Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken pozvao Hamas da brzo prihvati izraelski predlog o primirju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

07:38

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken pozvao Hamas da brzo prihvati izraelski predlog o primirju
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken pozvao Hamas da brzo prihvati izraelski predlog o primirju - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg/AP/Osamah Abdulrahman/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 206 dana. Pojačani su diplomatski napori da se postigne dugo traženo primirje i sporazum o oslobađanju talaca u Gazi. Samit Svetskog ekonomskog foruma (VEF) otvoren je u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, kome će prisustvovati američki državni sekretar Entoni Blinken i visoki zvaničnici drugih zemalja koji pokušavaju da posreduju u prekidu vatre. Iako nema učešća Izraela, drugi ključni igrači će razgovarati o izraelskom ratu u Gazi. U međuvremenu, američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su prvi put od iranskog napada na Izrael, a Bajden je ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu iz humanitarnih razloga. U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu.

Ključni događaji:

  • Huti gađali teretni brod pod zastavom Malte u Crvenom moru
  • Abas: Izraelska vojska će napasti Rafu u narednim danima
  • Svetska centralna kuhinja obnavlja rad u Pojasu Gaze
  • IDF priveo 15 osoba na Zapadnoj obali, među njima i deca 
  • Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu
  • Ministarstvo u Gazi: Od 7. oktobra ubijena 34.454 Palestinca

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.10 Borelj: Nekoliko zemalja će priznati Palestinu do kraja maja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da nekoliko zemalja Evropske unije namerava da prizna Palestinu kao nezavisnu državu do kraja maja. 

"Očekuje se da će nekoliko evropskih zemalja priznati palestinsku državu do kraja maja", rekao je Borelj na marginama specijalne sednice Svetskog ekonomskog foruma u ​​Rijadu, prenosi Al Arabija.

Trenutno Palestinu kao nezavisnu državu priznaje 140 od 193 zemlje članice UN, uključujući Rusiju. 

Među evropskim državama, nezavisnost Palestine priznaju Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Švedska. 

profimedia

 

22.12 Blinken: Hamas brzo da prihvati izraelski predlog o primirju

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Hamas da "brzo prihvati izraelski predlog o primirju" i oslobađanju izraelskih talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

Očekuje se da će se predstavnici Hamasa danas sastati u Kairu sa posrednicima iz Katara i Egipta kako bi dali odgovor na izraelski predlog o primirju, prenosi Rojters.

"Hamas ima pred sobom predlog Izraela koji je izuzetno velikodušan. Jedino što sada stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas i oni moraju da donesu odluku, i to brzo", rekao je Blinken na samitu Svetskog ekonomskog foruma u ​​saudijskoj prestonici Rijadu.

Predlog Izraela podrazumeva dogovor o oslobađanju oko 40 od ukupno 130 talaca za koje se veruje da su još uvek u rukama Hamasa u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje Palestinaca zatočenih u Izraelu.

15.50 Kameron: Predlog primirja predviđa puštanje hiljada palestinskih zatvorenika

Predlog za primirje u Gazi predstavljen Hamasu uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika, rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

''Nadam se da će Hamas prihvatiti ovaj predlog'', poručio je on i dodao da ceo svet treba da pozove palestinsku grupu da to uradi. On je tokom govora na specijalnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Rijadu naglasio da se rat neće okončati dok svi izraelski taoci ne budu pušteni na slobodu.

14.26 Šef diplomatije Egipta optimista po pitanju pregovora o Gazi

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri saopštio je da je optimističan povodom novog predloga za primirje u Gazi, dok se očekuje da pregovori sa delegacijom Hamasa u Kairu započnu danas. ''Nadamo se“, poručio je Šukri u Rijadu na Svetskom ekonomskom forumu, dodajući da ''predlog uzima u obzir stavove obe strane“, a da je cilj umerenost zahteva i Izraela i Hamasa, prenosi Tajms of Izrael. Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

13.30 Huti gađali teretni brod pod zastavom Malte u Crvenom moru

Kontejnerski brod koji plovi pod zastavom Malte našao se na meti tri rakete dok je bio na putu između Džibutija i saudijskog grada Džeda, saopštila je danas britanska kompanija za pomorsku sigurnost "Ambri".

Firma je, zajedno sa Britanskom agencijom za pomorsku trgovinu (UKMTO), dobila informaciju o incidentu 54 nautičke milje od jemenskog grada Moha. Ambri je ocenila da je plovilo gađano zbog poslovanja njegovog operatera s Izraelom.

Jemenski militantni Huti, koje podržava Iran, od sredine novembra ciljaju brodove u Crvenom moru, tvrdeći da napadaju plovila u solidarnosti sa palestinskim narodom u Pojasu Gaze, podseća "Reuters".

Napadi Huta u Crvenom moru su poremetili globalni pomorski transport i primorali kompanije da plove dužim i skupljim putem oko juga Afrike.

SAD i Britanija su kao odgovor nekoliko puta ciljale mete ove grupe.

Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

 

11.52 Blinken: Vidljiv napredak humanitarne situacije u Gazi, nadamo se da će Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu o prekidu vatra

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD primetile napredak humanitarne situacije u Gazi u prethodnim nedeljama, ali i pozvao Izrael da učini još.

Blinken je u Rijadu na otvaranju "Saveta za zalivsku saradnju arapskih država" (GCC) rekao da je "najefektivniji način za olakšavanje humanitarne krize u Gazi postizanje prekida vatre" i da SAD nastavljaju napore da spreče širenje rata u Gazi.

Govoreći o sukobima Izraela i Irana, Blinken je ocenio da je potrebna veća saradnja zalivskih zemalja u odbrani, prenosi "Times of Israel".

"Ovaj napad je istakao ozbiljnu i narastajuću pretnju od Irana, ali takođe i važnost naše zajedničke saradnje na integrisanoj obrani", kazao je Blinken.

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

Sem o humanitarnoj situaciji u Gazi, Blinken je govorio i o pregovorima Izraela i Hamasa, te je istakao da se nada da će palestinski pokret Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu o obustavi izraelske ofanzive u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca.

"Hamas pred sobom ima ponudu koje je izuzetno, izuzetno velikodušna s izraelske strane", rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu, prenosi "Times of Israel".

Naglasio je da Hamas mora brzo da donese odluku o toj ponudi.

"Nadam se da će doneti pravu odluku", naveo je Blinken.

Delegacija Hamasa danas bi trebalo da boravi u Kairu radi pregovora o prekidu vatre u Gazi. U subotu je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da grupa razmatra predlog Izraela, ali nije izneo detalje. Napomenuo da je izraelska ponuda primirja bila odgovor na predlog Hamasa poslatog pre dve nedelje. Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. 

10.55 Sežurne: Napreduju pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

Francuski ministar spoljnih poslova Stefane Sežurne izjavio je danas da pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa napreduju.

"Stvari idu napred, ali uvek morate da budete oprezni u ovim razgovorima i pregovorima. Situacija u Gazi je katastrofalna i potreban nam je prekid vatre", rekao je Sežurne za Rojters.

09.13 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Gazi

Euronews TV

07.40 SAD oborile pet dronova iznad Crvenog mora

Američka vojska oborila je rano jutros pet bespilotnih letelica iznad Crvenog mora, saopštila je Centralna komanda SAD (USCENTCOM) na društvenoj mreži X. Ovi dronovi su, prema USCENTCOM, predstavljali su neposrednu pretnju koaliciji SAD i trgovačkim brodovima u regionu.

"Ove radnje se preuzimaju da bi se zaštitila sloboda plovidbe i obezbedile međunarodne vode za koaliciju SAD i trgovačke brodove", dodaje USCENTCOM.

Huti od novembra prošle godine napadaju raketama i dronovima komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak, kako navode, podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u sukobu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

07.35 WAFA: 19 civilnih žrtava u izraelskom bombardovanju Rafe

U tri izraelska bombardovanja protekle noći u Rafi u Pojasu Gaze ubijeno je 19 civila, javlja palestinska novinska agencija WAFA. Devetoro civila ubijeno je u bombardovanju porodične kuće u Rafi, dok je u istočnom delu grada u naselju Al Dženeina ubijeno četvoro civila, kao i šestoro u kampu za raseljena lica Šabura. Palestinska agencija navodi da u bombardovanju ima i povređenih, među kojima su i žene i deca. Prema navodima Rojtersa koji se poziva na medicinske izvore, u tri bombardovanja je ubijeno 13 ljudi.

06.50  Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali prvi put od iranskog napada na Izrael, a Bajden je ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu iz humanitarnih razloga. U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu.

Bajden je takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom delu palestinske enklave iduće sedmice da bi se omogućio prolazak veće količine pomoći.

Tanjug/AP

 

06.41 IDF priveo 15 osoba na Zapadnoj obali, među njima i deca

Izrael je priveo 15 osoba na okupiranoj Zapadnoj obali, a prema navodima Komisije za pitanja zatvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika, među privedenima je nekoliko dece i bivših zatvorenika.

Hapšenja su se dogodila tokom u gradovima Tulkarem, Kalgilija, Dženin, Tubas, Salfit, Džeriho i istočnom Jerusalimu.

"Ovo povećava broj Palestinaca koji su uhapšeni od izraelskih snaga od 7. oktobra na 8.495," navode organizacije.

06.26 Svetska centralna kuhinja obnavlja rad u Pojasu Gaze
Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja (World Central Kitchen) saopštila je da će nastaviti rad u Pojasu Gaze koji je obustavila nakon što je sedam njenih radnika poginulo u izraelskom napadu u Deir el Balahu u centralnom delu enklave 1. aprila. Navode da isporučivati hranu kopnom, vazduhom i morem, uključujući i severni deo Pojasa Gaze.

06.15 Abas: Izraelska vojska će napasti Rafu u narednim danima

Palestinski predsednik Mahmud Abas upozorio je da će izraelska vojska započeti kopnenu ofanzivu na grad Rafu, u južnom Pojasu Gaze, u narednih nekoliko dana.

U Rafi se trenutno nalazi oko 1,45 miliona ljudi, od kojih je većina prethodno bila raseljena iz drugih delova enklave, dok raste zabrinutost za humanitarnu situaciju u Gazi.

Abas je istakao da su SAD jedina zemlja koja može da spreči izraelski napad na Rafu.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

06.10 Ministarstvo u Gazi: Od 7. oktobra ubijena 34.454 Palestinca

Najmanje 34.454 Palestinca su ubijena, a njih 77.575 povređeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Oko 66 Palestinaca je ubijeno, a 138 ranjeno u protekla 24 sata, saopštilo je to ministarstvo.

Komentari (0)

Svet