Fokus

Prva Putinova zvanična poseta u petom mandatu - Kina: Potpisana izjava o produbljivanju odnosa, u fokusu ekonomske veze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2024

-

19:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je u dvodnevnoj poseti Kini, gde se sastao sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Ovo je prva Putinova zvanična poseta u novom predsedničkom mandatu, a druga Pekingu u poslednjih osam meseci. 

Dvojica lidera naglasili su potrebu produbljivanja odnosa Moskve i Pekinga u trenutnim geopolitičkim okolnostima. Zapadne vlade i mediji ovaj susret vide kao kinesku podršku ratu u Ukrajini. 

Uoči posete Kini, ruski predsednik je naglasio neprikosnoveni stepen odnosa dve države, dodavši da u svetlu teške međunarodne situacije, odnosi Moskve i Pekinga samo jačaju. 

Činjenicu da je Putinova poseta Kini prva zvanična u petom predsedničkom mandatu, zapadni mediji ocenjuju kao traženje podrške od Pekinga za nastavak rata u Ukrajini. Da je svakako ovaj rat bio tema susreta dvojice lidera, potvrdio je i sam ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ja esam sa svoje strane obavestio lidera Narodne republike Kine o situaciji koja se razvija oko Ukrajinske krize. Zahvalni smo našim kineskim prijateljima i kolegama na inicijativama koje iznose za rešavanje ovog problema", rekao je Putin.

Zajednička izjava o produbljivanju odnosa

Si i Putin su usvojili i potpisali zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije u koji su označene smernice za razvoj odnosa dve zemlje. 

Iako Kina ne prodaje oružje Rusiji, Vašington veruje da Peking izvozi tehnološku opremu i ključne komponente za vođenje rata.

Si Đinping je u ovom slučaju imao nešto diplomatskiju poruku od svog ruskog kolege, rekavši da je stav Kine nepokolebljiv i da se zansiva da uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja.

"Obe strane su se složile da je političko rešenje Ukrajinske krize adekvatan pravac. Stav Kine po ovom pitanju je dosledan. Ovo uključuje poštovanje principa povelje Ujedinjenih nacija, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i poštovanje razumljive, bezbedosne zabrinutosti svih strana i izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog novog bezbednosnog okvira", rekao je kineski predsednik.

Zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu izazvale su radikalnu promenu na ruskom ekonomskom kursu. Trgovinska razmena Rusije i Kine dostigla je 240 milijardi dolara prošle godine. 

Zbog svega toga, Moskva i Peking vide jedni druge kao ključne partnere za redefinisanje svetskog poretka. 

Tanjug/AP/Sergei Guneyev

 

"Nastavićemo da delujemo složno za uspešan razvoj dve zemlje, prosperitet dva naroda i povećanje autoriteta i uticaja Rusije i Kine u svetu", rekao je Putin nakon ovog susreta.

Sličnu poruku je imao i Si Điping navodeći da ove dve zemlje dugo neguju korektne odnose.

"Kontinuirano učvršćivanje i razvijanje prijateljstva Rusije i Kine u skladu je sa očekivanjima međunarodne zajednice i trendom ovog vremena. To je od nemerljivog značaja", rekao je Si.

Susret dvojice lidera protekao je u znaku rastuće ruske ofanzive u Ukrajini, ali i Putinovog imenovanja novog ministra odbrane Andreja Belousova. 

Novi ministar važi za jednog od glavnih ekonomskih službenika Kremlja, a prati ga reputacija nepodkupljivog čoveka, što nije bio slučaj sa nekima od saradnika njegovog prethodnika Šojgua. 

Imenovanjem Belousova, Putin nastoji da obezbedi efikasnije upravljanje ratnom ekonomijom, što u svetlu sve intenzivnih ruskih napada pojedini ukrajinski poslanici vide kao alarmantan signal. 

Filipović: Susret još jedan podsticaj simboličko dobrih odnosa Kine i Rusije

Naučni saradnik na Institutu za evropske studije Aleksa Filipović ocenio je za Euronews svet susret dvojice lidera kao još jedan podsticaj simbolično dobrog odnosa Sija i Putina, pogotovo kada se u odnos uzme činjenica da rat Rusije i Ukajine i dalje traje.

"Dakle, pogledajte samo kako je bila poseta Šolca ili Blinkena Pekingu. Ona se potpuno razlikuje od toga kako je Putin dočekan sa crvenim tepihom, počesnom stražom i orkestrom. To je bilo i očekivano. Samo se pokazuje da se nastavljuju ti dobri odnosi i da će se dalje ta strateška saradnja nastaviti", rekao je on.

Kako je naglasaio ovaj susret nikako ne govori o bilo kakvom vojnom savezu između Kine i Rusije, i dodaje da to nikako nije bila agenda ovog susreta.

"Mađutim, sve ostalo može da se očekuje: ekonomski savez, koliko god to može da bude, razmena, trgovinska razmena u juanima i rubljama i slično. Dakle, dolar se izbacuje maltene iz trgovinske razmene. Takođe stvaraju se mogućnosti za dalji razvoj visoke tehnologije unutar Kine, unutar Rusije i zajednički kosmički program između Kine i Rusije", rekao je.

Euronews

Na pitanje da li su odnosi sada jači u odnosu na period od ranije, kaže da svakako treba imati u vidu da je Kina svesna kroz šta sve prolazi Rusija zbog rata sa Ukrajinom, kao i da su kineski i američki odnosi, sa druge strane, zategnutiji. Zbog toga je, kaže, Kina i opreznija.

"Kina sada shvata da ipak sve one sankcije, penali koji su uvedeni prema Rusiji zbog rata u Ukrajini, to verovatno čeka i u Kinu u nekom od narednih perioda, pogotovo ukoliko dođe do eskalacije između SAD i Kine. Međutim, sa druge strane, zato se sada produbljuju te ekonomske veze između Rusije i Kine, kao i između Kine i drugih zemalja koje su prijateljski okrenute prema tome", objašnjava on.

Na pitanje da li rat u Ukrajini bio u fokusu susreta dvojice lidera, Filipović smatra da to svakako jeste bila tema susreta, ali ne jedna od ključnih.

"Ne mislim da je Ukrajina toliko visoko na agendi između Rusije i Kine, pre svega zbog toga što je već se videlo otprilike da rat u Ukrajini ide u korist Rusije i da će se to pre ili kasnije završiti nekim pregovorima. Ono što je bitnije jeste da Rusija je dobila podršku Kini i to njoj za sada dosta znači", smatra on.

Komentari (0)

Svet