Fokus

Tajfun "Marija" pogodio severoistok Japana, mogao bi da donese rekordne padavine

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

09:25

Tajfun "Marija" pogodio severoistok Japana, mogao bi da donese rekordne padavine
Tajfun "Marija" pogodio severoistok Japana, mogao bi da donese rekordne padavine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tajfun "Marija" pogodio je danas severoistok Japana, odnosno prefekturu Ivate i mogao bi da donese rekordne padavine, što može izazvati klizišta i poplave, a evakuisano je stanovništvo iz pojedinih područja, saopštila je japanska meteorološka agencija.

Meteorolozi su upozorili je da bi tajfun "Marija" mogao da izazove klizišta, poplave u nižim predelima i visoke talase, preneo je Kjodo.

Očekuje se da će se tajfun, sa maksimalnom brzinom od 72 kilometra po času, kretati prema Japanskom moru.

"Vlada će učiniti sve što je moguće da se izbori sa situacijom", rekao je novinarima japanski premijer Fumio Kišida, ističući da će pružiti pomoć evakuisanom stanovništvu.

Japanska avio-kompanija "Japan Airlines" saopštila je danas da je otkazala sve ili mnoge letove sa ili ka aerodromima Aomori, Misava, Akita, Hanamaki, Sendai, Jamagata i Nigata, što je pogodilo oko 7.000 putnika.

Japanska železnička kompanija "East Japan Railway" saopštila je da bi brzi vozovi ka oblastima Tohoku, Akita i Jamagata mogli biti obustavljeni ili bi mogli biti odloženi njihovi polasci.

Meteorolozi su prognozirali da bi tajfun u utorak ujutru mogao doneti do 250 milimetara kiše u severoistočnom regionu do 06.00 sati po lokalnom vremenu i dodatnih 150 milimetara 24 sata kasnije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet