Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska delegacija napustila Dohu nakon sastanka sa katarskim posrednicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

05/07/2024

-

08:24

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska delegacija napustila Dohu nakon sastanka sa katarskim posrednicima
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska delegacija napustila Dohu nakon sastanka sa katarskim posrednicima - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Abed Khaled, Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Na stolu je novi predlog o primirju između Hamasa i Izraela, iznesen upravo sa palestinske strane, o kojem se ozbiljno raspravlja. U vezi sa tim pitanjem izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je sastanak bezbednosnog kabineta, gde je raspravljano o predlogu. Pozivima na mir se pridružio i turski predsednik Redžep Tajip Erogan, koji smatra da uprkos svim preprekama mora da se obezbedi mir u regionu, u čemu će Turska uzeti svoju ulogu. Dobre vesti na temu eventualnog primirja stigle su kasno sinoć kada je izraelski pregovarač rekao da postoje "realne šanse" za postizanje primirja. S druge strane, tinjajući sukob na relaciji Hezbolah-Izrael je nastavljen lansiranjem 200 raketa na izraelske vojne baze na severu zemlje.

Ključni događaji:

  • Hamas "razmenio ideje" sa medijatorima da se završi rat, izraelski zvaničnici "vide šansu" za dogovor
  • Netanjahu sazvao sastanak bezbednosnog kabineta da razmotre predlog Hamasa o primirju
  • Hezbolah lansirao 200 raketa na izraelske vojne baze na severu zemlje
  • Erdogan pozvao na mir u regionu i okončanje sukoba u Pojasu Gaze
  • Izraelski pregovarač: Postoji realna šansa da se postigne dogovor o oslobađanju talaca

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

19.38 "Reuters": Izraelska delegacija napustila Dohu nakon sastanka sa katarskim posrednicima

Izraelska delegacija predvođena šefom izraelske obaveštajne službe Mosad Davidom Barneom napustila je Dohu nakon sastanka sa katarskim posrednicima o pregovorima o prekidu vatre u Gazi, izjavio je danas za "Reuters" izvor koji ima saznanja o razgovorima.

Prema rečima neimenovanog izvora, Barnea se vratio u Izrael da se konsultuje sa izraelskom vladom.

Napori da se osigura prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi dobili su zamah danas nakon što je Hamas izneo revidirani predlog o uslovima sporazuma, a Izrael saopštio da će nastaviti zaustavljene pregovore.

19.24 Netanijahu obavestio Bajdena da će poslati delegaciju na nastavak pregovora o primirju

Napori da dođe do primirja i oslobađanja talaca u Pojasu Gaze dobili su danas novi zamah, nakon što je Hamas predao revidirani predlog sporazuma o prekidu vatre, a Izrael pristao na nastavak pregovora.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obavestio je američkog predsednika Džozefa Bajdena da će poslati delegaciju na nastavak pregovora o primirju, javlja "Reuters".

Bajden je pozdravio taj potez, naveo je izvor iz izraelskog pregovaračkog tima, koji će predvoditi šef Mosada David Barnea. Izrael je sve dosadašnje predloge odbaciovao kao neprihvatljive.

Palestinski zvaničnik blizak međunarodnim pregovaračima izjavio je da bi poslednji predlog Hamasa mogao da vodi ka okviru sporazuma o primirju koji bi Izrael prihvatio.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

19.01 Iscepani plakati Hamasovih talaca na kancelariji kongresmena u Kapitolu

Kongresmen iz IIinoisa Bred Šnajder izjavio je danas da je njegova kancelarija u Vašingtonu vandalizovana i da su iscepani posteri onih koje je kidnapovala militantna grupa Hamas.

"Moja kancelarija je juče vandalizovana u podlom činu mržnje u kojem su posteri sa više od 100 ljudi koji su još u zarobljeništvu u Gazi, uključujući osam  Amerikanaca, pocepani sa zida, iseckani i bačeni preko hodnika", rekao je Šnajder, prenosi "Jerusalem post".

On je ocenio da "ove akcije idu u prilog Hamasovim teroristima i omogućavaju im da nastave da drže taoce ne samo onih koje su kidnapovali iz Izraela, već i svih civila u Gazi". Smatra da se napad dogodio zbog praznika Dana nezavisnosti, koji je održava 4. jula.

"Ovo je bio sraman čin svakog dana, a posebno 4. jula, na Dan nezavisnosti naše zemlje. To (cepanje postera posvećenih taocima Hamasa) je bila samo jedna od mnogih neameričkih akcija koje su se desile širom zemlje na dan kada slavimo slobodu i demokratiju. Zgrožen sam video snimcima i izveštajima pojedinaca koji 4. jul nazivaju 'terorističkim praznikom' i pale američke zastave", rekao je Šnajder.

On je naveo da su grupe koje su marširale kroz Čikago 4. jula protestovale ispred njegove kuće prošle subote "u sred noći".

Aktivisti povezani sa mrežom palestinske zajednice SAD, američkim muslimanima za Palestinu Čikago i studentima za pravdu udarali su u bubnjeve i skandirali protiv Šnajdera.

Oni od njega zahtevaju da vrati američko finansiranje Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku i da smanji vojnu pomoć Izraelu.

"Smatramo ga odgovornim za smrt više od 45.000 Palestinaca u Gazi. Ovo je tek početak", napisala je Direktna akcija za Palestinu na Instagramu u nedelju.

Demonstranti su u nedelju uveče održali demonstracije i ispred kuće guvernera Ilinoisa Džeja Roberta Prikera, zahtevajući da država prekine odnose sa Izraelom.

Tanjug AP/Lucy North/PA via AP

 

15.58 Hamas odbacio navode o ulasku stranih snaga u Gazu

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da odbacuje bilo kakve navode i stavove koji podržavaju planove da strane snage uđu u Pojas Gaze. Palestinski narod neće dozvoliti da stranci budu njihovi staratelji, naveo je Hamas, prenosi "Reuters".

Grupa je takođe navela da je obavestila svog saveznika, militantnu grupu Hezbolah, da je pristala na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a lider moćne libanske grupe pozdravio je taj korak, rekla su dva izvora.

Delegacija Hamasa na čelu sa zamenikom lidera grupe Halilom Al Hajom obavestila je lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha o najnovijim dešavanjima na sastanku u Bejrutu.

Hezbolah koji podržava Iran naveo je u ranijem saopštenju da su Nasralah i Haja razgovarali o pregovorima koji bi doprineli primirju u Pojasu Gaze. Hezbolah i Izrael su skoro devet meseci razmenjivali vatru zbog sukoba u Pojasu Gaze, što je izazvalo strah od sveopšteg rata između teško naoružanih protivnika, navedeno je.

Jedan od izvora, zvaničnik Hezbolaha, rekao je za "Reuters" da će ta grupa prekinuti napade na Izrael čim bilo sporazum o prekidu vatre u Gazi stupi na snagu. Visoki zvaničnik američke administracije rekao je juče da je Hamas značajno promenio svoj stav u vezi sa potencijalnim sporazumom o oslobađanju talaca sa Izraelom.

Tanjug/ AP Photo/Vahid Salemi

 

13.48 Erdogan: Zapad mora da izvrši pritisak na Izrael da bi se rat okončao

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da zapadne zemlje moraju da izvrše pritisak na Izrael da prihvati najnoviji predlog o prekidu vatre u Gazi.

"Nakon telefonskog poziva predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (izraelskom premijeru) Benjaminu Netanjahuu, nadam se da će konačno primirje biti za nekoliko dana kako bi se zaustavili masakri u Izraelu", rekao je Erdogan novinarima na povratku iz Kazahstana, gde je prisustvovao samitu Šangajske organizacije za saradnju.

On je napomenuo da veruje da je definitivni prekid u Pojasu Gaze moguć.

Associated Press

13.40 Drugi čovek Hezbolaha ne očekuje totalni rat sa Izraelom

Zamenik generalnog sekretara Hezbolaha, Naim Kasem, izjavio je danas da ta organizacija ne očekuje totalni rat sa Izraelom u ovom trenutku, ali da je spremna za najgori scenario.

Kasem je za Sputnjik kazao da Izrael "nema izbora" nego da okonča rat protiv Hamasa putem sporazuma o prekidu vatre.

"Hamas neće stati ukoliko i Izrael ne stane, a najverovatniji ishod za kraj rata biće kroz postizanje sporazuma, posebno zbog previranja unutar Izraela", rekao je Kasem, misleći na proteste protiv vlade, preneo je Times of Israel.

On je dodao da trenutno nije aktuelna mogućnost proširenja rata, ali da je njegova organizacija spremna na najgore.  

08.44 Pet Palestinaca ubijeno, nekoliko ranjeno u izraelskom napadu na Dženin

Pet Palestinaca je ubijeno, a nekoliko ranjeno u napadu izraelske vojske (IDF) na grad Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Izraelske snage su navodno upale u Dženin sa nekoliko vojnih vozila i opkolile kuću u zapadnom delu grada, prenosi palestinska agencija Wafa. Kako se navodi, IDF je zahtevao predaju jednog čoveka koji se nalazio u kući, pre nego što su ispalile projektile na taj objekat.

profimedia

 

08.25 Izraelski pregovarač: Postoji realna šansa da se postigne dogovor o oslobađanju talaca

Postoji "realna šansa" da se postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koje ta grupa drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, rekao je izvor iz izraelskog pregovaračkog tima za Tajms of Izrael nakon što je premijer Benjamin Netanijahu odlučio da pošalje delegaciju na narednu rundu pregovora.

"Predlog koji je izneo Hamas uključuje veoma značajan napredak", naveo je izvor, nakon što je palestinska militantna grupa poslala Izraelu preko posrednika revidirani predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Drugi izraelski zvaničnik potvrdio je da će izraelsku delegaciju na pregovorima predvoditi šef Mosada Dejvid Barnea.

07.08 Hamas osuđuje otimanje zemljišta za naselja na Zapadnoj obali

Hamas je kritikovao odluku Izraela da odobri najveću zaplenu zemlje u više od tri decenije na okupiranoj Zapadnoj obali. Hamas je u saopštenju naveo da taj potez pokazuje "očigledno nepoštovanje međunarodnih zakona i odluka koje kriminalizuju naselja" od strane izraelske vlade, dok i dalje dozvoljava naseljenicima da nastave da napadaju Palestince na Zapadnoj obali, prenosi "Al Jazeera".

Ove "fašističke" odluke, kako je saopšteno iz Hamasa, samo će ojačati palestinski narod, njegovu postojanost prema svojoj zemlji i njihov "otpor okupaciji na svim frontovima".

Grupa je pozvala UN i međunarodnu zajednicu da preduzmu hitne korake da spreče Izrael da "promeni realnost na terenu", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

 

06.38 Al Jazeera: Dva Palestinca ubijena u napadu na kuću u Gazi

Civilna odbrana Gaze saopštila je da su njeni timovi izvukli tela dve ubijene Palestinke nakon što je izraelski napad pogodio stambenu kuću u naselju Daraž u gradu Gazi, prenosi "Al Jazeera". Nekoliko drugih je ranjeno i izvučeno je ispod ruševina nakon napada na porodičnu kuću al-Bardavil. Civilna odbrana je dodala da je dvoje dece i dalje "nestalo" ispod ruševina.

Tanjug/AP

 

06.14 Izraelski pregovarač: Postoji realna šansa da se postigne dogovor o oslobađanju talaca

Postoji "realna šansa" da se postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koje drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, rekao je izvor iz izraelskog pregovaračkog tima za Tajms of Izrael nakon što je premijer Benjamin Netanijahu odlučio da pošalje delegaciju na narednu rundu pregovora.

"Predlog koji je izneo Hamas uključuje veoma značajan napredak", naveo je izvor, nakon što je palestinska teroristička grupa poslala Izraelu preko posrednika revidirani predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet