Fokus

Politički Nostradamus Amerike: Ko je Alan Lihtman, profesor koji je predvideo poslednjih 9 predsednika i - kako to radi?

Komentari

Autor: USA Today

10/05/2024

-

13:49

Politički Nostradamus Amerike: Ko je Alan Lihtman, profesor koji je predvideo poslednjih 9 predsednika i - kako to radi?
Alan Ličman - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Alan Lihtman, profesor istorije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, tačno je predvideo ishod devet od 10 poslednjih predsedničkih izbora od reizbora Ronalda Regana 1984. godine.

Kako on to radi? Uz pomoć kristalne kugle? Tarota? Povlači se u pustinju i razgovara s duhovima? Ne, on to radi uz pomoć - nauke. Konkretno, primenom nauke o kretanju tektonskih ploča na američku istoriju i politiku.

Lihtman je razvio metriku za svoja predviđanja uz pomoć stručnjaka za zemljotrese iz Moskve 1981. godine i koristi 13 istorijskih faktora ili "ključeva" za određivanje predsedničkih trka – četiri od tih faktora su zasnovana na politici, sedam na učinku, a dva na ličnosti kandidata. Aktuelna stranka na vlasti bi morala da izgubi šest od tih faktora, ili "ključeva", da izgubi Belu kuću.

U nedavnom telefonskom intervjuu za USA Today, Lihtman je podelio kako je razvio svoj metod i šta misli o predsedničkoj trci 2024. između pretpostavljenih kandidata dve stranke: predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

A evo kako je sve počelo.

"Odrastao sam u veoma političkoj porodici i uvek smo razgovarali o politici za stolom. Godine 1960, kada sam imao 13 godina, otišao sam na miting Džona F. Kenedija u Njujorku i bio sam potpuno inspirisan. On je doslovno oduvao nas mlade i od tada sam nastavio da se bavim politikom.

Bez Rusa - ništa

Od tog momenta do uspešnog predviđanja predsedničkih izbora put je bio zanimljiv. 

"Kao i mnoge druge dobre ideje, slučajno sam naišao na "ključeve" dok sam bio gostujući istaknuti naučnik na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u južnoj Kaliforniji 1981.Tamo sam upoznao vodeći svetski autoritet za predviđanje zemljotresa, Vladimira Keilisa-Boroka, šefa Instituta za prepoznavanje uzoraka i predviđanje zemljotresa u Moskvi i njegova ideja je bila da sarađujemo. Shvatite ovo: 1963. godine bio je član sovjetske naučne delegacije koja je došla u Vašington DC pod JFK-om i pregovarala o daleko najvažnijem ugovoru u istoriji sveta: Ugovoru o zabrani nuklearnih proba", ispričao je Lihtman i nastavio:

profimedia

 

"Keilis-Borok mi je tada rekao: 'U Vašingtonu sam se zaljubio u politiku i oduvek sam želeo da koristim metode predviđanja zemljotresa za predviđanje izbora'. Ali, rekao je: 'Živim u Sovjetskom Savezu – izbori? Zaboravi. To je vrhovni vođa ili gubiš glavu. Ali ti, ti si stručnjak za američku istoriju i politiku, zajedno možemo da rešimo problem'. Tako smo postali 'Čudni par' političkih istraživanja i ponovo smo konceptualizovali predsedničke izbore u terminima zemljotresa: Stabilnost – partija koja drži Belu kuću zadržava Belu kuću, a zemljotres – partija izlazi iz Bele kuće".

Lihtman je potom objasnio kako ova terorija funkcioniše u praksi.

"Imajući to na umu, posmatrali smo sve američke predsedničke izbore, od dana početka politike, izbora Linkolna 1860. do izbora Regana 1980. godine, koristeći Keilis-Borokovu matematičku metodu prepoznavanja obrazaca. Bila je to retrospektivna istraga koja je dovela do "13 ključeva Bele kuće“: jednostavnih tačno/netačno pitanja koja otkrivaju da li će doći do stabilnosti ili zemljotresa, i našeg pravila o odlučivanju od šest ključeva, odnosno šest ključeva koji idu protiv stranke koja je trenutno u Beloj kući.

Šta smo videli 2020.

2020. održani su veoma interesantni izbori, gde je Lihtman tačno predvideo pobednika.

"U 2019, Tramp je pao na samo četiri ključa. Zapamtite, potrebno je šest ključeva da biste nastavili zabavu u Beloj kući. Još nisam dao prognoze, ali stvari su izgledale prilično dobro. Onda je udarila pandemija. Kada sam predvideo Trampovu pobedu 2016. – što me, možete zamisliti, nije učinilo veoma popularnim u 90 odsto demokratskom Vašingtonu gde predajem – Tramp mi je zapravo poslao poruku u članku Vašington posta gde sam predvideo njegovu pobedu u kojoj je pisalo: „Čestitam profesore, dobra odluka".

"On je cenio moj poziv, ali nije razumeo značenje ključeva. Ključevi prvenstveno ispituju snagu i učinak stranke u Beloj kući", nastavio je profesor Lihtman i objasnio:

"Velika poruka: Važna je uprava, a ne kampanja. Tramp to nije razumeo. Dakle, kada je pandemija udarila, umesto da se suštinski bavi pandemijom kao što bi ključevi ukazivali, pokušao je da se izvuče iz nje. Naravno, nije uspelo; ekonomija je pala, a on je izgubio dva dodatna ključa: kratkoročnu i dugoročnu ekonomiju. To ga je ostavilo bez šest ključeva, dovoljno da predvidi njegov poraz.

Zaboravite ankete, zaboravite stručnjake.

Iako nikada ne otkriva svoje predviđanje pre avgusta u izbornoj godini, Lihtman je ipak otkrio kako vidi aktuelnu situaciju. 

"Zaboravite ankete, zaboravite stručnjake. Ankete šest meseci, pet meseci, čak i bliže izborima, imaju nultu prediktivnu vrednost. Zaboravite sve stručnjake koji su rekli da je Bajden prestar. Jedina šansa demokrata za pobedu je da se Bajden kandiduje za reizbor. Jedan od mojih ključeva je dužnost, on to očigledno ima. Drugi ključ je partijsko takmičenje, on nije osporen. To su dva ključa koje Bajden već ima. To znači da bi šest ključeva od preostalih 11 moralo da padne da bi se predvideo njegov poraz. Dakle, iako nemam konačnu prognozu, mnogo toga bi moralo da pođe naopako da bi Bajden izgubio".

Tanjug/AP

 

A to "naopako" bi, prema Lihtmanu ipak moglo da se dogodi.

"Trenutno, Bajden nema samo dva ključa: mandatni ključ, jer su demokrate izgubile mesta na izborima 2022. godine; i aktuelni ključ harizme jer Bajden nije JFK. Ali postoje i četiri veoma klimava ključa:
Treća strana - Sada, da bi osvojio ključ treće strane, kandidat treće strane mora da dobije najmanje 5% glasova. Vrlo malo njih je to dobilo. Mora doći do stabilizacije glasanja za kandidata treće strane kako se približavamo izborima, a trenutno je RFK mlađi svuda na mapi. Video sam ga na 3% i čak na 15%. Taj ključ je klimav, ali neizvestan.
Društveni nemiri: Mislio sam da je prilično dobro zaključan, u korist aktuelnog predsednika, ali protesti u kampusu su ga uzdrmali.
I naravno, dva ključa spoljne politike: uspeh i neuspeh – oba su klimava, s obzirom na to da imamo dva veoma neizvesna rata koja besne na Bliskom istoku i u Ukrajini.
Bajden bi morao da izgubi sva četiri ta ključa ili neki drugi, neočekivani, poput iznenadne recesije".

13 ključeva Bele kuće:

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Mandat stranke: Nakon izbora na sredini mandata, aktuelna stranka ima više mesta u Predstavničkom domu američkog Kongresa nego posle prethodnih međuperiodnih izbora.
Konkurencija: Ne postoji ozbiljna konkurencija za nominaciju aktuelne stranke.
Funkcija: Aktuelni kandidat stranke je aktuelni predsednik.
Treća strana: Ne postoji značajna kampanja treće strane ili nezavisna kampanja.
Kratkoročna ekonomija: Ekonomija nije u recesiji tokom predizborne kampanje.
Dugoročna ekonomija: Realni ekonomski rast po glavi stanovnika tokom perioda je jednak ili veći od srednjeg rasta tokom prethodna dva mandata.
Promena politike: Sadašnja administracija utiče na velike promene u nacionalnoj politici.
Društveni nemiri: Nema stalnih društvenih nemira tokom mandata.
Skandal: Aktuelna administracija je neokaljana velikim skandalom.
Strani/vojni neuspeh: Aktuelna administracija nema veći neuspeh u spoljnim ili vojnim poslovima.
Spoljni/vojni uspeh: Sadašnja administracija postiže veliki uspeh u spoljnim ili vojnim poslovima.
Aktuelna harizma: Aktuelni kandidat stranke je harizmatičan ili nacionalni heroj.
Harizma izazivača: Kandidat stranke koja izaziva izazov nije harizmatičan ili nacionalni heroj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet