Fokus

Vašington post: Severna Koreja bi za šest meseci mogla Rusiji da isporuči 1,6 miliona komada artiljerijske municije

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2024

-

19:27

Vašington post: Severna Koreja bi za šest meseci mogla Rusiji da isporuči 1,6 miliona komada artiljerijske municije
Vašington post: Severna Koreja bi za šest meseci mogla Rusiji da isporuči 1,6 miliona komada artiljerijske municije - Copyright EPA-EFE/KCNA

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja bi mogla da prebaci 1,6 miliona komada artiljerijske municije Rusiji u roku od šest meseci, prenosi Vašington post, pozivajući se na podatke neprofitne organizacije za globalnu bezbednost C4ADS.

Prema tim podacima, od avgusta do januara više od 74.000 metričkih tona eksploziva distribuirano je iz dve luke na Dalekom istoku Rusije na 16 lokacija uglavnom duž zapadne granice u blizini Ukrajine. 

Ta težina je jednaka približno 1,6 miliona artiljerijskih granata tipa koje je Rusija koristila u ratu.

Prema C4ADS-u, predmeti u kojima je tovar stigao označeni su kao municija, iako se u dokumentaciji nazivaju eksplozivom.

Podaci se ne odnose na poreklo pošiljki, ali je analiza Vašington posta i C4ADS pronašla dokaze o kretanju ruskih brodova između Severne Koreje i Rusije tokom istog perioda.

Analiza satelitskih snimaka i podataka o morskom saobraćaju pokazuje da su brodovi pod ruskom zastavom, povezani sa vojskom zemlje, pristali u severnokorejskoj luci Rajin, a zatim kasnije u ruskim lukama Vostočni i Dunaj. Prema podacima, većina eksploziva je otišla na lokacije u Rusiji u roku od nedelju dana od dolaska.

"Ovo je najbliže dokazu rusko-severnokorejske veze kada je u pitanju transfer municije i dokazuje da su Rusi i Severnokorejci lagali negirajući transfere", rekao je Go Miong-hiun, viši naučni saradnik na Institutu u Seulu za strategiju nacionalne bezbednosti, koja je povezana sa južnokorejskom obaveštajnom agencijom.

Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

 

Kako je naveo, ti podaci daju veći kredibilitet činjenici da Severna Koreja pomaže Rusiji da vodi svoj rat u Ukrajini.

"Osim ako nemamo fotografije, ili ako Severnokorejci ne kažu: 'Vidi, prenosili smo granate u Rusiju' ili nešto slično, ovo je najbolje što možemo da dobijemo", ocenio je Go.

Vašington post navodi da se Rusija, čije su zalihe municije pri kraju, oslanja na svoje malobrojne saveznike, dok izolovana Severna Koreja traži načine da zaradi.

Istovremeno, Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu između ruskog i severnokorejskog lidera daje formalne osnove za snabdevanje Rusije municijom iz te zemlje.

Kim Džong Un i Putin potpisali su ove nedelje u Pjongjangu sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, prema kojem su odnosi dve zemlje podignuti na nivo saveznika.

Dva dana pre sastanka, američki Stejt department je procenio da je Severna Koreja od septembra isporučila Rusiji više od 11.000 kontejnera municije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet