Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska pregovaračka delegacija stigla u Egipat na pregovore o prekidu vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/07/2024

-

07:54

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska pregovaračka delegacija stigla u Egipat na pregovore o prekidu vatre
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska pregovaračka delegacija stigla u Egipat na pregovore o prekidu vatre - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Politika Izraela prema okupiranoj Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja o dve države sa Palestincima, naveo je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju koje je juče pročitao šef njegovof kabineta Kortni Retri na sastanku Saveta bezbednosti. Gutereš je upozorio da Izrael preduzima korake da proširi suverenitet nad okupiranom Zapadnom obalom i istakao da je da su nasilje i hapšenja u porastu na toj teritoriji od početka rata u Gazi. U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je misija instaliranja i rada privremenog plutajućeg pristaništa kod obale Gaze završena, čime je završen američki program pomoći Palestincima. S druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su SAD, snabdevajući Izrael oružjem i municijom, postale direktni saučesnici u palestinsko-izraelskom sukobu.

Ključni događaji:

  • Gutereš: Politika Izraela prema Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja dve države
  • Američka vojska okončala misiju dostave pomoći Gazi preko privremenog pristaništa
  • Izrael: Kneset velikom većinom izglasao rezoluciju protiv palestinske države
  • Lavrov: Snabdevanjem Izraela oružjem i municijom, SAD su postale saučesnici u sukobu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.32 Izvori: Operativni komandant Hezbolahovih Radvan snaga ubijen u izraelskom napadu

Habib Matuk, operativni komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, ubijen je u izraelskom napadu na južni Liban, izjavila su danas dva bezbednosna izvora. Matuk je zamenio drugog komandanta u elitnoj jedinici koji je poginuo ranije ove godine u izraelskom napadu, rekli su bezbednosni izvori, preneo je Reuters.

Matuk je ubijen u jednom od nekoliko napada na susedna pogranična sela Safad El Batih i Džmaidžmeh, naveli su izvori. Posle napada, 18 ranjenih je prebačeno u obližnju vladinu bolnicu Tebnin, dvoje u kritičnom stanju, rekao je Reuters direktor bolnice Mohamed Hamadi.

21.49 Netanjahu: Kontrola nad graničnim prelazom Rafa ključna za borbu protiv Hamasa

Izraelska kontrola nad graničnim prelazom Rafa je "od vitalnog značaja" za sledeću fazu rata protiv Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posete izraelskim vojnicima u gradu Rafi na granici Gaze i Egipta. Netanjahu je obećao da će Izrael nastaviti da kontroliše granicu Gaze sa Egiptom čak i nakon postizanja sporazuma o taocima sa Hamasom, što ta militantna grupa navodi da neće prihvatiti, preneo je Times of Israel.

"U isto vreme, vojni pritisak (koji izraelske snage) vrše upravo ovde, u 'Hamasovom grlu', pomaže nam da ostanemo čvrsti u našim pravednim zahtevima, pomaže nam da promovišemo sporazum o taocima - uključujući naš zahtev da oslobodimo maksimalan broj talaca u prvoj fazi plana", istakao je on.

20.22 Bela kuća: Bajden očekuje sastanak s Netanjahuom, Haris održava odvojeni susret

Američki predsednik Džo Bajden očekuje da će se sresti sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom naredne nedelje u Vašingtonu, ali to zavisi od njegovog oporavka od kovida 19, saopštila je danas Bela kuća. Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi poručio je da ''imamo očekivanja da će dva lidera imati priliku da se vide dok je premijer Netanjahu'' u Vašingtonu, prenosi Reuters.

Istakao je da će potpredsednica Kamala Haris održati odvojeni sastanak sa izraelskim liderom usled poziva Bajdenu da odustane od trke za reizbor, navodi Times of Israel.

18.37 Mekgurk otputovao na Bliski istok radi konsultacija o sukobu u Gazi

Američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk otputovao je danas na Bliski istok radi konsultacija o sukobu u Gazi, sa planiranim posetama Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik. Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, u ovom trenutku nije imao više detalja o planiranim razgovorima, preneo je Rojters.

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da ispregovaraju sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

18.30 Španija i Nemačka uhapsile četiri osobe zbog snabdevanja Hezbolaha delovima za dronove

Španiji su uhapšđene tri osobe i još jedna u Nemačkoj pod sumnjom da pripadaju mreži koja je snabdevala libansku militantnu grupu Hezbolah delovima za dronove kamikaze koji bi bili korišćeni u napadima na severu Izraela, saopštile su danas španske vlasti. Istraga je počela u Španiji kada je Civilna garda otkrila "sumnjive operacije" španskih kompanija koje vode libanski državljani, a koje su uključivale velike količine materijala i komponenti za proizvodnju dronova sposobnih da nose eksploziv od nekoliko kilograma, navodi se u saopštenju.

Vlasti veruju da je Hezbolah možda napravio nekoliko stotina dronova sa ovim komponentama, prenosi Asošiejted pres.

12.30 Italija uputila avion sa 60 tona humanitarne pomoći Gazi

Italija je uputila avion sa hranom i medicinskom opremom kao humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze u okviru inicijative iz Rima “Hrana za Gazu”.

Avion sa humanitarnom pomoći koji je poleteo iz Brindizija sleteo je u Aman u Jordanu, odakle će material biti isporučen u Gazu, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Pomoć uključuje 60 tona hrane, pribor za higijenu i sanitarnu opremu, kao i 150 šatora.

“Ovom operacijom jasno pokazujemo pažnju koju italijanska vlada posvećuje humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze”, rekao je šef italijanske diplomatije Antonio Tajani.

Inicijativu “Hrana za Gazu” predvodi Italija, zajedno za Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (FAO), Svetskim programom za hranu (WFP), kao i Međunarodnom federacijom Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Italija je u maju saopštila da će izdvojiti 30 miliona evra za tu Inicijativu.

07.51 Izraelska pregovaračka delegacija stigla u Egipat na pregovore o prekidu vatre

Dok zvaničnici Izraela i Hamasa i dalje razmatraju najnoviji mirovni predlog, izraelska pregovaračka delegacija je, prema tvrdnjama trojice neimenovanih zvaničnika na egipatskom aerodromu, stigla u Egipat spremna da nastavi pregovore o prekidu vatre.

Međunarodni posrednici pritiskaju Izrael i Hamas ka postepenom dogovoru koji bi zaustavio borbe i oslobodio oko 120 talaca koje u Pojasu Gaze drži ta palestinska militantna grupa, prenosi AP. Razgovori između dve sukobljene strane su poremećeni tokom proteklog vikenda kada je Izrael potvrdio da je u masovnom napadu gađao i vojnog komandanta Hamasa, međutim za sada se ne zna da li je zapovednik palestinske militantne grupe likvidiran. Prema podacima ministarstva zdravstva u okupiranoj palestinskoj enklavi u izraelskoj kopnenoj ofanzivi i bombardovanjima širom Pojasa Gaze ubijeno je više od 38.600 ljudi, i boraca Hamasa, i civila.

07.41 Izrael: Kneset velikom većinom izglasao rezoluciju protiv palestinske države

Izraelski Kneset je rano jutros glasao i sa velikom većinom usvojio rezoluciju kojom se odbacuje uspostavljanje palestinske države, preneli su lokalni mediji. Rezoluciju su zajedno podržale stranke iz koalicije premijera Benjamina Netanjahua, kao i desničarske stranke iz opozicije, a dokument je dobio podršku čak i od centrističke Stranke nacionalnog jedinstva Benija Ganca, prenosi Tajms of Izrael.

Poslanici iz stranke levog-centra Ješ Atid opozicionog lidera Jaira Lapida napustili su plenum kako bi izbegli da daju podršku ovoj rezoluciji jer je Lapid ranije izražavao podršku rešenju sa dve države. Jedini koji su podržali rezoluciju bili su poslanici stranaka Rada, Ra'ama i Hadash-Ta'al.

07.38 Američka vojska okončala misiju dostave pomoći Gazi preko privremenog pristaništa

Američka vojska saopštila je juče da je misija instaliranja i rada privremenog plutajućeg pristaništa kod obale Gaze završena, čime je završen američki program pomoći Palestincima. Zamenik komandanta Centralne komande SAD Bred Kuper naveo je da je završena operacija pomorske dostave pomoći u Gazu i da zbog toga više nema potrebe za pristaništem, prenosi Reuters. Kuper je rekao da će se napori za distribuciju pomoći Gazi koja stiže morskim putem sada prebaciti na uspostavljenu luku Ašdod u Izraelu.

"Naša procena je da je privremeno pristanište postiglo predviđeni efekat da u Gazu privuče veoma veliki obim pomoći i osigura da pomoć stigne do civila u Gazi na brz način", rekao je Kuper.

profimedia

 

07.30 Gutereš: Politika Izraela prema Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja dve države

Politika Izraela prema okupiranoj Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja o dve države sa Palestincima, naveo generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju koje je juče pročitao šef njegovof kabineta Kortni Retri na sastanku Saveta bezbednosti. U saopštenju, Gutereš je upozorio da Izrael preduzima korake da proširi suverenitet nad okupiranom Zapadnom obalom i istakao da je da su nasilje i hapšenja u porastu na toj teritoriji od početka rata u Gazi, prenosi Times of Israel.

"Administrativnim i pravnim koracima Izrael menja geografiju Zapadne obale, a očekuje se da će se proširenje naselja ubrzati zbog velikih zaplena zemljišta u strateškim oblastima i promena u planiranju, upravljanju zemljištem i upravljanju. Nedavni događaji zabijaju bodež u srce svake perspektive za rešenje sa dve države", dodao je Gutereš.

Tanjug/AP/Themba Hadebe

 

07.00 Lavrov: Snabdevanjem Izraela oružjem i municijom, SAD su postale saučesnici u sukobu

Sjedinjene Američke Države su, snabdevajući Izrael oružjem i municijom, postale direktni saučesnici u palestinsko-izraelskom sukobu, baš kao i u Ukrajini, izjavio je juče predsedavajući Saveta bezbednosti UN, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Pružajući diplomatsko pokriće za akcije Izraela, snabdevajući oružjem i municijom, Vašington je, to je svima jasno, postao direktni saučesnik u sukobu, baš kao i u slučaju Ukrajine", rekao je šef ruske diplomatije na otvorenom sastanku Saveta bezbednosti, prenose Izvestija.

Prema njegovim rečima, krvoproliće u Gazi biće zaustavljeno ako SAD prestanu da podržavaju Izrael, ali, kako je naveo, "Vašington to ne želi ili ne može".

Komentari (0)

Svet