Fokus

Gambija odbacila nacrt zakona o okončanju zabrane sakaćenja ženskih genitalija

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

14:47

Gambija odbacila nacrt zakona o okončanju zabrane sakaćenja ženskih genitalija
Gambija odbacila nacrt zakona o okončanju zabrane sakaćenja ženskih genitalija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Gambije danas je odbacio nacrt zakona kojim bi se okončala zabrana sakaćenja ženskih genitalija (FGM) nakon što su poslanici prethodno izglasali sve klauzule predloženog zakona, saopštio je predsednik parlamenta Fabakari Tombong Džata.

Predlog zakona o ukidanju zabrane FGM-a prošao je drugo čitanje u martu, a samo pet od 53 poslanika glasalo je protiv, što je izazvalo zabrinutost među grupama za ljudska prava da će Gambija postati prva zemlja koja će poništiti zabranu te prakse.

Poslanici su danas ponovo glasali o svakoj od klauzula zakona pre trećeg i konačnog čitanja zakazanog za 24. jul, pri čemu je većina glasala protiv svake klauzule, prenosi "Reuters".

"Narodna skupština ne može da se angažuje u tako uzaludnoj vežbi da dozvoli da se predlog zakona nastavi u trećem čitanju. Nacrt zakona je odbijen i zakonodavni proces je završen'', rekao je predsednik parlamenta nakon glasanja.

Vladini podaci ukazuju da je u Gambiji 73 odsto žena starosti između 15 i 49 godina bilo podvrgnuto sakaćenju genitalija.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da FGM nema zdravstvene koristi i može dovesti do prekomernog krvarenja, šoka, psihičkih problema i smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet