Fokus

Haris na svom prvom predizbornom skupu u Viskonsinu: U novembru se bira između slobode i haosa

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

10:16

Haris na svom prvom predizbornom skupu u Viskonsinu: U novembru se bira između slobode i haosa
Kamala Haris - Copyright Tanjug/AP/Kayla Wolf

veličina teksta

Aa Aa

Predstojeći predsednički izbori u SAD predstavljaju izbor između slobode i haosa, izjavila je potpredsednica SAD Kamala Haris na predizbornom skupu u Viskonsinu.

"Verujemo u budućnost u kojoj svaka osoba ima priliku ne samo da preživi, već i da napreduje", rekla je Haris i navela da je to bio njen prvi predizborni skup od kada je pokrenula kampanju za izbor za predsednika SAD, a nakon što je predsednik SAD Džo Bajden odustao od trke za reizbor, prenosi AP.

Haris je na binu izašla uz pesmu "Sloboda"' i u govoru poručila da u SAD "'predatori zlostavljaju žene"' a "potrošači se pljačkaju"'.

Potpredsednica je kampanju označila kao "'kampanju u kojoj su ljudi na prvom mestu, za razliku od Trampove u kojoj su to korporacije i interesi".

Trampovu politiku opisala je kao zastarelu i zaostalu i takođe ga je optužila da želi da unazadi zemlju, piše Glas Amerike.

"U ovoj kampanji, obećavam vam da ću ponosno upoređivati svoje rezultate sa njegovim (Trampovim) bilo kog dana... Da li želite da živite u zemlji slobode, saosećanja i vladavine prava, ili u zemlji haosa, straha i mržnje", upitala je Haris.

Takođe je navela da će proširiti pristup pravu na abortus nakon odluke Vrhovnog suda da ukine to pravo na federalnom nivou.

"Zaustavićemo ekstremnu zabranu abortusa Donalda Trampa zato što verujemo ženama da same donose odluke o svojim telima a ne da im vlada govori šta da rade. Kada Kongres usvoji zakon o obnovi reproduktivnih sloboda, potpisaću ga kao predsednica SAD", istakla je Haris.

Tanjug/AP/Kayla Wolf

 

Agencija navodi i da je Haris od nedelje, kada je preuzela predizbornu trku od Bajdena, prikupila za kampanju još 100 miliona dolara u donacijama.

Viskonsin je važna savezna država koju demokrate vide kao suštinski važnu za obezbeđivanje pobede na predsedničkim izborima, odnosno u tim državama demokratski kandidati za predsednike tradicionalno pobeđuju.

Republikanci su se u kampanji usmerili na Haris i poručili da su bili spremni za promenu i da im njen izbor nije promenio planove u kampanji.

Tramp je Haris dao nadimak "Lažljiva Kamala" i optužio je da nije bila dovoljno čvrsta prema kriminalcima dok je bila tužilac.

Delegati bi trebalo formalno da imenuju predsedničkog kandidata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu u avgustu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet