Fokus

SAD zaplenile avion predsednika Venecuele Nikolasa Madura: Tvrde da je ilegalno kupljen za 13 miliona dolara

Komentari

Autor: BBC

02/09/2024

-

22:03

SAD zaplenile avion predsednika Venecuele Nikolasa Madura: Tvrde da je ilegalno kupljen za 13 miliona dolara
Nikolas Maduro - Copyright Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, File

veličina teksta

Aa Aa

SAD su zaplenile avion predsednika Venecuele Nikolasa Madura, tvrdeći da je prokrijumčaren i ilegalno kupljen za 13 miliona dolara.

Prema američkom ministarstvu pravde, avion Falcon 900EKS zaplenjen je u Dominikanskoj Republici i prebačen u američku državu Floridu.

Nejasno je kako je i kada avion završio u Dominikanskoj Republici. Podaci praćenja pokazuju da je u ponedeljak napustio aerodrom La Isabela u blizini glavnog grada Santo Dominga, a ubrzo potom stigao na aerodrom Fort Loderdejl na Floridi.

Maduro ili vlada u Venecueli nisu odmah komentarisali ovaj potez Vašingtona, prenosi BBC.

Američki zvaničnici rekli su da je avion zaplenjen zbog sumnje da je prekršio američke zakone o kontroli izvoza i sankcijama.

Dodali su da je istraga otkrila da su ljudi povezani sa Madurom navodno koristili lažnu kompaniju sa Kariba da sakriju svoju umešanost u ilegalnu kupovinu aviona od kompanije sa sedištem na Floridi krajem 2022. i početkom 2023. godine.

Avion je zatim ilegalno izvezen iz Sjedinjenih Država u Venecuelu preko Kariba u aprilu 2023.

Argument američkih zvaničnika da su prodaja i izvoz aviona predstavljali kršenje američkih sankcija verovatno neće imati veliku težinu kod predsednika Madura, koji je više puta optuživao SAD da se mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet