Fokus

Požar u Kaliforniji ugašen na 50 odsto zahvaćene površine: Izgorelo hiljade hektara šume i rastinja

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2024

-

12:56

Požar u Kaliforniji ugašen na 50 odsto zahvaćene površine: Izgorelo hiljade hektara šume i rastinja
Požar u Kaliforniji ugašen na 50 odsto zahvaćene površine: Izgorelo hiljade hektara šume i rastinja - Copyright Tanjug AP/Kent Porter/The Press Democrat via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vatrogasci su uspeli da ugase požar istočno od San Franciska u Kaliforniji na oko 50 odsto zahvaćene površine, a u požaru je izgorelo hiljade hektara šume i rastinja.

Hiljadama ljudi u toj oblasti, uključujući i one u delovima grada Trejsi koji ima 100.000 stanovnika, u subotu je naređeno da se evakuišu, a naredba za evakuaciju je ukinuta u nedelju veče, prenosi AP. Istraga o uzroku požara i dalje traje.

Požar je izbio u subotu popodne na travnatim površinama kojima upravlja Nacionalna laboratorija "Lorens Livermor", jedan od ključnih centara u zemlji za nauku i tehnologiju nuklearnog oružja. 

Odeljenje za šumarstvo i zaštitu od požara Kalifornije saopštilo je da istraživački centar niti laboratorija nisu bili neposredno ugroženi vatrom.

Tanjug AP/Kent Porter/The Press Democrat via AP

 

Trejsi se nalazi oko 100 kilometara južno od glavnog grada Kalifornije, Sakramenta. Predstavnik vatrogasaca Džoš Silveira izjavio je u nedelju da je izgorela  jedna kuća i da su prilikom gašenja vatre povređena dvojica vatrogasaca. 

Meteorološka služba najavila je da se narednih dana na tom području očekuju "opasni vremenski uslovi" sa temperaturama od 39 do 42 stepena Celzijusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet