) Dejvid Lami i (Prmijer Kir) Starmer napuštaju Izrael, da li žele da Hamas pobedi?", napisao je Džonson na svom nalogu na mreži "X".

07.10 Bela kuća: Ubistva talaca u Gazi pokazuju da hitno mora doći do dogovora

Ubistvo šestoro talaca koje je Hamas držao u zarobljeništvu u Pojasu Gaze, a čija su tela pripadnici izraelske  vojske izvukle tokom vikenda, naglašava koliko je hitno da se postigne sporazum o prekidu vatre u enklavi i oslobađanju preostalih zarobljenih, saopšteno je iz američke Bele kuće.

''Ono što se dogodilo tokom vikenda jasno pokazuje koliko je važno da se ovo uradi što je pre moguće'', rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da je za smrt talaca odgovoran Hamas, prenosi Rojters.

06.30 Pitanje talaca u Gazi danas prvi put pred Savetom bezbednosti UN

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Dani Danon, izjavio je da će Savet bezbednosti UN sutra održati sastanak na njegov hitan zahtev radi zvanične rasprave o pitanju talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Danon je u objavi na svom X nalogu naveo da će to biti prva takva rasprava od napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023. godine, prenosi Times of Izrael.

"Tužno je što je Savetu bezbednosti bilo potrebno 11 meseci da ovo uradi i to tek nakon što su Hamasovi teroristi hladnokrvno ubili šest talaca", rekao je Danon i zahvalio predstavnicima SAD, Velike Britanije i Francuske koji su podržali njegov zahtev da SB UN zaseda o ovom pitanju.

 

Komentari (0)

Svet