Fokus

Napadač na pisca Salmana Ruždija u Njujorku optužen i za terorizam

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

20:40

Napadač na pisca Salmana Ruždija u Njujorku optužen i za terorizam
Napadač na pisca Salmana Ruždija u Njujorku optužen i za terorizam - Copyright Tanjug AP/Grant Pollard, Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac koji je nožem izbo pisca Salmana Ruždija, Hadi Matar 2022, optužen je po tri savezne tačke i za terorizam, navodi se u optužnici koju je danas objavila Velika porota.

Matar se tereti da je počinio teroristički čin koji je prevazišao nacionalne granice, pokušao da pruži materijalnu podršku stranoj terorističkoj organizaciji i pruži materijalnu podršku teroristima, prenosi CNN.

U avgustu 2022, Ruždi je izboden nekoliko puta na sceni neposredno pre nego što je trebalo da održi predavanje u Institutu u Njujorku. 

Matar se već izjasnio da nije kriv po optužbama za drugostepeni pokušaj ubistva i drugostepeni napad nožem.

On je odbacio sporazum o priznanju krivice koji je povezan sa federalnom optužbom za terorizam.

Savezne vlasti navode u otpečaćenoj optužnici velike porote da je Matar pokušao da pruži materijalnu podršku i resurse "stranoj terorističkoj organizaciji, odnosno, Hezbolahu". 

U optužnici na četiri stranice se navodi da je Matar "svesno pokušao da ubije i osakati osobu u Sjedinjenim Američkim Državama, u napadu koji je za posledicu imao teške telesne povrede nanete opasnim oružjem".

Četvrti roman Salmana Ruždija "Satanski stihovi", navukao je osudu nekih muslimana koji su smatrali da je to delo svetogrđe.

Pokojni iranski lider ajatolah Homeini, koji je knjigu opisao kao uvredu za islam i proroka Muhameda, izdao je verski dekret, ili fetvu, pozivajući na Ruždijevu smrt 1989. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet