Fokus

Najmanje 11 odbeglih zatvorenika ubijeno u obračunu sa policijom na Haitiju

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2024

-

09:19

Najmanje 11 odbeglih zatvorenika ubijeno u obračunu sa policijom na Haitiju
Tanjug/AP/Odelyn Joseph - Copyright Tanjug/AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 11 odbeglih zatvorenika poginulo je u obračunu sa policijom, nakon bekstva iz zatvora u priobalnom gradu Sent-Mark u centralnom Haitiju, dok je jedan zatvorenik uhapšen, saopštila je policija.Predstavnik policije nije izneo dodatne detalje, uključujući broj odbeglih zatvorenika, navodi AP. 

List "Novelist" preneo je, pozivajući se na državnog policijskog komesara Vensiona Fransou, da su čuvari zatvora štrajkovali zahtevajući bolje uslove.  Fransoa je izrazio bojazan od pobune, sugerišući da su čuvari možda bili saučesnici u bekstvu zatvorenika. Mediji prenose da su se u blizini zatvora čuli pucnji.

Ovo je treće bekstvo iz zatvora ove godine u Haitiju.U martu su bande oslobodile hiljade zatvorenika nakon napada na dva najveća zatvora u Port-o-Prensu, što je dovelo do ostavke premijera Arijela Henrija.

Zatvor u Sent-Marku, koji se nalazi severno od glavnog grada, imao je i ranije problema sa bekstvima zatvorenika.U decembru 2014. godine, približno 30 zatvorenika je pobeglo, nakon što su isekli čelične šipke.

Zatvori u Haitiju su pretrpani, a pritvorske kazne mogu trajati godinama zbog lošeg pravosudnog sistema zemlje, navodi AP. 

Prošle godine je samo 1.892 od ukupno 11.816 zatvorenika u zemlji bilo osuđeno za krivična dela, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet