Fokus

FDA odbila zahtev da se ekstazi koristi za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaj

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

12:40

FDA odbila zahtev da se ekstazi koristi za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaj
FDA odbila zahtev da se ekstazi koristi za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaj - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) odbila je predlog farmaceutske kompanije "Likos Terapeutiks" (Lykos Therapeutics) koja je zatražila dozvolu da lek MDMA, odnosno ekstazi, počne da se koristi u terapiji za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Farmaceutska kompanija saopštila je da ih je FDA obavestila da MDMA ne može da bude odobren na osnovu podataka koji su do danas dostavljeni i da je zatražila dodatnu studiju, prenosi AP.

"Likos" i druge farmaceutske kompanije nadale su se da će MDMA biti odobren i da će "otvoriti put" za upotrebu drugih halucinogenih lekova u medicini.

Izvršna direktorka "Likosa" Ejmi Emerson izjavila je da joj se "srce slama"  zbog miliona vojnih veterana, žrtava seksualnog i porodičnog zlostavljanja i bezbroj onih koji pate od PTSP.

Antidepresivi su trenutno jedini lekovi za PTSP koje je FDA odobrila.

Ideja upotrebe psihodelika za poboljšanje psihoterapije nije nova.

Nekoliko terapeuta u Kaliforniji koristilo je MDMA tokom 1970-ih i 1980-ih, kada je njegova upotreba bila legalna, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet