Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska policija upala u kancelariju Al Džazire u Jerusalimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Guardian, BBC

05/05/2024

-

10:04

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska policija upala u kancelariju Al Džazire u Jerusalimu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska policija upala u kancelariju Al Džazire u Jerusalimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 212 dana. Hrišćanske crkve u Palestini koje Uskrs slave po Julijanskom kalendaru obeležile su juče Veliku subotu, ali su proslave izostale zbog konflikta u Pojasu Gaze. U Jerusalimu, patrijarh jerusalimski i cele Palestine i Jordana Teofil III predvodio je svečanu službu u hramu Groba Gospodnjeg. U Kairu su počeli mirovni sastanci sa egipatskim i katarskim posrednicima, ali stav Hamasa je da svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela iz Gaze i kraj rata. U međuvremenu, svetom se šire studentski protesti izbog rata. 

Ključni događaji:

  • Studentski protesti protiv rata širom sveta
  • U atmosferi straha u Palestini obeležena Velika subota
  • Hamas spreman da pregovara, ali traži hitnu obustavu agresije
  • Portparolka Stejt departmenta Hala Rarit podnela ostavku zbog Gaza
  • Više desetina Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju Gaze
  • SZO zabrinuta zbog kopnenih napada na Rafu 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.26 Brod sa više od 5.000 tona pomoći za Gazu isplovio iz Turske

 Brod koji prevozi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze isplovio je danas iz južne Turske ka palestinskoj enklavi.

Ukupno 5.066 tona pomoći, uključujući hranu, proizvode za negu beba, vreće za spavanje i robu bez glutena utovareno je na brod u međunarodnoj luci Mersin pod vođstvom turskog Crvenog polumeseca.

Govoreći na ceremoniji pred polazak "11. broda dobrote", zamenik predsednika turskog Crvenog polumeseca Ramazan Sajgili rekao je da će organizacija u budućnosti poslati još jedno plovilo u Gazu, prenosi Anadolija.

18.54 Delegacija Hamasa odlazi iz Kaira, direktor CIA ide hitno u Dohu

Delegacija palestinskog militantnog pokreta Hamas napustiće večeras Kairo, gde su, u prisustvu posrednika iz SAD, Egipta i Katara, održani pregovori o primirju i oslobađanju talaca iz Gaze.

Delegacija je dostavila svoj odgovor egipatskim i katarskim posrednicima i sada se vraća u Dohu na dalje konsultacije, saopštio je Hamas, a prenosi Tajms of Izrael.

Istovremeno, neimenovani zvaničnik je izjavio da će direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns hitno otputovati u Dohu, na razgovor sa premijerom Katara Mohamedom Al-Tanijem, pošto su pregovori o osolobađanju talaca "na ivici kolapsa", navodi Times of Israel.

18.03 Hamas preuzeo odgovornost za napad na prelaz između Izraela i Gaze

Oružano krilo palestinske grupe Hamas, Brigade Al Kasam, preuzelo je odgovornost za današnji napad na prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze u kojem je, prema izveštajima izraelskih i palestinskih medija, nastradalo nekoliko ljudi.

Izraelska vojska je saopštila da je 10 raketa ispaljeno iz Rafe, u južnom delu Pojasa Gaze prema prelazu.

U saopštenju se navodi da je taj prelaz sada zatvoren za kamione koji prevoze humanitarnu pomoć u enklavu, dok drugi prelazi ostaju otvoreni, prenosi Reuters.

17.28 Izraelska policija upala u kancelariju Al Džazire u Jerusalimu

Izraelska policija danas je upala u hotelsku sobu u Jerusalimu koju Al Džazira koristi kao kancelariju, nakon odluke vlade Izraela da zatvori tu TV stanicu u vlasništvu Katara, rekli su izraelski zvaničnik i izvor u Al Džaziri za Reuters.

Na internetu je objavljen video-snimak na kojem se vide policajci u civilu kako demontiraju opremu za snimanje u zgradi za koju je izvor Al Džazire rekao da se nalazi u Istočnom Jerusalimu. 

15.02 Direktor Al Džazire za Izrael: Odluka Izraela opasna, pripremamo pravni odgovor

Direktor Al Džazire u Izraelu i za palestinske teritorije Valid Omari izjavio je danas, povodom odluke izraelske vlade da zabrani emitovanje programa te katarske televizije u Izraelu, da su takve radnje "opasne" i da su politički, a ne profesionalno motivisane. Pravni tim Al Džazire priprema odgovor, rekao je Omari za Rojters, a agencija navodi da to verovatno znači da će taj uložiti žalbu sudu protiv ove odluke.

Ranije danas, ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odobrio je gašenje programa Al Džazire u Izraelu, nakon što je Kneset u aprilu usvojio zakon kojim se omogućava zatvaranje stranih medijskih kuća koje se smatraju bezbednosnom pretnjom po Izrael.

14.55 Mekejn: Glad u Pojasu Gaze

Šefica Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija Sindi Mekejn upozorila je danas da su ljudi na severu Pojasa Gaze sada suočeni sa "potpunom gladi". Ona je za TV mrežu NBC izjavila je da to teško gledati i da se katastrofalna situacija širi na jug.

"Tamo je glad, potpuna glad, na severu i širi se ka jugu. To je užas", kazala je Sindi Mekejn, prenosi CNN.

14.44 Sedmoro povređenih u raketnom napadu Hamasa na jug Izraela

Najmanje sedam osoba ranjeno je u današnjem raketnom napadu palestinske militantne grupe Hamas na oblast Kerem Šalom, na jugu Izraela, javili su izraelski mediji.

Kako se navodi, nekoliko ranjenih je u teškom stanju.

Izraelska vojska (IDF) i medicinski zvaničnici još nisu saopštili podatke o povređenima, piše "Times of Israel".

profimedia

 

14.37 Hamas: Netanijahu sabotira napore za postizanje primirja u Pojasu Gaze

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da izraelski premijer Benjamin Netanijahu "sabotira" napore posrednika između Izraela i te palestinske militantne grupe za postizanje primirja, kao i pozive drugih zemalja koje su apelovale na okončanje rata u Pojasu Gaze.

Hanije je u saopštenju optužio Netanijahua za nastavak "agresije i širenje kruga sukoba", prenosi "Times of Israel".

Hanije je ponovio da Hamas želi da bude postignut sveobuhvatni prekid vatre koji bi okončao "izraelsku agresiju, garantovao povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i omogućio dogovor za oslobađanje talaca u zamenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima".

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

 

14.24 Četiri libanska civila ubijena u izraelskom napadu

Četiri člana jedne libanske porodice ubijena su danas u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u gradu na jugu Libana, saopštili su izvori iz civilne odbrane i bezbednosti.

Oni su rekli da je porodica poginula u selu Meis al-Džabal, koje je pretrpelo veliku štetu u razmeni vatre između Izraela i militantne grupe Hezbolah, navodi arapski list "Ashark al Avsat".

Do razmene vatre između Izraela i Hezbolaha dolazi često od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

Hezbolah je u subotu uveče saopštio da je pucao na vojne položaje na severu Izraela.

Više od 250 pripadnika Hezbolaha i 75 civila ubijeno je u izraelskim napadima na Liban od oktobra prošle godine, a u raketnim napadima iz Libana poginulo je desetak vojnika i nekoliko civila na teritoriji Izraela.

Tanjug AP/Mohammed Zaatari

 

14.10 Netanijahuov ratni kabinet odlučio da ugasi "Al Jazeeru" u Izraelu

Ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua odlučio je danas da obustavi rad katarske medijske kuće "Al Jazeera" u Izraelu dok traje rat u Pojasu Gaze, uz objašnjenje da izveštavanje katarskog medija "predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje".

"Podstrekački kanal "Al Jazeera" biće ugašen u Izraelu", rekao je Netanijahu nakon javnog glasanja na sednici vlade, prenosi "Reuters".

U saopštenju vlade ističe se da je ministarstvo telekomunikacija Izraela naložilo da se "reaguje momentalno", ali je jedan poslanik, koji je podržao zatvaranje "Al Jazeere", rekao da ta medijska kuća i dalje može da pokuša da blokira tu odluku na sudu.

Povodom predložene mere, kancelarije Al Džazire biće zatvorene u Izraelu, biće zaplenjena sva tehnička oprema, kanal će biti skinut iz emitovanja kablovskih operatera i satelita, a biće blokiran i portal katarskog medija.

Izraelski parlament je prošlog meseca usvojio zakon kojim se omogućuje zatvaranje stranih medijskih kuća koje se smatraju bezbednosnom pretnjom po Izrael.

Iz "Al Jazeere" danas nisu komentarisali zatvaranje, mada su prethodno odbacili optužbe da su pretnja po izraelsku nacionalnu bezbednost.

Tanjug AP/Ismael Abu Dayyah, Ariel Schalit, File, profimedia

 

14.00 Fidan pozvao na globalno muslimansko jedinstvo u podršci Palestincima

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da otpor, kako je naveo, "izraelskoj okupaciji" više nije rat između Izraela i Palestine, već "borba između tlačitelja i potlačenih širom sveta".

Fidan je, govoreći na 15. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) koji se održava u Banjulu, glavnom gradu Gambije, rekao da nijedna članica nema pravo da rešava svoje nesuglasice preko "krvi Palestinaca", prenosi agencija "Anadolia".

Fidan je dodao da je dužnost cele globalne muslimanske zajednice da zbije redove u odbrani Palestinaca.

"Istorijske podele među muslimanskim državama ne smeju da se ponavljaju da palestinska stvar ne bi bila žrtvovana regionalnim rivalstvima", rekao je turski ministar i dodao da bi jedini pobednik u takvoj situaciji bio Izrael i njegove pristalice.

Pozvao je sve muslimanske zemlje da izvrše pritisak na Izrael da okonča, kako je naveo, ugnjetavanje Palestinaca i založi se za rešenje dve države, kao i da iskoriste sva sredstva da pokažu da kršenje međunarodnog prava ima posledice.

Fidan smatra da zemlje OIC-a moraju uložiti sve napore da osiguraju punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

profimedia

 

13.41 Netanijahu: Izrael neće pristati na kraj rata i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre i okonča rat u Gazi u okviru dogovora o taocima, Izrael neće pristati na kraj ratne kampanje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa.

"Izrael ne može da prihvati ovo. Nismo spremni da prihvatimo situaciju u kojoj jedinice Hamasa izleću iz svojih bunkera, preuzimaju ponovo kontrolu nad Gazom, obnavljaju vojnu infrastrukturu i obnavljaju pretnju građanima Izraela u obližnjim zajednicama (pored Gaze), u gradovima na jugu Izraela, ali i svim delovima naše zemlje", rekao je Netanijahu u video obraćanju, a prenosi "Times of Israel".

On je naglasio da "Izrael neće pristati na Hamasove zahteve, koji znače predaju".

"Nastavićemo da se borimo dok svi naši ciljevi ne budu ostvareni", rekao je Netanijahu.

Premijer Izraela ističe da bi prihvatanje Hamasovih zahteva omogućilo Hamasu da izvede, kako je naveo, "još jedan masakr u budućnosti".

On je dodao da je Izrael i dalje otvoren za dogovor, ali da Hamas "ostaje utvrđen na svojim pozicijama" tokom pregovora.

Visoki zvaničnici SAD, Katara, Hamasa i domaćina Egipta razgovaraju u Kairu o primirju u Pojasu Gaze.

Netanijahu je odlučio da za sada ne šalje delegaciju u Kairo.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

13.30 Liga za borbu protiv klevete: Broj antisemitskih dela tokom 2023. bez presedana

Liga za borbu protiv protiv klevete (ADL), međunarodna jevrejska nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, izrazila je danas uznemirenost zbog "nivoa antisemitskih dela u svetu bez presedana" zabeleženih tokom 2023. godine, dodajući da je rat između Izraela i Hamasa podstakao "požar koji je već bio van kontrole".

"Mi ne živimo ni u 1938., pa ni u 1933. godini, ali ako se trenutni trend nastavi ugasiće se mogućnost vođenja jevrejskog načina života na Zapadu - posećivanje sinagoga i jevrejskih centara, slanje dece u jevrejske škole, prisustvovanje sastancima u jevrejskim klubovima na univerzitetskim kampusima ili komunikacija na hebrejskom", upozorio je u saopštenju ADL profesor Urija Šavit sa Univerziteta u Tel Avivu, prenosi portal "France 24".

U godišnjem izveštaju ADL, vodeće organizacije za zaštitu prava Jevreja, radjenom u saradnji sa Univerzitetom u Tel Avivu ističe se da je broj antisemitskih incidenata rastao i pre nego što je izbio rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

"Posledice strašnog napada Hamasa na Izrael praćene su cunamijem mržnje protiv jevrejskih zajednica širom sveta", izjavio je izvršni direktor ADL Džonatan Grinblat.

ADL je zabeležio 7.523 antisemitska incidenta u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 2023. godine, u poređenju sa 3.697 u 2022. godini.

U Francuskoj se broj incidenata povećao sa 436 u 2022. na 1.676 u 2023. godini, uključujući 85 fizičkih napada u poređenju sa 43 u prethodnoj godini.

U Ujedinjenom Kraljevstvu broj antisemitskih napada u istom periodu je povećan sa 1.662 na 4.103 (fizičkih napada sa 136 na 266), u Argentini sa 427 na 598, u Nemačkoj sa 2.639 na 3.614, u Brazilu sa 432 na 1.774, u Meksiku sa 21 na 78, u Holandiji sa 69 na 154, u Austriji sa 719 na 1.147, a u Australiji sa 79 na 622, navodi ADL.

"Ovogodišnji izveštaj je neverovatno alarmantan, sa nivoom antisemitizma bez presedana", istakao je direktor ADL Džonatan Grinblat.

13.10 Ministasrtvo zdravlja u Gazi: Do sada stradale 34.683 osobe

Najmanje 34.683 Palestinca je ubijeno, a 78.018 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze. Većina žrtava su žene i deca, saopštilo je ministarstvo zdravlja, a hiljade tela će verovatno ostati nepobrojano pod ruševinama širom Gaze, prenosi Gardijan.

11.50 Hamas želi dogovor "ali ne po svaku cenu"

Hamas želi da postigne dogovor u pregovorima o primirju "ali ne po svaku cenu", kaže palestinski zvaničnik. Kako prenosi Gardijan, palestinski zvaničnik, blizak pregovorima o prekidu vatre, rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo sa odlučnošću da postigne dogovor "ali ne po svaku cenu".

"Dogovor mora da okonča rat i izvuče izraelske snage iz Gaze, a Izrael se još nije obavezao da je voljan da to učini", rekao je zvaničnik Rojtersu.

09.55 Hiljade Izraelaca na ulicama, zahtevaju prekid vatre u Gazi

Izraelski demonstranti zahtevaju od premijera te zemlje Benjamina Netanjahua da obezbedi primirje u Gazi za povratak talaca. Hiljade Izraelaca protestovalo je u subotu, zahtevajući od premijera Netanjahua da prihvati sporazum o prekidu vatre sa Hamasom kojim bi se preostali izraelski taoci vratili kući iz Gaze. Rojters prenosi da su na mitingu u Tel Avivu koji je održan dok su se zvaničnici Hamasa sastajali sa egipatskim i katarskim posrednicima u Kairu, rođaci i pristalice više od 130 talaca koji su još u zarobljeništvu rekli da se mora učiniti sve što je moguće da se vrate kući.

"Ovde sam danas da podržim dogovor sada, juče", rekla je Natali Eldor, prenosi Gardijan.

07.01 Hamas hoće dogovor, ali i povlačenje Izraela 

Taher Nunu, zvaničnik Hamasa i savetnik vođe palestinske militantne organizacije, Ismaila Hanijea, rekao je juče da su počeli sastanci u Kairu sa egipatskim i katarskim posrednicima, navodeći da je stav Hamasa da svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela iz Gaze i kraj rata, što su uslovi koje je Izrael prethodno odbio.

Turkish Presidency via AP

 

On je dodao da Hamas razmatra njihove predloge "sa punom ozbiljnošću i odgovornošću".

06.40  Portparolka Stejt departmenta Hala Rarit podnela ostavku

Hala Rarit, portparolka Stejt departmenta na arapskom jeziku je prva pripadnica američke diplomatije, da je to poznato, koja je podnela ostavku zbog stava američke administracije o ratu u Gazi. Dva druga zvaničnika Stejt departmenta - Džoš Pol i Anel Šelin takođe su podneli ostavke u znak protesta protiv politike SAD, koja je oštro podelila stanovništvo u Americi

06.29 Više Palestinaca ubijeno u bombardovanju kod Rafe

Nekoliko Palestinaca, među kojima i deca, ubijeno je i ranjeno u izraelskom napadu na naselje Al-Džunaina, istočno od Rafe, najjužnijeg grada u Pojasu Gaze. Izraelski ratni avioni bombardovali su kuću palestinske porodice Abu Al-Anin, a ekipe na terenu pretražuju ruševine nakon napada, preneo je turski TRT.

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

06.11 Izraelske snage uhapsile obezbeđenje grčkog konzula u crkvi u Jerusalimu

Izraelske snage danas su uhapsile člana obezbeđenja grčkog konzula u Jerusalimu tokom boravka u hramu Groba Gospodnjeg u Starom gradu, prenosi palestinska agencija WAFA.

Očevici su izjavili da je izraelska policija fizički napala muškarca u hramu Groba Gospodnjeg tokom proslave Blagodatne subote i uhapsila ga.

05.53 Hiljade studenata na ulicama gradova Britanije i Amerike, ali i u u Dablinu, Lozani, Lilu... 

Hiljade studenata širom Velike Britanije okupilo se ispred univerziteta zahtevajući prekid, kako navode, genocida koji Izrael sprovodi nad palestinskim narodom.

Studenti iz Londona, Lidsa, Njukasla, Mančestera, Šefilda, Bristola i Vorika su podigli šatore ispred univerzitskih zgrada u znak protesta protiv rata u Pojasu Gaze, prenosi Ađenzia nova.

Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

 

Jedan od vodećih irskih univerziteta Triniti koledž u Dablinu je "objavio rat studentskoj organizaciji" nakon što je kaznio studentski sindikat sa 214.000 evra zbog protesta u kampusu, rekao je predsednik studentskog sindikata Laslo Molnarfi.

Studenti na nekoliko francuskih univerziteta, uključujući Sijans Po Pari, Sijans Po Lil i Univerzitet za novinarstvo u Lilu, blokirali su ili zauzeli svoje fakultete.

Komentari (0)

Svet